Οι δανειστές άφησαν στην άκρη την ισχυρή δόση εκνευρισμού που ένιωθαν όλο το προηγούμενο διάστημα που ήταν, ουσιαστικά, κενό περιεχομένου αφού τίποτα δεν προχωρήσουμε λόγω του προεκλογικού αγώνα. Τώρα έχουν μπροστά τους μια νέα κυβέρνηση.
Μια οποιαδήποτε κυβέρνηση; Η Telegraph σημειώνει με νόημα ότι έχουν μια κυβέρνηση την οποία ευθύς εξαρχής χαιρέτισαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν στο βάθος του μυαλού τους την ανησυχία ότι οι αριστεροί, πάλι, δεν θα τα καταφέρουν να κάνουν τις υποσχέσεις τους πράξη.
Η παρουσία του Τσίπρα, ο οποίος επιστρέφει στο πρωθυπουργικό γραφείο μπορεί να φτιάξει τη διάθεση των επενδυτών, αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς αφήνουν πίσω τους μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας -πολιτική και οικονομική- και τις εριστικές συζητήσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.
Αρκετοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έσπευσαν να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για την επανεκλογή του Τσίπρα, καθώς θεωρούν πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να εφαρμόσει τη συμφωνία από τη στιγμή που ήταν εκείνος που την υπέγραψε. Υπό άλλες συνθήκες, θα βρισκόταν στην αντιπολίτευση και θα υπονόμευε την όλη προσπάθεια. Ο Μάρτιν Σουλτς ήταν από τους πρώτους που βγήκε στο Twitter και δήλωσε πως τώρα η Ελλάδα έχει σταθερή κυβέρνηση, επομένως είναι έτοιμη να προχωρήσει όσο γρήγορα χρειάζεται.
Από την μεριά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι από τη Δευτέρα κιόλας, οι δανειστές θα είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τη νέα κυβέρνηση η οποία θα κληθεί να υλοποιήσει και να συμφωνήσει με τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.
Αυτό που βγαίνει, πάντως, ως συμπέρασμα από τις Βρυξέλλες είναι ότι δεν πρόκειται να προσφέρουν κάποιου είδους ευελιξία στην Ελλάδα, ούτε και υπάρχει σκοπός να πραγματοποιηθεί κάποια επαναδιαπραγμάτευση.
Ο επικεφαλής της Eurasia Group, Μουιτάμπα Ραχμάν, επισήμανε πως οι δανειστές δεν θα πρέπει να εμφανίζονται πολύ ενθουσιασμένοι με την επανεκλογή Τσίπρα, αν κρίνουν πώς ακριβώς πολιτεύτηκε τους προηγούμενους επτά μήνες και τι αποτελέσματα έφερε.
Πριν από τις εκλογές, σχεδόν όλοι οι αναλυτές κατέτειναν στο συμπέρασμα ότι μια αδύναμη κυβέρνηση μειοψηφίας θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική για την ελληνική οικονομία. Πόσο μάλλον η προοπτική νέων εκλογών. Έτσι, τώρα, το γεγονός ότι υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση (η ίδια με πριν από την προκήρυξη των εκλογών) δίνει ένα τόνο αισιοδοξίας στους επενδυτές, καθώς προβάλλεται μπροστά τους ένα σκηνικό μεγαλύτερης σταθερότητας.
Φευ, παρά το γεγονός ότι ο Τσίπρας υπόσχεται πως θα τηρήσει κατά γράμμα τις υποσχέσεις του για υλοποίηση του προγράμματος, υπάρχουν εδραίοι φόβοι ότι μέσα στο κόμμα του θα αρχίσουν πάλι οι έντονες συζητήσεις. Επιπλέον, οι ΑΝΕΛ που αποδεικνύονται ο σταθερός κυβερνητικός εταίρος του Τσίπρα θα πρέπει να αποδεχθούν τη μείωση των αμυντικών δαπανών και τη φορολόγηση των νησιών.
Ο Αντόνιο Γκαρσία Πασκουάλ της Barclays, επισημαίνει: ,Μια αδύναμη κυβέρνηση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα μπορούσε να πάει πίσω τη συζήτηση για το χρέος, έως και να αναβιώσει τον κίνδυνο του Grexit».
Το άρθρο καταλήγει πως πλέον είναι επιτακτικό να προωθηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που χτυπήθηκαν άσχημα από την πρόσφατη κρίση στην Ελλάδα και πάντα υπό το φόβο να υπάρξει, τελικά, ένα bail in που θα πλήξει τους καταθέτες. Επιπλέον, μένει να φανεί η στάση του ΔΝΤ ως προς τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και εκείνη της ΕΚΤ από την οποία η ελληνική πλευρά περιμένει το «πράσινο» φως για να ενταχθεί στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.