«Μύλος» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, υπηρεσιακής κυβέρνησης, Χουλιαράκη, Κοτζιά και Λαφαζάνη για το θέμα του χρέους και την ψηφοφορία του ΟΗΕ.
Μετά τις έντονες αντιδράσεις του τέως υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για τους χειρισμούς του κ. Χουλιαράκη, αλλά και του κομματικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή», από το ΥΠΕΞ πέρασαν στην αντεπίθεση.
Διπλωματικοί κύκλοι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κοτζιά και το θέμα που ανέκυψε σχετικά με την ελληνική ψήφο στην για το χρέος, επισήμαιναν ότι οι αποφάσεις αυτές του διεθνούς οργανισμού δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και υποχρεωτική νομική εφαρμογή.
Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι το ελληνικό χρέος δεν έχει σχέση με τα χρέη που αφορά η υπόθεση στον ΟΗΕ, αφού είναι διαφορετική η φύση του (χρέος προς κράτη με πολύ χαμηλό επιτόκιο κλπ.).
Επιπλέον, τυχόν υποστήριξη του ψηφίσματος θα έφερνε την Ελλάδα σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, που απείχαν και τη Βρετανία που το καταψήφισε, και από τις οποίες η Ελλάδα αναμένει την ελάφρυνση του χρέους. Το θέμα του επίδικου ψηφίσματος αφορούσε κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Αργεντινή, και από αυτές υποστηρίχθηκε.
Ποτέ εξάλλου, σημείωναν οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι, δεν δόθηκαν από την απελθούσα κυβέρνηση οδηγίες στην ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία για το πώς θα ψηφίσει στον ΟΗΕ. Οι τελευταίες οδηγίες είχαν δοθεί το 2014 από την τότε κυβέρνηση και προέβλεπαν και τότε αποχή, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους.
Νωρίτερα, ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, είχε βγει με δημόσια ανακοίνωσή του και κατηγόρησε την υπηρεσιακή κυβέρνηση πως υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία το ελάχιστο που όφειλε να κάνει ήταν να διαβουλευτεί προηγούμενα με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα.
Η ανακοίνωση Κοτζιά
H υπηρεσιακή κυβέρνηση οφείλει να υπηρετεί τη χώρα προς τις εκλογές και όχι να αλλάζει την πολιτική της προηγούμενης και εκλεγμένης κυβέρνησης.
Βάσει οδηγιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το υπουργείο Εξωτερικών, μόλις ανέλαβε τον Ιανουάριο η κυβέρνηση σωτηρίας, έδωσε σαφείς οδηγίες στη ΜΑ στον ΟΗΕ όπως συμμετάσχει ενεργά στην ομάδα του ΟΗΕ για το χρέος με την προοπτική υπερψήφισης του ψηφίσματος που ετοίμαζε η ομάδα. Υπάρχουν πληθώρα οδηγιών και τηλεγραφημάτων που πιστοποιούν τις οδηγίες για αυτή τη συμμετοχή και την προετοιμασία στήριξης από πλευράς Ελλάδας του ψηφίσματος . Η θέση αυτή προωθήθηκε σθεναρά επί 7 μήνες παρά τις πιέσεις που δεχόταν η χώρα από ισχυρούς εταίρους. Η αλλαγή της σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών υπό την προτροπή του υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομικών υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία το ελάχιστο που όφειλε να κάνει ήταν να διαβουλευτεί προηγούμενα με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα.
Λαφαζάνης κατά Κοτζιά-Τσίπρα
Στο «χορό» των αντιδράσεων κατά Κοτζιά, μπήκε όμως και η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ενώ την Πέμπτη είχε εκδώσει ανακοίνωση εξαπολύοντας μύδρους για την διαφαινόμενη απόφαση της κυβέρνησης να απόσχει από την ψηφοφορία, σήμερα Παρασκευή, η ΛΑΕ κατηγόρησε τον τέως ΥΠΕΞ για προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
«Η εκ των υστέρων δήλωση του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά για τη στάση ντροπής που τήρησε η κυβέρνηση στην ψηφοφορία στον ΟΗΕ για το χρέος, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα.
Σημειώνει ότι «ο σημερινός Υπουργός των Οικονομικών κ. Χουλιαράκης, που κατά τον Ν. Κοτζιά προέτρεψε σε αποχή από την ψηφοφορία, δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Είναι κεντρικό στέλεχος της διαπραγματευτικής ομάδας της παραιτηθείσας κυβέρνησης και εκ των πιο στενών συνεργατών του Αλ. Τσίπρα». Σχολιάζει δε ότι «ο Νίκος Κοτζιάς καταγγέλλει, λοιπόν, τον Χουλιαράκη, ότι κινήθηκε ερήμην του Αλ. Τσίπρα. Ενδιαφέρον!».
Ωστόσο η ΛΑΕ υποστηρίζει ότι «παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Ν. Κοτζιάς δεν ενδιαφέρθηκαν έγκαιρα για τη στάση που θα τηρούσε η Υπηρεσιακή κυβέρνηση κατά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ; Έγινε σχετική επικοινωνία; Με ποιον; Ή μήπως υπήρξε ολιγωρία και στάση αναμονής;».
Οπως εξηγεί «αν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ολιγωρία και αμέλεια απέναντι στην επικείμενη ψηφοφορία στον ΟΗΕ, αυτό δείχνει ανευθυνότητα, ενώ αν υπήρξε προτροπή και υπόδειξη για αποχή υποδηλώνει επικίνδυνη αντίληψη». Καλεί δε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα «να μας πουν τι από τα δύο συμβαίνει» για να καταλήξει: «Ο,τι, όμως, και αν ισχύει, η βλάβη στα εθνικά μας συμφέροντα είναι τεράστια, η ευθύνη βαρύτατη και τη χρεώνεται προσωπικά ο Αλ. Τσίπρας».
Υπενθυμίζεται ότι η κόντρα ξέσπασε όταν η «Αυγή» έβαλε στο στόχαστρό της τον κ. Χουλιαράκη, ο οποίος είχε παίξει ρόλο-κλειδί στη διαπραγμάτευση και στην υπηρεσιακή κυβέρνηση ορίστηκε υπουργός Οικονομικών.
Σε άρθρο της «Αυγής», ασκείται δριμύτατη κριτική κατά του κ. Χουλιαράκη ο οποίος έδωσε εντολή στην ελληνική αντιπροσωπεία να απέχει από την ψηφοφορία που θα γίνονταν στον ΟΗΕ με θέμα «Βασικές Αρχές Διαδικασιών Αναδιάρθρωσης Δημοσίου Χρέους».
Το «πύρινο» άρθρο της Αυγής
«Aλλάζει «γραμμή» και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής -ως μη ώφειλε- η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Η ελληνική αντιπροσωπεία σήμερα θα κληθεί να συμμετάσχει και να ψηφίσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πρόταση που έχει κατατεθεί προκειμένου να θωρακιστεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους και ανάληψης χρέους από κυρίαρχα κράτη. Πρόκειται για το σχέδιο απόφασης με θέμα «Βασικές Αρχές Διαδικασιών Αναδιάρθρωσης Δημοσίου Χρέους».
Η ελληνική πλευρά επί υπουργίας Κοτζιά είχε αποφασίσει να διαφοροποιήσει τη στάση της από το παρελθόν, όπου η ελληνική αντιπροσωπεία απείχε από τέτοιες ψηφοφορίες. Ωστόσο ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης, όπως αποκαλύφθηκε χθες στη διάρκεια συνάντησης που είχε με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για το συγκεκριμένο θέμα, μετά και από σχετική γνωμοδότηση του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, έδωσε εντολή στην ελληνική αντιπροσωπεία να απέχει από την ψηφοφορία.
Κύκλοι που πρόσκεινται στον τέως ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά αναφέρουν πως η αλλαγή γραμμής σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είναι και πρωτάκουστη και ανεπίτρεπτη. Άλλες πληροφορίες μάλιστα θέλουν τον Γ. Χουλιαράκη να επιθυμεί να "ξηλώσει την εξωτερική πολιτική Τσίπρα".
Στη διάρκεια της συνάντησης Μολυβιάτη - Κωνσταντοπούλου, η πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε μεταξύ άλλων τη λύπη της για την απόφαση να απέχει η ελληνική αντιπροσωπεία της ψηφοφορίας η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί "επ' ωφελεία του ελληνικού πληθυσμού, της ελληνικής κοινωνίας, του ελληνικού λαού, των νέων και των επόμενων γενεών".
Πέρα από τη γνωμοδότηση Χουλιαράκη, η Ζ. Κωνσταντοπούλου αναφέρει πως ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ την ενημέρωσε πως "βαρύνουσα σημασία είχε και έγγραφο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, στο οποίο αναλύονται οι λόγοι, σύμφωνα με τους οποίους, κατά την άποψη του Οργανισμού, δεν πρέπει η Ελλάδα να υπερψηφίσει αυτή την απόφαση".
Τέλος, η Ζ. Κωνσταντοπούλου επεσήμανε ότι "δεν είναι αλήθεια πως ο ΟΗΕ δεν έχει αρμοδιότητες και δεν μπορεί να αναλάβει δράση" και κατέληξε εκφράζοντας τη λύπη της για το γεγονός πως "δεν άδραξε η Ελλάδα (...) την ευκαιρία χρήσης ενός πολύτιμου εργαλείου προστασίας του πληθυσμού και της κοινωνίας».
Το άρθρο δεν είναι στον «αέρα» αλλά, σύμφωνα με συνεργάτες του τ. ΥΠΕΞ απηχεί τις απόψεις του.
Αντιδρά και ο Λαφαζάνης
Στην απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης αντέδρασε χθες και ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης. Σε δηλώσεις του επέκρινε την διαφαινόμενη «στροφή» της υπηρεσιακής κυβέρνησης για την ψηφοφορία στον ΟΗΕ
«Είναι λυπηρό ότι αυτή την ώρα πληροφορούμε πως ΝΔ και εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ, σε συμπαιγνία, σε συνεννόηση, έχουν δώσει εντολή η Ελλάδα να μην ψηφίσει υπέρ αυτού του ψηφίσματος, αλλά να κάνει αποχή, συντασσόμενη με τη θέση της ΕΕ. Κάτι τέτοιο, αν επαληθευτεί, θα είναι ντροπή και όνειδος για τη χώρα μας» τόνισε. Κάλεσε μάλιστα την ύστατη στιγμή, τον εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, να δώσουν εντολή στην αντιπροσωπεία μας να υπερψηφίσει το ψήφισμα για το χρέος στον ΟΗΕ. «Ελπίζω να το κάνουν. Αλλιώς θα εγκληματήσουν πολιτικά σε βάρος του τόπου, σε βάρος ιδιαίτερα της ελληνικής νεολαίας. Και θα δώσουν κι ένα δείγμα γραφής, βεβαίως, για το τι αναμένει τον ελληνικό λαό μετεκλογικά από τη σχεδιαζόμενη συγκυβέρνηση του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. Του Τσίπρα με τον Μεϊμαράκη».