Πριν από λίγο καιρό αυτές οι σχολικές τσάντες ήταν σκουπίδια. Σήμερα διαθέτουν ενσωματωμένο ηλιακό πάνελ που βοηθά τα παιδιά να διαβάζουν τα μαθήματα τους όταν διακόπτεται η ηλεκτροδότηση.
Ο εννιάχρονος Καμόγκελο Τσοπόντι-Μαλίνγκα επιστρέφει από το σχολείο στο σπίτι. Αδειάζει τη τσάντα του, αφαιρεί το φωτιστικό πάνελ που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, το ενσωματώνει σε μια βάση και κάνει τα μαθήματα του.
Ζει σε μια από τις πιο φτωχές συνοικίες στη Νότια Αφρική, η οποία αντιμετωπίζει πολύ συχνά προβλήματα ηλεκτροδότησης, λόγω περικοπών.
Το ηλιακό πάνελ είναι ενσωματωμένο στην μπροστινή τσέπη της τσάντας και φορτίζει από τη ηλιακή ενέργεια καθώς ο μαθητής πηγαίνει σπίτι. Το φως μπορεί να διαρκέσει μέχρι 12 ώρες.
«Με βοηθάει πολύ όταν δεν υπάρχει ρεύμα στο σπίτι. Γιατί παίρνω τη λάμπα και χρησιμοποιώ αυτό για φωτισμό, ώστε να μπορώ να διαβάσω και να κάνω τα μαθήματά μου».
Οι σχολικές τσάντες είναι φτιαγμένες από ανακυκλώσιμες πλαστικές σακούλες. Το εργοστάσιο που τις παράγει βρίσκεται στο Ράστενμπουργκ, στα προάστια του Γιοχάνεσμπουργκ. Τα πλαστικά μέρη καθαρίζονται και τα επεξεργάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν οι τσάντες να διακρίνονται από τους οδηγούς όταν η ορατότητα δεν είναι καλή.
«Είναι χαρούμενα που έχουν σχολική τσάντα. Θυμάμαι ότι όταν κάναμε την πρώτη παράδοση, ένα από τα παιδιά έβαλε τα κλάματα. Ηταν λίγο φορτισμένη η ατμόσφαιρα. Οι γονείς έρχονταν και μας έλεγαν ότι το παιδί μου μπορεί πλέον να κάνει τις ασκήσεις του και οι δάσκαλοι έβλεπαν ότι οι εργασίες που τους έβαζαν πλέον γίνονταν. Νομίζω ότι έχουμε αλλάξει όλες τις πτυχές της ζωής ενός παιδιού» εξηγεί η Ρέα Νγκουέιν, συνιδρύτρια της εταιρίας Repurpose Schoolbags.