Λαβωμένη βγήκε τα ξημερώματα η κυβέρνηση από την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων και παρά το δραματικό τελεσίγραφο Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά και τις αλλεπάλληλες ζυμώσεις μεταξύ τάσεων, το αποτέλεσμα δεν κατάφερε να αλλάξει.
Κυβερνητικά στελέχη, υπουργοί και βουλευτές αποχώρησαν βαρύθυμοι τις πρώτες πρωινές ώρες από τη Βουλή, με τους περισσότερους να αποφεύγουν να μιλήσουν για το το τι θα φέρει η επόμενη μέρα.
Tα βροντερά «όχι»
Ανάμεσα στα βροντερά «όχι» ήταν εκείνα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Γιάνη Βαρουφάκη, του Παναγιώτη Λαφαζάνη, του Δημήτρη Στρατούλη, του Κώστα Ήσυχου και της Νάντιας Βαλαβάνη.
Συνολικά, διαφοροποιήθηκαν 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με 32 από αυτούς να ψηφίζουν «όχι», 6 «παρών» και μία βουλευτή να είναι απούσα. Με απλά λόγια, σχεδόν 1 στους 3 βουλευτές καταψήφισε την πρόταση της κυβέρνησης.
Η συμφωνία υπερψηφίστηκε από τους υπόλοιπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όλους τους βουλευτές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού.
Διπλό μέτωπο για τον πρωθυπουργό
Στην παρούσα φάση τα μέτωπα για τον πρωθυπουργό είναι πολλά, με πρώτο αυτό της συμφωνίας -η οποία ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί-ενώ μετά τις βαριές απώλειες και τους 39 βουλευτές που διαχώρισαν τη θέση τους είναι προφανές ότι το κόμμα έχει χωριστεί σε δυο στρατόπεδα:
- Στο πρώτο ανήκουν όσοι δούλεψαν και έκλεισαν τη συμφωνία, παρά τα δύσκολα σημεία της.
- Στο δεύτερο ανήκουν όλοι όσοι, μπροστά σε τόσο δύσκολες συνθήκες, αποφάσισαν να στυλώσουν τα πόδια καταψηφίζοντας τον κορμό του προγράμματος της κυβέρνησης.
Ερχεται ανασχηματισμός
Ο πρωθυπουργός, όπως προκύπτει και από τη δήλωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη τα ξημερώματα, φαίνεται ότι μεταθέτει τις όποιες πρωτοβουλίες για το εσωκομματικό πεδίο σε δεύτερο χρόνο. «Βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της συμφωνίας το αμέσως επόμενο διάστημα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε πρώτη φάση, πάντως, μετά και τη συνεδρίαση του Eurogroup, που θα διεξαχθεί σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης στις 11:00, κατά τη διάρκεια του οποίου θα τεθούν επί τάπητος τα μέτρα που ψήφισε η ελληνική Βουλή για να δοθεί το πράσινο φως για το πρόγραμμα-γέφυρα και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, το απόγευμα πρέπει να αναμένεται η πρώτη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αντικατάσταση των υπουργών της Αριστερής Πλατφόρμας που πρωτοστάτησαν στο «όχι». Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης και Κώστας Ήσυχος είναι οι πρώτοι στη λίστα του ανασχηματισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πάνος Σκουρλέτης αναμένεται να μετακινηθεί από το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, στη θέση του παναγιώτη Λαφαζάνη. Προς μετακίνηση ή και έξοδο είναι ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, καθώς διαφωνεί με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Αγνωστες είναι οι προθέσεις του πρωθυπουργού για τον Γιώργο Κατρούγκαλο.
Υπενθυμίζεται πως πρέπει να καλυφθούν τα κενά από την παραίτηση της Νάντιας Βαλαβάνη, αλλά και τη «φυγή» του Νίκου Χουντή στην Ευρωβουλή. Ερωτηματικό είναι η παραμονή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της Βουλής, με πιθανούς διαδόχους της τους Δημήτρη Βίτσα και Αλέξη Μητρόπουλο, αλλά και τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση.
Ωστόσο, οι αλλαγές των προσώπων στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν τα σενάρια που ακούγονται και θέλουν τον πρωθυπουργό να δρομολογεί εκλογές τον Σεπτέμβριο.
Μεϊμαράκης: Το θέμα της δεδηλωμένης είναι του πρωθυπουργού, αυτός θα το λύσει
Η Βουλή έστειλε το μήνυμα που έπρεπε στην Ευρώπη, είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μετά την ψηφοφορία.
«Η ΝΔ ανταποκρίθηκε σε αυτό το καθήκον. Ο πρωθυπουργός έχει λάβει το μήνυμα και ελπίζω να πάρει τις αποφάσεις του», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Οταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο, διερωτήθηκε «για ποιο λόγο;» και πρόσθεσε: «Η δεδηλωμένη είναι θέμα του πρωθυπουργού, αυτός θα το λύσει. Εμείς δεν έχουμε θέσει τέτοιο θέμα. Δεν μπορώ να παρέμβω στα εσωκομματικά του. Η ΝΔ δεν πρόκειται να κάνει πρόταση μομφής, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή».
«Προτεραιότητα η συμφωνία - Αποδυναμωμένη η κυβέρνηση»
Κορυφαίος υπουργός αποχωρώντας από τη Βουλή χαρακτήρισε «αναμενόμενη» τη διαφοροποίηση των βουλευτών, σε μια προσπάθεια μάλλον να πέσουν οι τόνοι και να φανεί αντιμετωπίσιμο το όλο θέμα πολιτικά. «Η συμφωνία είναι συμφωνία και έχει πολλές μέρες εφαρμογής της» έλεγε άλλος υπουργός χαρακτηριστικά.
Κατά τα λοιπά, η ατμόσφαιρα στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου μετά το πέρας της ψηφοφορίας ήταν κάτι παραπάνω από βαριά, αφού οι πιο πολλοί υπουργοί δεν έβγαζαν κουβέντα.
Στα χνάρια του Γαβριήλ Σακελλαρίδη πάντως, ότι βγαίνει διαιρεμένη η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, άλλος υπουργός έκανε λόγο για «αποδυναμωμένη κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι τους επόμενους μήνες θα έχει μπροστά της εφαρμοστικούς νόμους.
Τι θα γίνει με την Αριστερή Πλατφόρμα
Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη δεν σκοπεύουν να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι αυτό το κόμμα έτσι πορευόταν πάντα, μέσα από τις αντιθέσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να τους διαγράψει από την ΚΟ, ωστόσο ακόμα και αν ζητήσει τις έδρες τους, θεωρείται ότι δύσκολα θα τις παραδώσουν. Από την άλλη, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να τους διαγράψει από το κόμμα, καθώς εκεί υπάρχει ειδική διαδικασία που ορίζεται από το καταστατικό.