Λιτότητα διαρκείας προοιωνίζεται η Επικαιροποιημένη έκδοση του Μνημονίου που περνάει από το EUROGROUP και τη Σύνοδο Κορυφής, με φόντο το νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Πέρα από τις διαπιστώσεις καθυστερήσεων, αστοχιών και αποκλίσεων, η Έκθεση της Τρόικας και το Μνημόνιο βρίθει συστάσεων για νέες επώδυνες παρεμβάσεις στα εργασιακά και στις κοινωνικές παροχές αλλά και εκτιμήσεων για ένταση της ανεργίας και περαιτέρω μείωση των αποδοχών των εργαζομένων. Ειδικότερα, η Κομισιόν προβλέπει περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας κατά 3,1% το 2011, κατά 2,9% το 2012, κατά 1,5% το 2013, κατά 1% το 2014 και κατά 0,6% το 2015. Οι καταγεγραμμένοι άνεργοι φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσουν στις 833 χιλιάδες, στις 925 χιλιάδες το 2012 και το 2013, στις 897 χιλιάδες το 2014, στις 870 χιλιάδες το 2015.
Παρά ταύτα, το... αυτί των δανειστών μας δεν φαίνεται να ιδρώνει, όπως προκύπτει κι από τις δηλώσεις Τρισέ ο οποίος έστειλε νέο μήνυμα στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι "τα μέτρα που λαμβάνονται είναι ο καλύτερος τρόπος για να τεθεί σιγά- σιγά ο ελληνικός λαός σε μια καλύτερη κατάσταση σε όρους ανάπτυξης και θέσεων εργασίας. Αυτό είναι προφανές και η προσαρμογή απαραίτητη και αυτή η προσαρμογή είναι σε εξέλιξη και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσει κανείς σε βιώσιμη ανάπτυξη και βιώσιμη δημιουργία θέσεων εργασίας".
Το... κλίμα δίνουν και τα πλέον "καυτά" σημεία της Έκθεσης της Τρόικας, ειδικά εκεί όπου ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι ενδεδειγμένη η μείωση των φορολογικών συντελεστών, ενώ παράλληλα ασκεί έντονη πίεση για επανεξέταση των αυξήσεων 1,6% που προβλέπει η ισχύουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά και για τριμερή συμφωνία Κυβέρνησης, εργοδοτών, συνδικάτων με φόντο τους κατώτερους μισθούς, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις ασφαλιστικές εισφορές. Συν τοις άλλοις, η Κομισιόν προαναγγέλλει νέο "ψαλίδι" στις κοινωνικές παροχές δηλώνοντας ότι αναμένει τη νέα Έκθεση του ΟΟΣΑ για τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, ενώ σημειώνει ότι αν και η 6η δόση εκτός απροόπτου θα εκταμιευθεί, είναι ανεπαρκής ο έως τώρα ρυθμός εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, ένδειξη των πιέσεων που πρόκειται να ασκηθούν στη συνέχεια και προς τη Κυβέρνηση αλλά και προς τα υπόλοιπα κόμματα, καθώς η Τρόικα επιμένει στη λογική της πολιτικής και της κοινωνικής συναίνεσης...