Παρατείνεται το θρίλερ στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα - iefimerida.gr

Παρατείνεται το θρίλερ στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

Τρόικα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, λέει το γνωστό ρητό, αλλά όπως προκύπτει από τις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είτε δεν γνώριζαν το σχετικό ρητό είτε απλώς το αγνόησαν επιδεικτικά στις διαβουλεύσεις που είχαν με τη Τρόικα για να «κλείσει» επιτέλους το «πακέτο» των μέτρων που θα μας συνοδεύσουν έως το τέλος του Μεσοπρόθεσμου, επιδεικνύοντας εκ νέου μια μάλλον ανεξήγητη χαλαρότητα.

Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Ενώ η διαφορά του αρχικού από το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο ήταν περίπου 2,3 δισ. ευρώ, η Τρόικα φέρεται να ζητάει άλλα 4 δισ. ευρώ- δηλαδή συνολικά 6 δισ. ευρώ- προκειμένου να αντιμετωπιστούν προκαταβολικά οι όποιες αποκλίσεις. Παράλληλα, η Ε.Ε. συνεχίζει τις πιέσεις χωρίς έλεος στην ελληνική κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα συνολικά. Χαρακτηριστικές ήταν οι χτεσινές δηλώσεις του επίτροπου Όλι Ρεν ότι είναι πιθανό η 6η δόση να μην εκταμιευθεί εγκαίρως!

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Μέχρι το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης, το άγχος και ο προβληματισμός της ελληνικής πλευράς αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά στο πώς θα αποτυπωθούν εγκαίρως και με σαφήνεια τα μέτρα της εργασιακής εφεδρείας και του Μισθολογίου, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Οι συσκέψεις ήταν αλλεπάλληλες τόσο μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών όσο και με τους επικεφαλής της Τρόικα, οι οποίοι ζητούσαν λεπτομέρειες και όχι απλά ευχολόγια. Την ίδια ώρα, συνομιλώντας κανείς με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αλλά και με κυβερνητικά στελέχη, διαπίστωνε μια χαλαρότητα ως προς τα δημοσιονομικά της επόμενης διετίας, με εκφράσεις του τύπου «δεν τρέχει τίποτε», «δεν υπάρχει πρόβλημα» ή «αυτά είναι λεπτομέρειες».

Αποδείχθηκε, όμως, δυστυχώς ότι τα πράγματα δεν ήταν καθόλου έτσι, καθώς από την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου - όπως αυτό αποτυπώθηκε στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού - προέκυπταν σοβαρά προβλήματα, προβλήματα που φυσικά δεν πέρασαν απαρατήρητα από τη Τρόικα. Λόγω βαθύτερης ύφεσης και επανεκτίμησης πολλών μέτρων, ο «λογαριασμός» της επίμαχης περιόδου 2011- 2014 συρρικνώθηκε στα 21,974 δισ. ευρώ έναντι 24,232 δισ. ευρώ που ήταν ο υπολογισμός των μέτρων που είχαν κάνει οι δύο πλευρές τον περασμένο Ιούνιο. Αυτομάτως, λοιπόν, προέκυψε θέμα για το πώς θα καλυφθεί αυτή η διαφορά των 2,258 δισ. ευρώ στη περίοδο 2013- 2014, με την ελληνική πλευρά να αφήνει να εννοηθεί ότι πρόκειται για διαδικαστικό ζήτημα.

Από την «ανάγνωση» αυτής της διαφοράς θορυβήθηκε, όμως, η Τρόικα, καθώς διαπίστωσε ότι ενώ λόγω ύφεσης θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη αναπροσαρμογή, μεγαλύτερη «χασούρα» από το σκέλος των εσόδων, η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου που είχε κάνει η ελληνική πλευρά ήταν ως επί το πλείστον στο σκέλος των δαπανών! Ειδικότερα, ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε έως το 2014 παρεμβάσεις ύψους 12,278 δισ. ευρώ στο σκέλος των δαπανών και 11,955 δις ευρώ στο σκέλος των εσόδων, το επικαιροποιημένο σχέδιο ανέτρεψε τον συσχετισμό της προσαρμογής, προβλέποντας παρεμβάσεις στις δαπάνες μόλις 10,561 δις ευρώ (1,717 δις ευρώ λιγότερες), όταν ο «λογαριασμός» στα έσοδα μένει σχεδόν ίδιος (11,413 δις ευρώ δηλαδή μόλις 542 εκατ. ευρώ λιγότερα) παρά το ότι φέτος η ύφεση θα φτάσει στο 5,5% αντί πρόβλεψης 3,9%, ενώ και το 2012 σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις θα διαμορφωθεί στο 2,5% ενώ προβλεπόταν έστω οριακή ανάπτυξη.

Η αντίδραση της Τρόικα ήταν άμεση, καθώς διαπίστωσε ότι το σχέδιο της επόμενης διετίας είναι ουσιαστικά στον αέρα και προσγειώνοντας μάλλον ανώμαλα στη πραγματικότητα την ελληνική πλευρά, που πίστευε ότι η ιστορία θα «κλείσει» μέσα στο Σαββατοκύριακο, έβαλε στο τραπέζι θέμα λήψης μέτρων συνολικού ύψους 6 και όχι 2,5 δις ευρώ, παρατείνοντας το θρίλερ της διαπραγμάτευσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ