Πυρετός συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της οριστικοποίησης των μέτρων που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, αλλά και των προγραμματικών δηλώσεων που θα αναγνωστούν από Δευτέρα.
Ο πρωθυπουργός- ο οποίος επέστρεψε τα ξημερώματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες- αναμένεται να έχει συνεχείς διαβουλεύσεις με τους στενούς του συνεργάτες προκειμένου να κλείνουν ένα ένα τα ζητήματα.
Αγώνας δρόμου για να κλειδώσουν τα πρώτα 50 μέτρα
Στο Euroworking Group που συνεδριάζει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης αναμένεται να κλειδώσει η λίστα με τα νέα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν μέσα στις επόμενες 40 μέρες, για να κλείσει η αξιολόγηση. Υπενθυμίζεται πως η λίστα των προαπαιτούμενων που θα πάρει το «πράσινο» φως είναι ατέλειωτη λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Καθημερινή» και αναφέρει ότι υπάρχουν περίπου 50 μέτρα και προαπαιτούμενα που άλλα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και άλλα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.
Γιατί οι Ευρωπαίοι τα γυρίζουν τώρα για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους
Στη γνωστή λογική του... «στρίβειν διά του αρραβώνος» κινούνται πάλι οι Ευρωπαίοι, επιχειρώντας να αποφύγουν τις αποφάσεις για το Χρέος, μετά από την υπογραφή της επώδυνης συμφωνίας με την Αθήνα.
Αποκλείοντας εξ αρχής το ενδεχόμενο «κουρέματος», φαίνεται ότι επιθυμούν και τη λείανση των αιχμών του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του Χρέους, μέσω μιας μεγάλης παράτασης του χρόνου αποπληρωμής παλιών και νέων δανείων, αλλά και της περιόδου χάριτος.
Καμπανάκι από το ΔΝΤ για τις μεταρρυθμίσεις
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σε έγγραφο του ΔΝΤ που έχει στην κατοχή του το Spiegel, αναφέρεται ότι το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα έχει εκτροχιαστεί και πως υπάρχει κίνδυνος το γεγονός αυτό να «μπλοκάρει» την εκταμίευση της δόσης.
Όπως τονίζεται σε προδημοσίευση σχετικού άρθρου που περιλαμβάνεται στο τεύχος του Spiegel το οποίο θα κυκλοφορήσει το Σαββάτο, από τα μέσα Ιουλίου η Αθήνα έχει ψηφίσει μια σειρά από νόμους προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για τη νέα χρηματοδότηση, αλλά ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτούς έχει εφαρμοστεί στην πράξη.
Οι δυο άξονες της κυβερνητικής πολίτικης
Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να σταχυολογήσει τις προτεραιότητες όλων των υπουργείων για την «επόμενη μέρα». Για το σκοπό αυτό, ήδη ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης έχει πάρει στα χέρια του «σημειώματα» από τα νευραλγικά υπουργεία (οικονομικών, ανάπτυξης, εργασίας, παραγωγικής ανασυγκρότησης) το περιεχόμενο των οποίων μπαίνει στο «μικροσκόπιο».
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων θα έχει ως βάση την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό και θα περιλαμβάνει δύο βασικούς άξονες:
Α. Υλοποίηση της συμφωνίας
Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η υλοποίηση της συμφωνίας έχει δύο στόχους: πρώτον τη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του Χρέους, και δεύτερον την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους, ώστε στη συνέχεια να «τρέξει» μια σειρά δράσεων.
Οι άμεσες δράσεις
Το κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύει σε όλους τους τόνους, ότι στις άμεσες προτεραιότητες περιλαμβάνονται θέματα όπως:
• Η φοροδιαφυγή
• Η αδήλωτη εργασία
• Οι διαρθρωτικές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση
Τα ανοικτά... μέτωπα
Την ίδια ώρα, ανοικτά παραμένουν ζητήματα όπως είναι τα «κόκκινα δάνεια» και τα εργασιακά (με Ευρωπαϊκά συνδικάτα να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συνδράμουν). Ψηλά βρίσκεται και το θέμα του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας και ο τρόπος λειτουργίας του, ώστε τα έσοδά του να μην κατευθύνονται μόνο στο Χρέος αλλά και στην Ανάπτυξη. Τέλος, στους στόχους της κυβέρνησης είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και η εξεύρεση ισοδυνάμων, αλλά και τα ισοδύναμα από την επιβολή φόρου 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Β. Δράσεις «παράλληλου προγράμματος»
Οι ίδιες πηγές, εξηγούν πως ο πρωθυπουργός -κατά την ομιλία του- αναμένεται να αναφερθεί και στο «παράλληλο πρόγραμμα» που έχει η κυβέρνηση, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις που είναι αναγκαίο να υλοποιηθούν ανεξαρτήτως μνημονιακών δεσμεύσεων.
I. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Μεγάλο βάρος θα δοθεί στους τομείς της υγείας (ανασφάλιστοι κλπ), της παιδείας και της ανθρωπιστικής κρίσης (εθνικό σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης)
II. ΔΙΑΦΘΟΡΑ: Μεγαλύτερο ίσως στοίχημα αποτελεί η αντιμετώπιση της διαφθοράς με την πάταξη του μαύρου χρήματος, των offshore και των αδήλωτων καταθέσεων στο εξωτερικό.
III. ΑΝΑΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΕΣΠΑ: Τέλος, μείζον θέμα είναι και ο αναπροσανατολισμός του ΕΣΠΑ, με στόχο να απελευθερωθούν πόροι για μικρές επιχειρήσεις, συνεταιριστικές και μικρά έργα.