Την αποχώρηση της ΠΑΣΚΕ Αυτοδιοίκησης από το «σημερινό ΠΑΣΟΚ» ανακοίνωσε ο Θέμης Μπαλασόπουλος, γραμματέας της κλαδικής οργάνωσης του κόμματος και πρόεδρος της Ομοσπονδίας των 70.000 εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Πρόκειται για την δεύτερη αποχώρηση συνδικαλιστών από το κυβερνών κόμμα μετά την αποχώρηση της ΠΑΣΚΕ Σιδηροδρομικών πριν από λίγες μέρες. Ο κ. Μπαλασόπουλος, διοικητικός υπάλληλος του Δήμου Γλυφάδας, με 28 χρόνια υπηρεσίας έδωσε συνέντευξη στην Ελευθεροτυπία όπου εξηγεί τι σηματοδοτεί η απόφαση της ΠΑΣΚΕ για αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
Τι μεσολάβησε πριν από την έκρηξη;
«Ο αιφνιδιασμός της κυβέρνησης με τις τρεις πρόσφατες αποφάσεις που χτυπούν τον πυρήνα του δημόσιου κοινωνικού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Την αύξηση του ωραρίου στους παιδικούς σταθμούς από τις 30 στις 40 ώρες, τις υποχρεωτικές μετατάξεις πλεονάζοντος προσωπικού και την εκχώρηση υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες».
Γιατί ειδικά αυτές οι αποφάσεις;
«Η πρώτη δεν έχει καμία λογική όταν μιλάμε για παιδαγωγική εργασία. Για τη δεύτερη δεν έχει ακόμη προχωρήσει τόσο ο "Καλλικράτης", ώστε να προκύπτει το πλεονάζον προσωπικό. Οσο για την καθαριότητα, υποτίθεται ότι το θέμα είχε λυθεί στην αντίθετη κατεύθυνση για όσους δήμους ανέθεταν παλιά την υπηρεσία σε ιδιώτες».
Η αντίδρασή σας προσωποποιείται στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών;
«Ουσιαστικά πρόκειται για τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική. Αντιδρούμε εδώ και μήνες για τις κινήσεις που γίνονται, αλλά οι πρόσφατες αποφάσεις δημιούργησαν το εκρηκτικό μίγμα. Με αφορμή την οικονομική κρίση θέλουν να ισοπεδώσουν τα πάντα...».
Γίνεται κάποιος να πάψει να είναι ΠΑΣΟΚ;
«Είναι αυτοδίκαιη η παύση όταν μιλάμε για το σημερινό ΠΑΣΟΚ».
Στις εκλογές δεν θα το ψηφίσετε;
«Οχι. Εκβιαστικά μας πήραν την ψήφο και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ποιος βγήκε στο πεζοδρόμιο τότε; Πήγε ποτέ ο κ. Παμπούκης ή η κ. Μπιρμπίλη να μιλήσουν πρωί σε κάποιο εργοτάξιο;».
Μετά την ανακοίνωση, τι αντιδράσεις είχατε;
«Οι απλοί εργαζόμενοι δείχνουν σαν να πήραν μια ανάσα. Βλέπουν κάποιους να πετούν τον πολιτικοκομματικό μανδύα και να βάζουν σε προτεραιότητα τα προβλήματα. Από κομματικούς και κυβερνητικούς ακούσαμε τα αναμενόμενα, ότι δεν έπρεπε να το κάνουμε την ώρα που δίνεται μάχη για τη σωτηρία της χώρας. Τους απαντήσαμε ότι δεν έρχεται έτσι η σωτηρία, με απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Πώς θα σωθεί η χώρα όταν ξεπουλάμε τα πάντα;».
Τι περιμένετε να συμβεί μετά;
«Περιμένουμε να ακολουθήσουν και άλλες ΠΑΣΚΕ από το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Υπάρχουν τέτοια μηνύματα. Εγινε μια αρχή για να μπουν στην άκρη οι μικροπαραταξιακές αντιθέσεις και να εργαστούμε ενάντια στην αποσύνθεση των εργασιακών σχέσεων».
Οι άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις έχουν λόγο να σας ακολουθήσουν;
«Η αλήθεια είναι ότι στην πλειονότητά τους επιθυμούν το αρνητικό κλίμα προσδοκώντας κομματικά οφέλη. Το προσκλητήριο αφορά κυρίως τους απλούς εργαζομένους, για τους οποίους κριτήριο είναι το ποιος μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους. Χωρίς αγώνα, θα κάνουμε σύντομα το μνημόσυνο του κοινωνικού κράτους...».
Και το μνημόσυνο της ΠΑΣΚΕ...
«Δεν είναι μόνο η επιβίωση της παράταξης. Δεν λείψαμε ποτέ από τους δρόμους του αγώνα, αν και κάναμε λάθος εκτιμήσεις. Οφείλουν όμως όσοι είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση να βγουν και να ακούσουν τον κόσμο. Γιατί να είμαστε εμείς ο σάκος του μποξ; Θα βοηθήσουμε ομάδες εργαζομένων να αποδεσμευθούν για να δουλέψουμε όλοι μαζί».
Είστε έτοιμοι για κατηγορίες που θα εκτοξευθούν εναντίον σας;
«Πρέπει εγκαίρως να αντιληφθούν ότι η αντίδρασή μας είναι υγιής».
Φοβάστε κινήσεις διάσπασης;
«Δεν έχουμε τέτοια θέματα. Η ΠΑΣΚΕ έχει ισχύ επιβεβαιωμένη από τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ποσοστό 49,99% στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, έναντι 31% που είχε το 2001 όταν ανέλαβα». *