Σαφή προειδοποίηση απηύθυνε χτες στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «αν δεν περάσει το άρθρο 37 θα υπάρξει πρόβλημα, αδυνατίζει η διαπραγματευτική θέση της χώρας» όπως είπε.
Μεγάλη συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο έγινε για το θέμα της καθαριότητας. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες πάντως, το αποτέλεσμα που προέκυψε ήταν να.... εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα από την εργασιακή εφεδρεία!
Αρκετοί υπουργοί έθεσαν – είτε εμμέσως είτε ευθέως – το θέμα της κίνησης των «τριών» (Λοβέρδου, Ραγκούση, Διαμαντοπούλου). Πιο σκληροί εμφανίστηκαν οι κ.κ. Μπεγλίτης και Ξυνίδης λέγοντας «μη μας χωρίζετε σε μεταρρυθμιστές και μη». Με έμμεσο τρόπο έθεσαν το θέμα και άλλοι υπουργοί (Ρέππας, Παπουτσής, Σκανδαλίδης, Γεννηματά, Ξενογιαννακοπούλου, Παπαϊωάννου) ζήτησαν να μην υπάρχει εσωστρέφεια και «να μην θεωρούμε συντεχία την κοινωνία που βλέπει να καταρρέει το εισόδημα της». Ο υπουργός προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής επεσήμανε ότι «είναι ώρα ευθύνης και αυτοσυγκράτησης για όλους, ώρα εθνικής και πολιτικής ευθύνης , ατομικής και συλλογικής αυτοσυγκράτησης». Και συμπλήρωσε με νόημα: «Όσον αφορά στο ρόλο της αστυνομίας στις υπηρεσίες της οποίας προσδοκούν ορισμένοι συνάδελφοι μέσα στην αγωνία τους για την υλοποίηση των πολιτικών τους (...)Η ΕΛ.ΑΣ είναι ένας από τους μηχανισμούς του κράτους αλλά του κράτους που έχει πολίτευμα κοινοβουλευτική δημοκρατία. Επομένως δεν είναι ούτε αστυνομικό ούτε στρατιωτικό κράτος».
Επεσήμανε ότι η «κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια και τη διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» αλλά προειδοποίησε ότι «δεν θα λάμψει ξαφνικά ο ήλιος τις επόμενες ημέρες». Επέστησε την ανάγκη να εξηγήσει «τι θα συμβεί αν αποτύχει η προσπάθεια, τι θα συμβεί αν δεν ψηφισθεί το νομοσχέδιο την Πέμπτη, τι θα συμβεί αν αμφισβητηθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ» και να εξηγήσουνε «τι θα συμβεί ακριβώς στη χώρα , τι θα σημάνουν για την ελληνική κοινωνία και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά οι περιπέτειες είτε της χρεοκοπίας, είτε των εκλογών ή ακόμη τι θα σημαίνει συγκεκριμένα η Ελλάδα της δραχμής».
Η αναπληρωτή ΥΠΕΞ κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου διαφοροποιήθηκε επί της ουσίας του άρθρου των «3» τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να ονομάζουμε την κοινωνία συντεχνία και να έχουμε ψευδαισθήσεις για το που πάει η χώρα» και ότι «δεν πρέπει να ρέπουμε στον αυταρχισμό». Η αναπληρώτρια υπουργός παιδείας κυρία Φώφη Γεννηματά ζήτησε «να απευθυνθούμε στην κοινωνία που δεν είναι συντεχνία και βλέπει τα εισοδήματα τους να καταρρέουν».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος επεσήμανε από την πλευρά του ότι «η κοινωνία αυτή τη στιγμή έχει πρόβλημα και πρέπει να της δώσουμε προοπτική».
Από τους 3 ο κ. Λοβέρδος έλειπε (βρίσκεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο) ο κ. Ραγκούσης έφυγε νωρίς, ενώ η κυρία Διαμαντοπούλου αρκέστηκε να πει ότι «πρέπει να αναδείξει η κυβέρνηση τα θετικά που έχει πετύχει η χώρα»
Ο υπουργός Επικρατείας κ. Ηλίας Μόσιαλος τόνισε ότι η βία, η ανομία και η αυθαιρεσία κάνουν κακό στη χώρα, επεσήμανε ότι απαιτείται ψυχραμία και χαρακτήρισε ως «μεγάλο διακύβευμα» την 23η Οκτωβρίου.