Την αισιοδοξία του αλλά και τη διαβεβαίωσή του ότι τις επόμενες 10 ημέρες θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά, μετά την επιβολή των capital controls στις τράπεζες, εξέφρασε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Έπειτα από συνάντηση που είχε με θεσμικούς παράγοντες της αγοράς, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε πως τα προβλήματα θα λυθούν τις επόμενες 10 ημέρες, ενώ έκανε λόγο για τη χάραξη ενός «οδικού χάρτη» για πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και στο εξής.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως τα πράγματα εξελίσσονται αρκετά ικανοποιητικά, εξηγώντας πως πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά στον αριθμό των μηνιαίων εισαγωγών που πραγματοποιούσε η Ελλάδα στην προ κρίσης περίοδο. Παραδέχθηκε, πάντως, πως έχουμε να κάνουμε με μια «πρωτόγνωρη κατάσταση».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης είπε ότι «προσπαθούμε να φτάσουμε στο σημείο να είναι πλήρης η ομαλοποίηση των εισαγωγών για να εκτρέψουμε όλες τις παρενέργειες απο την επιβολή των capital controls».
Ο πρόεδρος του Κεντρικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωσταντίνος Μίχαλος τόνισε ότι από το κλείσιμο των τραπεζών το κόστος για την αγορά υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, η άνοδος του ύψους του ορίου των εγκρίσεων από τις τράπεζες από τις 50.000 στις 100.000 ευρώ εξυπηρετεί πλέον το 70% των επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι «τα αποτελέσματα θα τα δούμε την επόμενη εβδομάδα».
Ο γ.γ. του ΣΕΤΕ Γιώργος Βερνίκος συμπλήρωσε ότι ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε τους παράγοντες της αγοράς ότι δεν υπάρχει θέμα bail in.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) κ. Θεόδωρος Φέσσας, ο πρόεδρος, της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.) κ. Βασίλης Κορκίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιώργος Βερνίκος, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Γιώργος Καββαθάς και ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.) κ. Γιάννης Παναγόπουλος.
Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε:
«Σήμερα έγινε μια πολύ χρήσιμη σύσκεψη, όπου παρείχαμε στοιχεία για το τι ακριβώς έχει γίνει μέχρι σήμερα, ποιος είναι ο αριθμός των εγκρίσεων σε σχέση με τον αριθμό των αιτημάτων.
Κυρίως όμως αποφασίσαμε να βάλουμε ένα χάρτη μπροστά μας για το πώς θα προχωρήσουμε από δω και στο εξής.
Είδαμε ποια είναι τα θέματα που οι φορείς έθεσαν και εμείς θα δούμε τώρα τις τράπεζες, το πως τα θέματα θα λυθούνε σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Τα πράγματα εξελίσσονται αρκετά ικανοποιητικά. Τις επόμενες δέκα μέρες θα λύσουμε τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί. Σήμερα είμαστε ήδη από πλευράς εγκρίσεων, πολύ κοντά στις μηνιαίες εισαγωγές, που η ελληνική οικονομία έκανε προ της επιβολής των Capital Controls. Άρα σε συνολικό επίπεδο δεν απέχουμε πολύ από το πώς λειτουργούσε η οικονομία πριν από τα capital controls.»
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε:
Στις τράπεζες πλέον αποκεντρώνουμε το 70% των αποφάσεων. Tο όριο των 50.000 έχει γίνει 100.000 ευρώ την ημέρα ανά πελάτη στις τράπεζες και αυτό καλύπτει περίπου το 70% των αιτημάτων.
«Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση. Είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία, προσπαθούμε κι αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα».
Στη δημοσιότητα τα στατιστικά από την επιτροπή έγκρισης συναλλαγών
Από τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσίασε η ΤτΕ προκύπτει ότι ως τώρα το σύνολο των εγκρίσεων ανέρχεται στα 1,586 δισ ευρώ και καλύπτει τις εξής κλάδους:
- τρόφιμα: 127,69 εκατ. ευρώ
- φάρμακα: 58,36 εκατ. ευρώ
- ενέργεια: 418,88 εκατ. ευρώ
- μεταφορές μεταξύ τραπεζών: 553,70 εκατ. ευρώ
- όρια καρτών στο εξωτερικό: 43 εκατ. ευρώ
- τεχνικά έργα: 100 εκατ. ευρώ
- δημόσιοι οργανισμοί: 20 εκατ. ευρώ
- δαπάνες αεροπορικών γραμμών: 10 εκατ. ευρώ
- λειτουργικές ανάγκες ναυτιλιακών: 20 εκατ. ευρώ
- εισαγωγές λοιπών κλάδων (χαρτί, είδη πυρόσβεσης, ανταλλακτικά οχημάτων): 234 εκατ. ευρώ
Δείτε όλη την έκθεση πατώντας ΕΔΩ.