Βαριές απώλειες στον ΣΥΡΙΖΑ -Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο Τσίπρας - iefimerida.gr

Βαριές απώλειες στον ΣΥΡΙΖΑ -Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο Τσίπρας

EUROKINISSI /ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Τα όσα διαδραματίσθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην Βουλή έδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διασπαστεί και ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί πλέον να κυβερνήσει μετά τις βαριές απώλειες στην ψηφοφορία του Μνημονίου.

Η ψηφοφορία προκάλεσε βαριές απώλειες τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς διαφοροποιήθηκαν 43 βουλευτές (32 «όχι» και 11 «παρών»), όσο και συνολικά για την κυβέρνηση, καθώς έπεσε κάτω από το όριο των 120 βουλευτών.

Υπενθυμίζεται πως με τον σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση αριθμούσε 162 βουλευτές.

Γεροβασίλη: Προτεραιότητες η μάχη στο Eurogroup και η εκταμίευση της πρώτης δόσης

«Μόλις ολοκληρώθηκε μια δύσκολη πραγματικά συνεδρίαση με ισχυρή όμως πλειοψηφία εγκρίθηκε, υπερψηφίστηκε η πρώτη συμφωνία και αυτό είναι το πρώτο βήμα», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, από το Περιστύλιο της Βουλής, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Τόνισε ότι «στη συνέχεια η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει την εξέλιξη του eurogroup, θα δώσει κι εκεί τη μάχη, έπεται η εκταμίευση της πρώτης δόσης». Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι «από τώρα και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση στη χώρα». Πρόσθεσε ότι «στην πορεία έρχεται η δεύτερη μεγάλη μάχη που είναι στόχος που έχει μπει και από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου όσον αφορά στη συζήτηση για το χρέος. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα είναι σε συνεχή διαπραγματευτική προσπάθεια για όλα όσα μέτωπα είναι ανοικτά».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «πραγματικά σήμερα είχαμε μια μεγάλη πλειοψηφία που ψήφισε τη συμφωνία, είχαμε όμως και έναν αριθμό βουλευτών οι οποίοι επέλεξαν μια διαφορετική διαδρομή». Για να τονίσει ότι «επομένως, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του μέσα στη συνεδρίαση, θα γίνουν όλα όσα χρειάζεται να γίνουν, ακολουθώντας πάντα τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα».

Στο ερώτημα «πάτε για εκλογές;», απάντησε: «Κανονισμός και Σύνταγμα». Στην ερώτηση αν οι όποιες διαδικασίες δρομολογηθούν μετά την 20η Αυγούστου που είναι η ημέρα εκταμίευσης της δόσης, απάντησε «σας είπα ποιες είναι οι προτεραιότητες, η κυβέρνηση και ο καθένας σήμερα εδώ πήρε την ευθύνη να υπηρετήσει το συμφέρον της χώρας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο που επέλεξε, κι ο καθένας θα κριθεί γι' αυτό».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι η υπερψήφιση σήμερα της συμφωνίας από τη Βουλή σηματοδοτεί ότι η κυβέρνηση και πλειοψηφικός αριθμός στη Βουλή υπηρετούν σήμερα τη μέγιστη ανάγκη της χώρας.

Στο ερώτημα εάν προβλέπονται κομματικές διαδικασίες από τον πρωθυπουργό κατά των διαφωνούντων, είπε: «δεν ανέφερα κάτι τέτοιο». Ερωτηθείσα εάν θα πρέπει αυτοί οι βουλευτές να αποχωρήσουν, σημείωσε ότι «ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στην ιστορική στιγμή και στην ανάγκη του ελληνικού λαού και θα κριθεί από αυτό». Η κ. Γεροβασίλη πρόσθεσε ότι μίλησε για ενέργειες όχι με βάση την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τους κανονισμούς, αλλά ότι μίλησε για ενέργειες με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Τέλος, στο ερώτημα αν ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα αφορούν και στην πρόεδρο της Βουλής, απάντησε: «νομίζω ότι είμαι αρκετά σαφής».

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης

Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η Κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη.

Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ