Τι πρέπει να κάνεις στην περίπτωση που έχεις μείνει έγκυος με το πρόγραμμα γυμναστικής σου; Το συνεχίζει ή το παρατάς; Αυτή δεν είναι μία απόφαση που θα πάρεις μόνη σου, αλλά σε συνεργασία με τον γυναικολόγο σου.
Όπως έχει αποδειχτεί πάντως η γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει πολλαπλά οφέλη και βοηθάει στον τοκετό, ενώ σύμφωνα με τον Ντάνιελ Ρόσαν που είναι βοηθός καθηγητή εμβρυολογίας στο NYU, ο μόνος παράγοντας που θα περιορίσει την γυμναστική, είναι η δυσκολία κίνησης κατά τους τελευταίους μήνες της κύησης.
Η κλινική καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Γέιλ Τζέιν Μίνκιν, από την άλλη, τονίζει ότι το περπάτημα, το τρέξιμο, η κολύμβηση, αλλά και οποιοδήποτε άλλο είδος γυμναστικής, δεν δημιουργεί προβλήματα σε μία γυναίκα από τη στιγμή που δεν ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματός της.
Η ίδια όμως κάνει αναφορά και στις περιπτώσεις που δεν θα έπρεπε μία εγκυμονούσα να γυμναστεί. Όπως λέει, η άσκηση απαγορεύεται σε όσες γυναίκες έχουν υψηλή πίεση, καρδιακές παθήσεις, προβλήματα στον τράχηλο ή ιστορικό πρόωρων τοκετών. Επιπλέον, ενημερώνει ότι στην περίπτωση που ένα έμβρυο είναι μικρό ή δεν αναπτύσσεται σωστά, η μητέρα θα πρέπει να αποφύγει την γυμναστική.
Το μέγεθος της κοιλιάς
Όσες γυναίκες πάντως έχουν την έγκριση του γυναικολόγου τους να συνεχίσουν την γυμναστική τους, θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι ο παράγοντας «κοιλιά» είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Έτσι, μία γυναίκα θα πρέπει να επιλέγει πάντα τις ασκήσεις της με βάση το μέγεθός της.
Τα βάρη
Από την άλλη, μπορεί τα βάρη να είναι μία πολύ αποτελεσματική άσκηση, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όμως, θα πρέπει να είναι ελαφρύτερα και πιο εύκολα. Το ακριβές βάρος φυσικά διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και σχετίζεται με τα κιλά που σήκωνε πριν μείνει έγκυος.
Η γιόγκα
Η προγεννητική γιόγκα κάνει καλό και στη μητέρα και στο μωρό καθώς βελτιώνει την ποιότητα της ζωής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μειώνει τον πόνο του τοκετού και έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία του μωρού. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες στάσεις οι οποίες είναι ακατάλληλες και οι οποίες θα πρέπει να αποφεύγονται.
Τα κιλά
Για όσες γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στην κύηση η γυμναστική είναι κάτι που συστήνεται από όλους τους γιατρούς. Ένας από τους λόγους για τον οποίο προτιμάται κιόλας ένα πρόγραμμα ασκήσεων ακόμα και σε καθημερινή βάση, είναι το γεγονός ότι εμποδίζει τη γυναίκα να βάλει περισσότερα κιλά από τα επιθυμητά.
«Όσο περισσότερα κιλά βάζουν» προειδοποιούν οι ειδικοί, «τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη, και προ-εκλαμψία».
Έτσι, αν είσαι έγκυος μη διστάσεις να συμβουλευτείς τον γιατρό σου και απευθύνσου σε έναν ειδικό που θα σε βοηθήσει να γυμναστείς. Όχι μόνο θα νιώσεις καλύτερα, αλλά θα τραβήξεις και όλα τα βλέμματα πάνω σου, όπως οι παρακάτω κυρίες.