Η απόφαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να ορίσει Διάσκεψη των Προέδρων στις 21:30 το βράδυ της Τετάρτης, παραβλέποντας τα όσα της ζήτησε με επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας, έχει εξοργίσει το Μέγαρο Μαξίμου.
Η απόφαση της προέδρου της Βουλής βάζει «μπουρλότο» στην άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής και πλέον η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μία «επιχείρηση» παράκαμψής της. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την άρνηση της προέδρου της Βουλής να πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη των Προέδρων σήμερα το πρωί, ο κ.Τσίπρας επικοινώνησε με τον Γιάννη Μπαλάφα (αντιπρόεδρο της Βουλής) να κινηθεί ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες.
Οι κινήσεις Φίλη για να μη χαθεί άλλος χρόνος
Έτσι, με δεδομένο ότι οι προσπάθειες συνεννόησης με την κ. Κωνσταντοπούλου απέβησαν άκαρπες, ήδη από τα μεσάνυχτα της Τρίτης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης ξεκίνησε μία σειρά τηλεφωνημάτων προς τους εκπροσώπους των κομμάτων ώστε να διερευνήσει τις προθέσεις τους για σύγκληση της διάσκεψης σε πρότερο χρόνο.
Επιχείρημα του κ. Φίλη και της κυβέρνησης ως προς αυτή την κατεύθυνση είναι να μην χαθεί η μέρα και να υπάρξει περισσότερος χρόνος για να συζητηθεί η συμφωνία. Σε αυτή τη κίνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έλαβε υπόψιν και το γεγονός ότι αντιδράσεις δεν υπάρχουν μόνο από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των άλλων αντιπολιτευτικών κομμάτων, δηλαδή της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, 12 από τα 20 μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων, έχουν αποστείλει ήδη επιστολή προς την Πρόεδρο της Βουλής ζητώντας της να επισπευσθούν οι διαδικασίες, χωρίς όμως να έχουν λάβει απάντηση μέχρι στιγμής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, η κ. Κωνσταντοπούλου είχε ειδοποιηθεί από τον κ. Φίλη για την πρωτοβουλία που θα λάμβανε.
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως μόνο η Πρόεδρος της Βουλή μπορεί να αποφασίσει για τις διαδικασίες, οπότε αν η ίδια δεν αλλάξει γνώμη, όλα θα κυλίσουν βάσει του προγραμματισμού που έχει η ίδια στο μυαλό της.
Ο κανονισμός της Βουλής
Όπως αναφέρει το Βήμα, σύμφωνα με την ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής που κάνουν συνταγματολόγοι, η Διάσκεψη των Προέδρων μπορεί να συγκληθεί νόμιμα και από τα κόμματα παρότι το άρθρο 14 του Κανονισμού της Βουλής δεν ορίζει λεπτομερώς αυτή τη διαδικασία, οπότε προκαλούνται ερωτήματα συνταγματικότητας.
Παρόλα αυτά επειδή ο Κανονισμός της Βουλής είναι interna corporis και όχι νόμος, η απόφαση της πλειοψηφίας των κομμάτων να διεξαχθεί με διαφορετικό τρόπο από αυτό που ορίζεται στα άρθρα μία διαδικασία, μπορεί να θεωρηθεί ως έγκυρη.
Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία λογική να μην λειτουργεί το πολίτευμα και οι διαδικασίες επειδή ο εκπρόσωπος ενός θεσμού αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο τις αρμοδιότητές του.
Αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για τη Ζωή
Υπενθυμίζεται πως αυτό που είχε συμβεί στις δύο προηγούμενες διαδικασίες που η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα είχε ενοχλήσει ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό. Μάλιστα σε συνένετευξη που είχε παραχωρήσει στο Κοκκινο είχε στηλιτεύσει τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
«Οι επιλογές του καθενός και της καθεμιάς», ιδιαίτερα αυτών που έχουν θεσμικό ρόλο «παράγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα». «Δεν μπορούμε να ψηφίζουμε στις 6 το πρωί, εξαντλημένοι και κοιμώμενοι στα έδρανα, για να δείξουμε ότι αντιστεκόμαστε στην τρόικα, αυτά είναι παιδικά πράγματα» είπε ο κ. Τσίπρας.
Υπουργοί και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψαν τα βέλη τους εναντίον της κας Κωνσταντοπούλου και των αποφάσεων της, οι οποίες πλήττουν την κυβέρνηση.
Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega δήλωσε ότι «ο περιορισμός της συζήτησης αυτής δεν βοηθάει κανέναν και τίποτα». «Δεν μας τιμά όταν μιλάμε για τόσο σοβαρά ζητήματα να αναλωνόμαστε σε αυτή τη θεσμική τυπολατρία που είναι στα όρια του προσχήματος», πρόσθεσε, «δεν μας τιμά το ότι αναγκάζεται ο πρωθυπουργός να ζητά, να θέτει ημερομηνίες και ώρες, να υπάρχει διαπραγμάτευση του αυτονόητου».
Ο κ. Κώστας Χρυσόγονος μιλώντας στον ΣΚΑΙ ζήτησε από την κυρία Κωνσταντοπούλου να ξανασκεφθεί τη θέση της και είπε χαρακτηριστικά: «η κατάσταση αυτή με ξεπερνάει».