Διαστάσεις γενικευμένης διαφθοράς έχει πάρει το φαινόμενο των ρευματοκλοπών το οποίο υπολογίζεται ότι στοιχίζει σε ετήσια βάση στην ΔΕΗ από 60 έως 70 εκατομμύρια ευρώ. Όπως αναφέρεται μάλιστα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι σε αυτές τις υποθέσεις φέρονται να εμπλέκονται ακόμα και παράγοντες της ΔΕΔΔΗΕ.
«Θα πρέπει να ξαναφτάσουμε τη ΔΕΗ στα επίπεδα που ήταν όταν τη λειτουργούσαν οι Εγγλέζοι και οι μετρητές αποτελούσαν πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο. Δεν υπήρχε ασφράγιστος μετρητής και οι σφραγίδες χορηγούνταν με ονομαστική χρέωση στον κάθε τεχνίτη και ηλεκτρολόγο που είχε και την ευθύνη του», δήλωσε στην Καθημερινή υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες ο ΔΕΔΔΗΕ σύμφωνα με τα οποία τα καταγεγραμμένα περιστατικά ρευματοκλοπής το πρώτο εξάμηνο του έτους έφτασαν περίπου τα 3.400.
Μιλώντας στην Καθημερινή για τα φαινόμενα των ρευματοκλοπών, υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα γενικευμένο πρόβλημα το οποίο εντοπίζεται όχι στις φτωχογειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά στα καλά προάστια των πόλεων αυτών και κυρίως σε οικιακούς καταναλωτές με υψηλή κατανάλωση, αλλά και σε επαγγελματικές καταναλώσεις.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ρευματοκλοπής αφορά σε ένα επαγγελματία παρασκευαστή ειδών ζαχαροπλαστικής στη Κρήτη που χρωστούσε περισσότερα από 90.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας συνελήφθη την ώρα που άνοιγε με αντικλείδι τον σταθμό της περιοχής για να κλέψει ρεύμα, αφού έγινε το δικαστήριο όμως, απαλλάχθηκε πληρώνοντας την οφειλή του.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση επαγγελματία παρασκευαστή ειδών ζαχαροπλαστικής στην Κρήτη, που χρωστούσε στη ΔΕΗ πάνω από 90.000 ευρώ. Εχοντας ενδείξεις περί ρευματοκλοπής, υπάλληλος της ΔΕΗ τον έθεσε υπό παρακολούθηση και συνελήφθη την ώρα που άνοιγε με αντικλείδι τον υποσταθμό της περιοχής! Ακολούθησε αυτόφωρο και δικαστήριο, το οποίο όμως τον απήλλαξε, αφού προηγουμένως αποπλήρωσε την οφειλή του. Η πρακτική των ρευματοκλοπών, πέραν της ζημίας που προκαλούν στη ΔΕΗ αλλά και στους συνεπείς καταναλωτές, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών, ενώ συνιστούν αδικήματα που διώκονται ποινικά.
Η χρονιά που τα φαινόμενα ρευματοκλοπής σημείωσαν έξαρση ήταν το 2013 όταν από 4.370 που ήταν το 2012 εκτοξεύθηκαν στα 8.429 αποδεικνύοντας έτσι την ελλιπή και μη στοχευμένη αντιμετώπιση από πλευράς της ΔΕΗ και της αρμόδιας για τη λειτουργία του δικτύου θυγατρικής της.
Πάντως ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει ότι οι τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι στο σύνολο των περίπου 8 εκατ. μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πανελλήνια κλίμακα προβλέπεται να εντατικοποιηθούν και καλεί όλους τους καταναλωτές να καταγγείλουν οποιαδήποτε παρέμβαση διαπιστώσουν στους μετρητές τους, με κύριο στόχο τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών και τη διαφύλαξη των νομίμων συμφερόντων του. Επιπλέον τονίζει ότι σε περιπτώσεις υποτροπής των υπόψη παραβατικών συμπεριφορών θα επιβάλλονται πολύ αυστηρές κυρώσεις.