«Μόνο εάν είσαι νεκρός μέσα σου, αγαπάς τις απεικονίσεις του δημοσίου χρέους», αναφέρει και η ιστοσελίδα Vox, η οποία παρουσιάζει χάρτη του HowMuch.net, που δείχνει την κλίμακα χώρας κάθε χρέους προς το ΑΕΠ.
Η βασική ιδέα είναι ότι όσο μεγαλύτερη και πιο πλούσια είναι μια χώρα τόσο περισσότερα χρήματα μπορεί να αντέξει να δανειστεί σε σχέση με μια μικρότερη και φτωχότερη. Για παράδειγμα, μπορεί να λέμε πως η Τζαμάικα είναι σε καλύτερη κατάσταση επειδή έχει μικρό χρέος, ενώ η Βραζιλία είναι μια καταστροφή. Αυτό, όμως, είναι λάθος. Στην πραγματικότητα, η Τζαμάικα έχει ένα αρκετά μεγάλο χρέος σε σύγκριση με το μέγεθος της οικονομίας της.
Μια χώρα με πολλά χρέη σε ξένο νόμισμα είναι σε μια πολύ αδύναμη θέση, η οποία είναι ανάλογη με αυτή ενός υπερχρεωμένου νοικοκυριού ή επιχείρησης.
Στην Ευρωζώνη υπάρχουν οι περιπτώσεις της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, οι οποίες δεν εκδίδουν δικό τους νόμισμα αλλά δανείζονται αυτό κάποιου άλλου. Εκεί, συλλογικά η διαχείριση του χρέους είναι πολύ πιο εύκολη σε σύγκριση με εκείνες τις χώρες που έχουν ένα ξένο νόμισμα. Ωστόσο, το χρέος στην Ευρωζώνη είναι πιο επικίνδυνο απ' ότι πρέπει να είναι.