Οι εικόνες της Κύπρου, με τις κλειστές τράπεζες και τις ουρές στα ΑΤΜ πλανώνται ήδη στον αέρα και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν θα επιβεβαιωθούν όσοι προβλέπουν πολύ αυστηρότερους περιορισμούς, λόγω και του μεγαλύτερου μεγέθους της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με το μοντέλο της Κύπρου, για όσο χρονικό διάστημα οι τράπεζες θα παραμένουν κλειστές, δεν θα μπορούν να γίνονται αναλήψεις ούτε από τα ΑΤΜ.
Τι θα γίνει στη συνέχεια;
Περιορισμοί στις αναλήψεις και στις μεταφορές κεφαλαίων εκτός Ελλάδας. Στην Κύπρο το ημερήσιο όριο αναλήψεων ήταν 300 ευρώ, ενώ τα εμβάσματα στο εξωτερικό δεν μπορούσαν να υπερβούν τις 5.000 ευρώ και μόνο μετά από έγκριση αρμόδιας επιτροπής. Επιπλέον, δεν μπορούσαν να «σπάσουν» οι προθεσμιακές καταθέσεις, τέθηκαν περιορισμοί στις πληρωμές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες (5.000 ευρώ), ενώ δεν μπορούσαν να εξοφληθούν οι επιταγές.
Κινδυνεύουν οι καταθέσεις στην περίοδο των κεφαλαιακών ελέγχων;
Εδώ είναι η μεγάλη διαφορά με την Κύπρο, αφού εκεί έγινε «κούρεμα» καταθέσεων με στόχο τη συμμετοχή των καταθετών και των ομολογιούχων στην ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών, κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας.
Πόσο θα διαρκέσουν οι περιορισμοί;
Η απάντηση δεν μπορεί να είναι σαφής αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Κύπρο ήρθησαν και οι τελευταίοι περιορισμοί μόλις τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι η επιβολή και η άρση των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης- κατόπιν εισήγησης της Τράπεζας της Ελλάδας- και όχι κάποιας άλλης Αρχής. Το κρίσιμο, όπως δείχνει το παράδειγμα της Κύπρου, είναι, πάντως, η αντίδραση των πολιτών, δηλαδή το πόσο ψύχραιμα θα αντιμετωπίσουν τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων. Στην Κύπρο μετά το σοκ των πρώτων ωρών και ημερών, επήλθε σχετική ηρεμία αλλά όπως παρατηρούν πολιτικοί αναλυτές η σύγκριση μπορεί να είναι λανθασμένη, καθώς οι περιορισμοί λειτούργησαν υπό την «ομπρέλα» του Προγράμματος που εφαρμόστηκε εκεί, κάτι που δεν είναι δεδομένο στην περίπτωση της Ελλάδας.