Mέσα στο κείμενο που κατέθεσε το Eurogroup στους ηγέτες, το οποίο η κυβέρνηση χαρακτήρισε «κείμενο-τέρας» υπάρχει και η άρση των αντιμνημονιακών παρεμβάσεων της κυβέρνησης που έχουν χαρακτηρίσει μονομερείς ενέργειες.
Οι μονομερείς ενέργειες που πρέπει να απαληφθούν είναι:
- οι 100 δόσεις,
- οι επαναπροσλήψεις,
- η ανθρωπιστική κρίση.
Στοιχείο αρκετά σημαντικό στη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται στη Σύνοδο Κορυφής είναι ότι η πολωμένη κατάσταση που υπήρχε στο Eurogroup μεταφέρθηκε τώρα στους ηγέτες.
Απο τη μια πλευρά υπάρχουν χώρες που είναι σκληρές απέναντι στην Ελλάδα και από την άλλη χώρες που για πρώτη φορά βγαίνουν καθαρά υπέρ της Ελλάδας όπως Ιταλία ,Γαλλία, Αυστρία, Βέλγιο.
Γίνεται μάχη επι πολλών ζητημάτων του κειμένου.
Στην 4μερή Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ-Τουσκ συζητήθηκαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:
- Η παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και με ποιό ρόλο
- Το Ταμείο 50 δις -Μεταφορά του ΤΑΙΠΕΔ στο Λουξεμβούργο
- Χρέος (αντιπαράθεση με Μέρκελ)
- Ρευστότητα. Η ελληνική πλευρά το έβαλε εμφατικά από τη πρώτη στιγμή γιατί στο κείμενο του Eurogroup -και ο Ντράγκι το τονιζε οντας υποστηρικτικός- έγινε σαφές ότι επιθυμία της γερμανικής πλευράς είναι να περάσουν πρώτα τα μέτρα και τότε να μιλάμε για συμφωνία.
- Δηλαδή αύριο η ΕΚΤ στο πλαίσιο των κανόνων που τη διέπουν δε θα μπορεί να αυξήσει τον ELA.
Ο Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέσα στη συνεδρίαση του Eurogroup, κάθε μισή ώρα διέκοπτε ομιλούντες και έλεγε «θέλω να ξέρετε τι συνέπειες εχει αυτό που λέτε, δηλαδή εγω δεν θα εχω δυνατότητα να δωσω ELA και καταλαβαίνετε τι αυτό συνεπάγεται». Στο Eurogroup συμφωνήθηκε να ξαναβρεθούν οι υπουργοί Οικονομικών και να συνεχίσουν τη συζήτηση.
Στην τετραμερή υπήρχαν διαφωνίες κυρίως με την Άγκελα Μέρκελ, λένε οι κυβερνητικές πηγές.
Πριν από λίγο ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έκανε ενημέρωση στις Βρυξέλλες, στους δημοσιογράφους: