Μόλις μια εβδομάδα έχει στη διάθεση της η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για να φέρει στα... μέτρα της το νέο Μνημόνιο, να αποφύγει τις τρικλοποδιές του Κουαρτέτου και να βάλει τις τελικές υπογραφές στη συμφωνία, έτσι ώστε να αποφύγει τις περιπέτειες.
Ο σχεδιασμός των κινήσεων των επόμενων κρίσιμων ημερών αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, αν και η εμπειρία των προηγούμενων ετών δείχνει ότι αν δεν μιλήσουν οι δανειστές, δεν ξέρεις τι σε περιμένει. Ως τώρα το κλίμα περιγράφεται ως καλό, ως θετικό, ως εποικοδομητικό, ως φιλικό. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι δεν χρειάστηκε να βγουν τα... μαχαίρια, καθώς οι τέσσερις επικεφαλής στην παρούσα φάση συγκεντρώνουν στοιχεία, ακούνε τις ελληνικές απόψεις και απλώς καταγράφουν. Την Τετάρτη τελειώνουν, όμως, τα ψέμματα, αφού θα πρέπει να ξεκινήσει να γράφεται το νέο Μνημόνιο και οι εκκρεμότητες δεν είναι λίγες ούτε στα χρονοδιαγράμματα, ούτε στην έκταση, ούτε στην ένταση των μέτρων.
Το πρώτο δείγμα γραφής δόθηκε στη συνάντηση με το Γιώργο Κατρούγκαλο, όπου επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών, οι δανειστές ζήτησαν την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από... χθες. Και έπεται συνέχεια. Κατ΄αρχάς θα χρειαστεί να δώσουμε μια πρόγευση για το ποιους θα επιβαρύνει η νέα φορολογική κλίμακα, η οποία θα ψηφιστεί το Φθινόπωρο και θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να συναποφασίσουμε με τους δανειστές για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος κι εν συνεχεία θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να "κουμπώσει" με πειστικό τρόπο τους νέους συντελεστές και τα νέα κλιμάκια. Σε αυτή τη φάση ζητούμενο παραμένει το αν θα καταργηθεί ή θα μειωθεί το αφορολόγητο της έκτακτης εισφοράς, που σήμερα είναι 12.000 ευρώ, καθώς η έκτακτη εισφορά θα ενσωματωθεί στη νέα φορολογική κλίμακα, η οποία ως γνωστόν έχει έμμεσο αφορολόγητο 9.550 ευρώ.
Ζητούμενο είναι, επίσης, το πόσο γρήγορα θα καταργηθεί η χαμηλή φορολογία των αγροτών, το αν θα καταργηθεί από φέτος η φοροαπαλλαγή στο αγροτικό πετρέλαιο, σε ποιους θα μειωθούν οι δόσεις της ρύθμισης οφειλών, το πότε θα μειωθεί το ακατάσχετο μισθών- συντάξεων. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι ανατροπές για τους αγρότες θα έρθουν λίγο αργότερα, δηλαδή με το φορολογικό νομοσχέδιο. Αντιθέτως, τα... μερεμέτια στη ρύθμιση των 100 δόσεων και στο ακατάσχετο θα έρθουν "πακέτο", πιθανώς πριν βγει ο Αύγουστος.
Αυτό που "καίει", επίσης, είναι το πόσο και πότε θα μειωθούν κύριες- επικουρικές συντάξεις, με βάση το νέο Ασφαλιστικό, το οποίο θα έρθει, μεν, τον Οκτώβριο αλλά ήδη στο κείμενο των ελληνικών προτάσεων έχουν μπει οι... βάσεις. Το "πάγωμα" της κρατικής επιχορήγησης για μια 6ετία στα φετινά επίπεδα, η αυστηρότερη σύνδεση παροχών- εισφορών και βέβαια η αποκλειστική χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων από ίδιους πόρους, οδηγούν πολύ απλά στο ασφαλές συμπέρασμα ότι αν υπάρχουν "τρύπες" αυτές θα καλύπτονται εκ των έσω ήτοι από τους ασφαλισμένους.
Από τις διαπραγματεύσεις των επόμενων λίγων ημερών και τους δημοσιονομικούς στόχους θα κριθεί, ακόμα, το πόσο θα μειωθούν οι αποδοχές στο Δημόσιο, με βάση το νέο Μισθολόγιο, ενώ υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζονται οι διαβουλεύσεις για το πώς θα ορίζεται ο κατώτατος μισθός με τις νέες συλλογικές συμβάσεις, το αν θα απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις, όπως επίσης το αν θα προβλεφθούν περιορισμοί στην προκήρυξη των απεργιών.