Η πρώην υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου είχε τετ α τετ με τον Νομπελίστα Paul Krugman στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum που διοργανώνουν οι New York Times στην Αθήνα, το ζήτημα της παγκόσμιας ανισότητας ως μία μείζονα παγκόσμια πρόκληση #INYTdemocracy
Οσα δήλωσε η κα Διαμαντοπούλου
Πολύ συνοπτικά η άποψη μου είναι ότι μια βασική αιτία για την παγκόσμια ανισότητα είναι η λεγόμενη "χρηματιστικοποίηση" της οικονομίας . Όμως, και άλλοι λόγοι, όπως οι πολιτικοί θεσμοί και η υγεία τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της ανισότητας.
Η Ελλάδα αποτελεί ένα πραγματικό παράδειγμα αδύναμων θεσμών, κακών πρακτικών διοίκησης και διαρθρωτικών κοινωνικοοικονομικών παθογενειών.
Η έλλειψη αποτελεσματικών θεσμών αποτυπώνεται στις διοικητικές αδυναμίες του ελληνικού πολιτικού συστήματος καθώς και του νομοθετικού έργου. Τρανό παράδειγμα, ότι τα τελευταία 30 χρόνια έχουν υιοθετηθεί περίπου 47 φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό σημαίνει 1.5 φορολογική μεταρρύθμιση κάθε χρόνο!
Ο πιο σημαντικός παράγοντας πίσω από τη σχέση μεταξύ της ανισότητας και της ανάπτυξης είναι οι ανισότητες στην πρόσβαση στην εκπαίδευση. Πέρυσι η οργάνωση μας το ΔΙΚΤΥΟ, πήρε την πρωτοβουλία για μία πανευρωπαϊκή καμπάνια πολιτών, με τίτλο "Η εκπαίδευση είναι Επένδυση", με στόχο να αυξηθούν τα κονδύλια για την Παιδεία.
Η ΕΕ χρειάζεται πολιτικές που πηγαίνουν πέρα από τη λιτότητα. Πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη στη δομή του ευρώ (δημοσιονομικές μεταβιβάσεις και αναδιανομή μέσω ενός πραγματικού προϋπολογισμού), κινητικότητα εργασίας, αμοιβαιοποίηση χρέους, ως πρώτα βήματα.
Ο P. Krugman ισχυρίζεται ότι η λιτότητα δεν είναι η λύση. Προφανώς, αλλά η λιτότητα δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Το πιο θεμελιώδες είναι οι θεσμοί και η λειτουργία τους.
Η μετάβαση από το ένα νόμισμα στο άλλο, όπως υπεστήριζε έως πρόσφατα, απαιτεί οργανωμένο σχέδιο με λειτουργούντες και υγιείς θεσμούς και κουλτούρα οργάνωσης που δεν υφίσταται."