Για πρώτη φορά δημοσίως, ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι στο επίκεντρο των σκληρών διαπραγματεύσεων είναι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, όπως είναι φυσικό, ο κ. Γ. Παπανδρέου τόνισε: «Διαπραγματευόμαστε με κάθε τρόπο για να ελαφρύνουμε αυτό το χρέος. Και αυτό, νομίζω, είναι κατανοητό, αυτή είναι η μεγάλη διαπραγμάτευση και εκεί είναι και το μεγάλο πρόβλημα». Απέφυγε βέβαια να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις – για το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους, τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό κλπ. Προανήγγειλε ότι θα ληφθούν αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου και είπε: «Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι αποφάσεις θα δώσουν και μια οριστική λύση στα προβλήματα της Ευρωζώνης και, βεβαίως, στην ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί γύρω από την Ελλάδα, τόσο εντός, όσο και εκτός της χώρας»
Ωστόσο εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του με την άποψη που εκφράζουν πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα για το έλλειμμα: «Το να διαπραγματευθούμε το δικαίωμα να συνεχίζουμε να παράγουμε χρέη όπως ορισμένοι υπονοούν, ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω. Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε να φορτωθούμε και νέα χρέη στο μέλλον και να διεκδικούμε από τους λαούς των άλλων κρατών - μελών να πληρώνουν μελλοντικά χρέη μας. Γι' αυτό, λέμε ότι πρέπει να μειώσουμε άμεσα τα ελλείμματα» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας: «Μακάρι να είχαμε χρόνο να τα μειώσουμε σε δέκα χρόνια, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα. Πρέπει το γρηγορότερο να μειώσουμε τα ελλείμματά μας και να πάμε σε πρωτογενές πλεόνασμα». Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε τη ρευστότητα που επικρατεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο η οποία διαμορφώνει «μια απρόβλεπτη κατάσταση, γύρω από τη διεθνή αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία». Σημείωσε με έμφαση τις συνεχείς υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας από οίκους αξιολόγησης, που επηρεάζουν και Τράπεζες, αλλά και τις μεγάλες χώρες, τονίζοντας πως «αυτή η νευρικότητα που επικρατεί, προκαλεί ανασφάλεια, αλλά δημιουργεί και ένα ασταθές τοπίο». Παραδέχθηκε ότι εντείνονται παράλληλα και οι υφεσιακές πιέσεις στη διεθνή οικονομία και σημείωσε ότι η Ευρωζώνη αλλά και όλη η ΕΕ «καλείται πρώτη να απαντήσει σ' αυτό το πρόβλημα», μνημονεύοντας τη Σύνοδο Κορυφής στις 23 Οκτωβρίου αλλά και το το G-20, στις 3 και 4 Νοεμβρίου «θα πρέπει και αυτό να δώσει πειστικές και θαρραλέες απαντήσεις». Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ τον οποίο και θα συναντήσει αύριο στις 17.30 στις Βρυξέλλες.
Τέλος, ο κ. Παπανδρέου κατά την εισήγηση του στο υπουργικό, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας αλλά και των κομμάτων της Αριστεράς. Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι φόρτωσε τη χώρα με ένα τεράστιο χρέος και με έλλειμμα αξιπιστίας. Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «ψεύδονται ασύστολα και συστηματικά και με τρόπο προπαγανδιστικό». «Λένε π.χ. για τη διόγκωση του κράτους. Ποια διόγκωση του κράτους; Ποιες προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ; Αστεία πράγματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας στους υπουργούς του ότι δεν έχουν το δικαίωμα να επιτρέπουν «αυτή την παραπληροφόρηση εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας» αλλά αντιθέτως «θα πρέπει επιθετικά να βγαίνουμε και να τα αντιμετωπίζουμε, απέναντι σε μια εκστρατεία ψεύδους».
Ενώ απευθυνόμενος κυρίως στα κόμματα της Αριστεράς, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η ανομία, η βία, η προσπάθεια εκτροχιασμού του προϋπολογισμού μας, η φοροδιαφυγή δεν είναι «ούτε προοδευτικά, ούτε επαναστατικά. Απλώς υπονομεύουν την πορεία της χώρας. Υπονομεύουν την ανεξαρτησία μας».