Liberation: Τα σκάνδαλα των γερμανικών εταιρειών μεγάλωσαν το ελληνικό χρέος - iefimerida.gr

Liberation: Τα σκάνδαλα των γερμανικών εταιρειών μεγάλωσαν το ελληνικό χρέος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Siemens, Daimler, Rheinmetall, η αφρόκρεμα των γερμανικών βιομηχανιών, έχουν εμπλακεί σε κάμποσες υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα. Κατά τα λοιπά, το Βερολίνο συνεχίζει να προειδοποιεί για την επισφαλή κατάσταση των οικονομικών της Αθήνας.

Η γαλλική εφημερίδα Liberation αναδημοσιεύει άρθρο του γαλλικού πρακτορείου, σύμφωνα με το οποίο οι βιομηχανικοί «γίγαντες» της Γερμανίας βρίσκονται πίσω από μια σειρά σοβαρών σκανδάλων στην Ελλάδα. Και μπορεί να μην έχει οριστεί δικάσιμος για τα 19 πρώην μεγάλα στελέχη της Siemens, ωστόσο αναμένεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές δίκες της δεκαετίας στην Ελλάδα. Συνολικά, περισσότερα από 60 άτομα έχουν ελεγχθεί για διαφθορά, με το αμερικανικό CorpWatch να έχει δώσει στην υπόθεση τον χαρακτηρισμό «το μεγαλύτερο εταιρικό σκάνδαλο στη μεταπολεμική Ελλάδα».

Όπως αναφέρει το άρθρο, η σύνδεση της Siemens με την Ελλάδα άρχεται από τον 19ο αιώνα, με την εταιρεία να είναι ύποπτη για το «λάδωμα» διάφορων υπαλλήλων έτσι ώστε να καταφέρει να συνάψει επικερδή συμβόλαια - ειδικά για τη μεγάλη αναβάθμιση του ελληνικού τηλεφωνικού δικτύου στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Συνολικά, η Siemens φέρεται να δαπάνησε 70 εκατομμύρια ευρώ για δωροδοκίες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις ελληνικές δικαστικές πηγές. Η έρευνα της υπόθεσης βρίσκεται στον ένατο χρόνο της και η δικογραφία αριθμεί πάνω από 2.300 σελίδες. Το γαλλικό πρακτορείο, για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, ζήτησε την άποψη του εκπροσώπου της εταιρείας, αλλά η απάντηση που έλαβε ήταν: «Δεν κάνουμε κανένα σχόλιο γι' αυτήν την υπόθεση».

Το άρθρο σημειώνει πως ένας εκ των υπόπτων για διαφθορά είναι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος. Ο 62χρονος Χριστοφοράκος, ο οποίος κατέχει τόσο την ελληνική όσο και τη γερμανική ιθαγένεια, είναι απίθανο να προσαχθεί σε δίκη. Το 2009 κατέφυγε στη Γερμανία και η γερμανική Δικαιοσύνη αρνήθηκε να τον εκδώσει.

Η αλήθεια είναι ότι στα χρόνια της κρίσης οι σχέσεις της Αθήνας και του Βερολίνου δεν βοήθησαν για να προχωρήσει η υπόθεση της Siemens, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε κατηγορήσει τη γερμανική πλευρά για διγλωσσία, την ίδια ώρα που γερμανικό think tank έκανε λόγο για κοινή πρακτική των γερμανικών εταιρειών να εμπλέκονται σε καταστάσεις διαφθοράς στην Ελλάδα. Μόνο που αυτές οι περιπτώσεις διερευνώνται μόνο περιστασιακά.

Σύμφωνα με το Transparency International, ο δείκτης διαφθοράς για το 2014 φέρνει την Ελλάδα ψηλά στη λίστα των πιο διεφθαρμένων χωρών της ΕΕ. Το 2011, στο απόγειο της ελληνικής οικονομικής κρίσης, μια κοινοβουλευτική έρευνα υπολόγισε τη ζημιά για τον δημόσιο κορβανά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, με το αυξημένο κόστος της σύμβασης να βαραίνει, τελικά, τους Έλληνες φορολογούμενους.

Άλλος κερδοφόρος τομέας για τις γερμανικές επιχειρήσεις ήταν η προμήθεια όπλων, με την Ελλάδα να δαπανάει για χρόνια το 2,2% του ΑΕΠ της για την άμυνα. Κάτι που επισήμανε η Sahra Wangenknecht, βουλευτής του γερμανικού αριστερού κόμματος Die Linke στο ΑFP. Συμπλήρωσε, δε, πως, «οι γερμανικές εταιρείες έχουν αποκομίσει σημαντικά κέρδη από τις κολοσσιαίες αγορές όπλων στην Ελλάδα».

Για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler η ελληνική Δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα στις αρχές του 2015 με την υποψία της δωροδοκίας κατά την ανάθεση της σύμβασης για στρατιωτικά οχήματα, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, ο Krauss Maffei Wegmann, εκ των δημιουργών των Leopard, τέθηκε, επίσης, υπό έρευνα στο Μόναχο.

Στο μεταξύ, το 2012 επιβλήθηκε πρόστιμο 37 εκατομμυρίων ευρώ στη Rheinmetall από δικαστήριο της Βρέμης για την υπόθεση δωροδοκίας που αφορούσε την πώληση αντιαεροπορικών αμυντικών συστημάτων ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, και τα δύο πρώην διευθυντικά στελέχη της Ferrostaal καταδικάστηκαν στο Μόναχο, για την υπόθεση των υποβρυχίων, ενώ στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο 140 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν παρατηρητές που σημειώνουν ότι τα πρόστιμα δεν έχουν καμία σχέση με την αξία των συμβάσεων και στην πραγματικότητα είναι άχρηστα ως αποτρεπτικός παράγοντας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ