Στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αφιερώνει το τελευταίο τεύχος του το ιταλικό περιοδικό East με τον πηχυαίο τίτλο: «Ο Ερασιτέχνης».
«Αυτό το εξώφυλλο είναι αφιερωμένο στον πιο γκλάμουρ Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών ο οποίος έχει σε πολλές φορές χαρακτηριστεί από τον διεθνή Τύπο ως ανίκανος. Ωστόσο, στο βιογραφικό του συγκαταλέγονται διαλέξεις σε διάσημα πανεπιστήμια, όπως αυτό του Έσεξ, του Κέιμπριτζ και του Σίδνεϊ» γράφει στο editorial του ο διευθυντής του περιοδικού και μέλος της συντακτικής ομάδας της «Corriere della Sera», αλλά και του «Panorama», Φαμπρίτσιο Γκόρια.
Ο Γκόρια επισημαίνει τα σχόλια των ειδικών οι οποίοι έχουν μείνει «έκθαμβοι» από την «αδυναμία του να αξιολογήσει τις συνέπειες ακόμα και των απλών δηλώσεων». Παρόλα αυτά, το East σπεύδει να διευκρινίσει: «Εμείς δεν πρόκειται να ενδώσουμε σε κουτσομπολιά και θα προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε στα πραγματικά γεγονότα».
Το ιταλικό περιοδικό τονίζει ότι «ο Αντώνης Σαμαράς πριν αφήσει τη διακυβέρνηση της χώρας στον ΣΥΡΙΖΑ, τον περασμένο Ιανουάριο, είχε ξεκινήσει να μαζεύει τις πρώτες επιτυχίες» και προχωρά στην αναφορά του πρωτογενούς πλεονάσματος, ωστόσο, δεν παραλείπει να αναφέρει ότι «είναι κατανοητό ότι ο κόσμος και οι οικογένειες -οι οποίοι παίρνουν πίσω με καθυστέρηση τα θετικά αποτελέσματα της ανάπτυξης- είχαν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ανοχής που τους έκανε να φλερτάρουν με τον πειρασμό της ψήφου απελπισίας».
«Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση είχε την ευθύνη να να διαβάσει αυτούς τους αριθμούς και θα έπρεπε να δείξει πυγμή και κύρος να πει στον κόσμο ότι το να επιστρέφουμε στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) -προεκλογική υπόσχεση- δεν θα είναι παραγωγικό και ότι σύντομα τα οφέλη από μια σκληρή αλλά απαραίτητη πολιτική θα έρθει και στα σπίτια τους» προσθέτει ο Γκόρια.
Αν είχε γίνει αυτό, υποστηρίζει στο editorial του το ευρείας κυκλοφορίας περιοδικό, σήμερα, δεν θα βρισκόμασταν σε αυτή την περίπλοκη και επικίνδυνη κατάσταση. Ετσι, «το συμπέρασμα είναι πάντα το ίδιο και ισοδυναμεί με το να νικήσουμε τους άλλους λαϊκιστές όπως τους Podemos ή τη Λεπέν». Για να γίνει αυτό «είναι ανάγκη να δώσουμε στους 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους ένα όνειρο, αυτό της πολιτικής Ευρωπαϊκής Ενωσης».
«Αδυνατούμε να ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες μόνο με οικονομικές συνταγές. Χρειάζεται να επικεντρωθούμε γύρω από ένα κοινό ιδεώδες που θα μας πείσει ότι αύριο μπορούμε να επιτύχουμε για τα παιδιά μας. Οι ερασιτεχνισμοί και οι λαϊκισμοί μπορούν να ηττηθούν μόνο από τη δημοσιονομική ένωση, από την αμυντική ένωση, από μια κοινή εξωτερική πολιτική και μια κυβέρνηση εκλεγμένη από τους Ευρωπαίους πολίτες» καταλήγει αφήνοντας σαφείς αιχμές για τα παραθυράκια που αφήνει στους ερασιτέχνες και λαϊκιστές, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ποδέμος και το Εθνικό Μέτωπο η ίδια η λειτουργία της ΕΕ.