Η οχτάωρη βάρδια έχει αποτελέσει μία στάνταρ εργασιακή τακτική που ακολουθείται στις περισσότερες χώρες.
Η Σουηδία όμως προχωράει σε μία προοδευτική κίνηση να εισάγει ένα νέο μοντέλο που θέλει τους εργαζόμενους να δουλεύουν μόνο 6 ώρες την ημέρα.
Τον Απρίλη του 2014, η κυβέρνηση του Γκέτενμποργκ ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα θα δουλεύουν λιγότερες ώρες. Επρόκειτο ουσιαστικά για μία πειραματική κίνηση που στόχευε στην βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ της εργασιακής και της προσωπικής ζωής, στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και φυσικά στην μείωση του κόστους εργασίας. Τα αποτελέσματα του πειράματος μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και έτσι αρκετές ήταν και οι επιχειρήσεις και οι εταιρείες που ακολούθησαν αυτό το παράδειγμα.
Η πρώτη επιχείρηση όμως που είχε εφαρμόσει το εν λόγω εργασιακό μοντέλο 13 χρόνια πριν ήταν η Toyota. Επιβάλλοντας 6ωρες βάρδιες στα κέντρα που κάνει σέρβις στο Γκέτενμποργκ, η εταιρεία διαπίστωσε ότι το προσωπικό της ήταν πιο χαρούμενο , ότι το ποσοστό του κύκλου εργασιών ήταν χαμηλότερο, και ότι τα κέρδη είχαν αυξηθεί κατά 25%. Επιπλέον, αν και δεν αποτέλεσε έκπληξη, όλο και περισσότεροι ήταν εκείνοι που ήθελαν να εργαστούν στα κέντρα της.
«Πιστεύω ότι η 8ωρη εργασία κάθε ημέρα δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο θα πίστευε κανείς», λέει ο Linus Feldt της Filimundus, ένας ακόμα CEO που υποστηρίζει το μοντέλο της 6ωρης εργασίας και συνεχίζει: «Είναι τεράστια πρόκληση να παραμείνεις συγκεντρωμένος σε μία συγκεκριμένη δουλειά για 8 ώρες. Προκειμένου να τα βγάλουμε πέρα, κάνουμε άλλα πράγματα και κάνουμε διαλείμματα για να κάνουμε την καθημερινή εργασία πιο υποφερτή. Την ίδια στιγμή, μας είναι δύσκολο να διαχειριστούμε την προσωπική μας ζωή εκτός δουλειάς».