Η μια παραίτηση διαδέχεται την άλλη και στο μέσω της εσωτερικής δίνης, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μετριάσει τις απώλειες που γίνονται αυτομάτως προσθήκες στη Λαϊκή Ενότητα. Κάπως έτσι σκιαγραφεί το τοπίο που διαμορφώνεται στο αριστερό φάσμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, το αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Λίγες ώρες πριν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης παραδώσει με τη σειρά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή που έλαβε (δίχως αποτέλεσμα κι αυτή τη φορά), μίλησε στο CNBC και ήταν απόλυτα ξεκάθαρος ως προς την προγραμματική δέσμη του κόμματός του, αλλά και την ιδεολογική του ταυτότητα.
Πρώτη προτεραιότητα κατά τον κ. Λαφαζάνη είναι να απεγκλωβιστεί η Ελλάδα από το Μνημόνιο και να ακυρωθούν όλα τα μέτρα λιτότητας. Εξήγησε: «Οι αρχές της Λαϊκής Ενότητας περιλαμβάνουν το τέλος της εθνικής υποτέλειας και την ανάγκη να ακολουθηθεί μια νέα ανεξάρτητη, κυρίαρχη και προοδευτική πορεία».
Σε αυτή την πορεία περιλαμβάνεται η ανάκτηση των μισθών και των συντάξεων στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν από το 2010, η εθνικοποίηση των τραπεζών και των ιδιωτικών μονοπωλίων. Όπως αναφέρει το άρθρο που συνοδεύει τη συνέντευξη, «ο κ. Λαφαζάνης είναι αντίθετος με τη μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ που από κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς μετεξελίχθηκε σε ένα σοσιαλιστικό κόμμα που ακολουθεί τις πρακτικές του μοντέρνου καπιταλισμού».
Κατά τον κ. Λαφαζάνη, «η Λαϊκή Ενότητα επιθυμεί να ακολουθήσει τις καλύτερες προγραμματικές παραδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Επιθυμούμε να παραμείνουμε στις πιο ριζοσπαστικές δεσμεύσεις». Επισήμανε πως στόχος του είναι να υπάρξει μια οικονομία που θα στηρίζεται και θα ελέγχεται από τα συνδικάτα, τα εργατικά συμβούλια, τους συνεταιρισμούς των δήμων και των κοινοτήτων.
Ο αρθρογράφος σημειώνει πως η συγκυρία είναι θετική για τη Λαίκή Ενότητα, καθώς ενδέχεται να κόψει αρκετές ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ – ειδικά εκείνες που χρειάζεται για να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απαντάει επιτιθέμενος: «Ο Αλέξης Τσίπρας εγκατέλειψε όλες τις ουσιαστικές και θεμελιώδεις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αποδέχθηκε τη δανειακή σύμβαση που περιλαμβάνει καταστροφικές πολιτικές – συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις -, είναι το τελικό χτύπημα στην ελληνική οικονομία».
Κατά τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, το νέο Μνημόνιο, πέραν των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις που επιφέρει, δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Αντιθέτως, θα εντείνει το φαύλο κύκλο στον οποίο έχει περιπέσει από το 2010.
Ο ίδιος δεν διστάζει να μιλήσει για Grexit. Λέξη που το τελευταίο διάστημα ακουγόταν εντόνως από γερμανικά χείλη. «Εάν είναι απαραίτητο για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, δεν θα διστάσουμε να αποχωρήσουμε από την Ευρωζώνη και να επανέλθουμε σε εθνικό νόμισμα. Δεν νομίζω ότι αυτές οι ενέργειες θα είναι κόλαση για την Ελλάδα, όπως διατείνονται οι προπαγανδιστές της Ευρωζώνης».
Κατά τον κ. Λαφαζάνη, το δικό του Grexit είναι διαφορετικό από εκείνο που ζητούσε ο Σόιμπλε: «Δεν γνωρίζω αν ο Σόιμπλε υποστηρίζει πλέον το Grexit. Ωστόσο, βοήθησε θα μορφοποιηθεί η δανειακή σύμβαση. Οι περισσότερες από τις αντικοινωνικές προτάσεις του περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο».
Το άρθρο κάνει λόγο για τις σχέσεις που έχει αναπτύξει ο Λαφαζάνης και άλλοι σύντροφοί του με τον ρωσικό παράγοντα. Κάτι που είχε καταστήσει σαφές και την περίοδο που ήταν υπουργός Ενέργειας και είχε προχωρήσει αρκετά το σχέδιο Πούτιν για τον Turkish Stream. Κατά τον ίδιο, η Ρωσία μπορεί να γίνει ένας αξιόπιστος σύμμαχος της Ελλάδας και δηλώνει θαυμαστής του Πούτιν. «Η Ελλάδα οφείλει να αναπτύξει μια πολυδιάστατη διεθνή πολιτική και να εξελίξει τις σχέσεις της με τη Ρωσία».