Την 1η Σεπτεμβρίου 2000 στην περιοχή Λευκαντί της Χαλκίδας κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που συνέβη με το φορτηγό πλοίο Eurobulker X.
Κατά την διάρκεια φόρτωσης φορτίου τσιμέντων το πλοίο κόπηκε στα δύο με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας Ουκρανός ναυτικός και να τραυματιστούν άλλα τέσσερα μέλη του πληρώματος.
Οι συνέπειες από το ναυάγιο του Eurobulker X, ήταν άμεσα ορατές, αφού πετρέλαια απελευθερώθηκαν από τις δεξαμενές του και κατέκλυσαν τις γύρω ακτές, παρά την άμεση ενεργοποίηση υπηρεσιών και συνεργείων που σφράγισαν τις δεξαμενές του πλοίου.
Το φορτηγό πλοίο είχε καταπλεύσει στη Χαλκίδα στις 28 Αυγούστου, προερχόμενο από την Τουρκία και με προορισμό την Αίγυπτο. Διαχειρίστρια εταιρεία του Γιουρομπάλκερ ήταν η Arrow Finance, με έδρα τον Πειραιά.
Η ιστορία του πλοίου
Το Eurobulker X ήταν πλοίο τύπου Bulk Carrier (πρώην Matumba, πρώην Alangos, πρώην Galea) με σημαία Καμπότζης, ολικής χωρητικότητας 19916 κόρων, και καθ. 13780 κόρων, μεταφορικής ικανότητας 35264 τόνων, μήκους 196 μέτρων, ναυπηγήσεως του 1974 στα Ισπανικά ναυπηγεία Astilleros Espanoles της Σεβίλλης, κινούμενο με μηχανή Sulzer 11,500 BHP.
Το πλοίο άνηκε στον όμιλο του Έλληνα εφοπλιστή Σταύρου Ηλία, αποκτηθέν το Φεβρουάριο του 1998 από την εταιρία Medway (Δ. Δελαπόρτας Θ. Γιαννούτσος) στην οποία ανήκε από το 1994 μέχρι το 1998 με το όνομα Matumba, ενώ με το ίδιο όνομα άνηκε προηγουμένως από το 1992-1994 στον εφοπλιστή Μούσκα. Το 1998, ο τελευταίος πλοιοκτήτης το μετονόμασε από Matumba σε Eurobulker X.
Το πλοίο ήταν επανδρωμένο με αλλοδαπό πλήρωμα εκτός του Έλληνα Υποπ/ρχου Νικολ. Πανταζή.
Η θέση του στο βυθό
Ενα κομμάτι του Eurobulker X εξέχει από το νερό μέχρι του ύψους των τριών μέτρων και μένει να θυμίζει την τραγική ιστορία του. Το ναυάγιο είναι καθισμένο όρθιο, σε αμμώδη,λασπώδη βυθό. Το βαθύτερο του κομμάτι βρίσκεται περίπου στα 35 μέτρα, αλλά ουσιαστικά το πλέον ενδιαφέρον κομμάτι του, βρίσκεται μεταξύ 10 και 20 μέτρων.
Φυσικά είναι προορισμός όσων ασχολούνται με την αυτόνομη κατάδυση, αφού όπως λένε λόγω του μεγέθους του, είναι αδύνατο να περιηγηθεί κάποιος σε αυτό σε μια μονάχα κατάδυση, ενώ αν οι υποβρύχιοι επισκέπτες είναι τυχεροί και πετύχουν καλό καιρό που συνεπάγεται καλή ορατότητα τότε θα εντυπωσιαστούν.
Στην πλώρη, εντυπωσιακή είναι η «μπάλλα» του πλοίου, καθώς και κάποιες καταπακτές, ενώ στην πρύμνη, μια περιήγηση στην τεράστια του προπέλα, είναι απολύτως απαραίτητη. Εξίσου εντυπωσιακό είναι το σημείο που έσπασε το πλοίο, καθώς το τσιμέντο που περιείχαν τα αμπάρια του, στερεοποιημένο πλέον, θυμίζει σεληνιακό τοπίο.
Οι δύτες έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν μια ματιά και στο εσωτερικό του, καθώς τα περισσότερα από τα παράθυρα του είναι σπασμένα και επιτρέπουν την ασφαλή παρατήρηση χώρων όπως η κουζίνα, κάποιοι διάδρομοι και καμπίνες πληρώματος
Η διείσδυση ωστόσο στο εσωτερικό του πλοίου χαρακτηρίζεται επικίνδυνη, καθώς τόσο το ίζημα που υπάρχει μέσα του μπορεί να θέσει κινδύνους στην κατάδυση.