Τη φωτιά που άναψε από τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου, προσπάθησαν να σβήσουν από κοινού ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
«Τα θέματα που έχουν σχέση με την Εκκλησία και την Πολιτεία, όλα θα πρέπει να λύνονται σε συνεργασία» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, εξερχόμενος της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπογράμμισε, άλλωστε, πως «αυτό επιτάσσει ο καταστατικός χάρτης». Ο ίδιος δεν δίστασε να αφήσει αιχμές για τις προηγούμενες δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου, για απαλλαγή - εξπρές των μαθητών από τα Θρησκευτικά, μία μόλις ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στο υπουργείο, που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. «Άνθρωποι είμαστε και έχουμε πρόβληματα, θα συζητάμε τα προβλήματά μας, χωρίς πείσματα και χωρίς εμμονές».
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συζήτηση τέθηκε το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία, επιδιώκοντας μία νέα αρχή με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, μετά το κλίμα έντασης που δημιουργήθηκε, με το «καλημέρα», όπως και το θέμα της σύστασης της κοινής επιτροπής Πολιτείας –Εκκλησίας, της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης αλλά και το θέμα της κάλυψης των κενών θέσεων σε Μητροπόλεις που σε κάποιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα έντονο.
Εκκλησιαστικοί κύκλοι πάντως υπενθύμιζαν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει μία καλή συνεργασία με την Εκκλησία, θεωρώντας τη σημαντικό εταίρο.
Φίλης: Όχι σε μονομερείς ενέργειες για τα θρησκευτικά
Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Φίλης μίλησε για «ειλικρινή και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων», συμπληρώνοντας ότι οι σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας είναι αγαθές και οι ρόλοι του ξεκάθαροι και διακριτοί.
«Η θρησκεία διαδραματίζει ρόλο αγαθό και ηθικό στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά και ρόλο μισαλλοδοξίας, για να αναφερθούμε στην περίμετρό μας» είπε ο υπουργός, ευχαριστώντας τον Αρχιεπίσκοπο για τις συμβουλές του.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν γίνουν μονομερείς ενέργειες στο ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών.
«Πιστεύουμε ότι η αναμόρφωση της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών, που έχει τεθεί και από εκπαιδευτικούς και από τα αρμόδια όργανα της χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής, μπορεί να επιτευχθεί.
» Οφείλουμε να δώσουμε έμφαση και να δούμε τι σημαίνει η διδασκαλία των Θρησκευτικών στη σημερινή πραγματικότητα, με σεβασμό στην ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης του καθενός.»