«Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα», είναι η φράση με την οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχολίασε σε συνεργάτες του, λίγο προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, την επιμονή συγκεκριμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μέτρα.
«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι λίγα λεπτά αργότερα η εν λόγω «διαρροή» αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του πρωθυπουργού στο Τwitter αλλά και στο Facebook.
O Peter Spiegel, υποστηρίζει ότι σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο της Αθήνας η δήλωση Τσίπρα στόχευε στο ΔΝΤ. Θυμίζει ακόμη ότι ο Σόιμπλε είχε προειδοποιήσει την περασμένη Δευτέρα στο Eurogroup να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες στο Ταμείο. «Σκληρό ροκ» επισημαίνει ο δημοσιογράφος.
Πού διαφωνούν οι δανειστές
Δύο βόμβες προς την ελληνική πλευρά έρχονται από τις Βρυξέλλες. Η μία προέρχεται από Ευρωπαίο αξιωματούχο που λέει πως η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης δεν πρόκειται να συζητήσει το ελληνικό θέμα.
Κι αυτό διότι την απόφαση, αλλά και τη διαπραγμάτευση πρέπει να την αναλάβει το Eurogroup της Τετάρτης. Άνθρωποι του Ντάισελμπλουμ λένε πως αν χρειάζεται να μείνουν όλο το βράδυ για να συμφωνήσουν, είναι έτοιμοι να το κάνουν!
Από την άλλη, έτερος αξιωματούχος αναφέρει πως οι διαφορές αυτή τη στιγμή ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές είναι μεγάλες και εστιάζονται στον ΦΠΑ, τις συντάξεις και τη φορολόγηση των εταιρειών, ενώ δεν έχει πέσει στο τραπέζι το θέμα του κουρέματος στο χρέος.
«Λίγες ώρες πριν συναντηθούμε με τον Τσίπρα, οι θέσεις των δυο πλευρών απέχουν σε πολλά σημεία. Συγκεκριμένα, υπάρχει διαφορά στον ΦΠΑ, τη φορολόγηση των εταιρειών και τη συνολική διευθέτηση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Το θέμα της διαγραφής χρέους δεν έχει συζητηθεί μέχρι τώρα διότι δεν είναι μέρος της τρέχουσας συμφωνίας με την Ελλάδα», τόνισε ο ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.
Χωριστά συνεδριάζουν οι Θεσμοί
Συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ, και του προέδρου της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ θα πραγματοποιηθεί στις 13:00 ώρα Ελλάδας στις Βρυξέλλες, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί πρέπει να συνεδριάσουν χωριστά, πριν συναντήσουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 2 μμ ώρα Ελλάδας.
Επίσης, χωρίς την παρουσία του διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, θα διεξαχθεί η τετραμερής συνάντηση της Ελλάδας με τους θεσμούς πριν την έναρξη του απογευματινού Eurogroup στις Βρυξέλλες αναφέρουν καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.
Financial Times: H Ελλάδα βάζει περισσότερους φόρους από όσους ζήτησαν οι δανειστές
Οι 11 σελίδες προτάσεων της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις, έτσι όπως τις μετέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στους δανειστές, αναμένεται να φτάσουν στα 7.9 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ κάνει ένα crash test ανάμεσα στις προτάσεις των δανειστών σε πέντε βασικούς τομείς, τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι πρότινος και την μετακίνησή της το τελευταίο διάστημα. Συνολικά, η νέα πρόταση της Ελλάδας ακολουθεί την ίδια λογική σε θέματα όπως οι συντάξεις, από την άλλη προσθέτει ένα μεγάλο βάρος φόρων από αυτό που είχαν προτείνει οι δανειστές – αντίθετα δεν προτείνει πολλά για τη μείωση των δημόσιων δαπανών. Γι' αυτό και πολλοί από τους δανειστές εκφράζουν ανησυχίες για το πώς η χώρα θα συλλέξει τόσους φόρους όταν είναι γνωστή η κακή επίδοσή της σε αυτόν τον τομέα κατά το παρελθόν.
Το crash test έχει ως εξής:
Πρωτογενές πλεόνασμα
Τι λένε οι δανειστές: Το τελευταίο σχέδιό τους κάνει λόγο για 1% του ΑΕΠ για το 2015, αρκετό μειωμένο από το αρχικό 3% που ζητούσαν. Ωστόσο, η Ελλάδα θα καταφέρει να βγάλει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0.7% για φέτος, επομένως θα χρειαστεί περαιτέρω λιτότητα. Η Ελλάδα θα πρέπει να φτάσει στο 3.5% πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2018. Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2016 και 3% το 2017.
Ποια ήταν η θέση της Ελλάδας: Η Αθήνα έχει κι αυτή στόχο το 3.5% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018, αλλά ζητάει να το επιτύχει με μια πιο ήπια διαδικασία. Ζητούσε να έχει φέτος 0.6%, του χρόνου 1.5% και το 2017 να έχει 2.5% πρωτογενές πλεόνασμα. Κάτω από την πίεση του Γιούνκερ, η Ελλάδα κατάφερε να φτάσει κάπου στη μέση με τους δανειστές.
Ποια είναι η θέση της Ελλάδας τώρα: Η νέα πρόταση αποδέχεται πλήρως τους όρους των δανειστών. Για να το πετύχει αύξησε πάρα πολύ τους φόρους και μείωσε κάποιες δαπάνες που θα αυξήσουν τις εισροές στο ΑΕΠ.
Συντάξεις
Τι λένε οι δανειστές: Ζητούν μειώσεις στο 1% του ΑΕΠ (1.8 δισεκατομμύρια ευρώ) για το 2016 και 2017. Αυτό σημαίνει εντατικοποίηση στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και αύξηση των δαπανών της περίθαλψης από πλευράς των συνταξιούχων.
Ποια ήταν η θέση της Ελλάδας: Μέχρι πρότινος δεχόταν ως μεταρρύθμιση μόνο την κατάργηση κάποιων πρόωρων συντάξεων, γλυτώνοντας μόλις 71 εκατομμύρια για το 2016. Το όριο ηλικίας θα ανέβαινε στα 67, αλλά ο στόχος δεν θα επιτευχθεί για τα επόμενα 20 χρόνια.
Ποια είναι η θέση της Ελλάδας τώρα: Το νέο πλάνο είναι πιο επιθετικό ως προς τις πρόωρες συντάξεις, ενώ έχει στόχο το όριο ηλικίας στα 67 από το 2025 και όχι από το 2036. Αυτό θα έφερνε στην Ελλάδα περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ για το 2016.
Πολύ μεγαλύτερη (3,9%) θα είναι η αύξηση της συνεισφοράς στο Ταμείο Κύριας Σύνταξης του δημόσιου τομέα, η οποία θα αυξηθεί στα 800 εκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος, καθώς και οι αυξήσεις των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης που θα μπορούσαν να δώσουν άλλα 510 εκατομμύρια ευρώ.
ΦΠΑ
Τι λένε οι δανειστές: Το σχέδιο τους επικεντρώνεται στην αύξηση των εσόδων του ΦΠΑ κατά 1% του ΑΕΠ, από την εξάλειψη των φοροαπαλλαγών και την απλοποίηση των συντελεστών (23% ο κανονικός συντελεστής και 11% για τα είδη πρώτης ανάγκης). Στο 23% ήταν η ΔΕΗ, ενώ ζητούσαν να εξαλειφθεί η εξαίρεση για τα ελληνικά νησιά.
Ποια ήταν η θέση της Ελλάδας: Η Ελλάδα υποστήριζε την ύπαρξη τριών συντελεστών (6% για βιβλία και φάρμακα, τη ΔΕΗ στο 11%, ενώ δεν υπήρχε αναφορά για το τι θα γίνει με το καθεστώς των νησιών.
Ποια είναι η θέση της Ελλάδας τώρα: Οι τρεις συντελεστές παραμένουν, αλλά έχει αυξηθεί το μέσο ποσοστό κοντά στο 13%. Μειώνονται επίσης τα προϊόντα που εξαιρούνται από το 23%, αλλά η ΔΕΗ παραμένει σε χαμηλότερο συντελεστή. Μια μεγάλη παραχώρηση έχει να κάνει με την κατάργηση των εκπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των νησιών. Αν και ο Τσίπρας εμφανίζεται να υπαναχωρεί σε αυτό.
Φόροι
Τι λένε οι δανειστές: Δεν ζητούν επιβολή νέων φορών, αλλά ζητούν το υπάρχον φορολογικό σύστημα να μην καταργηθεί. Επιπλέον, ζητούν να διακοπούν τα προγράμματα φορολογικής αμνηστίας, που δημιουργούν αντικίνητρα σε όλους πληρώνουν τους φόρους στην ώρα τους.
Ποια ήταν η θέση της Ελλάδας: Υπήρχε σιωπή ως προς τον μισητό ΕΝΦΙΑ, ενώ έκανε λόγο για επιβολή φόρων σε επιχειρήσεις και πλούσια πορτοφόλια. Σε αυτά περιλαμβανόταν ένας εφάπαξ φόρος επί των κερδών πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων (από το 26% στο 29%) και αύξηση του φόρου πολυτελείας σε σκάφη και πισίνες (από το 10% στο 13%).
Ποια είναι η θέση της Ελλάδας τώρα: Διατηρείται ο φόρος περιουσίας, τουλάχιστον για το επόμενο έτος, με την υπόσχεση ότι το 2015 και το 2016 θα υπάρξουν έσοδα 2.76 δισεκατομμύρια ευρώ. Διατηρείται, επίσης, ο φόρος πολυτελείας και οι αυξανόμενοι φόροι για τις εταιρείες και υπάρχει μια αύξηση στον εφάπαξ φόρο επί των κερδών (άνω των 500.000 ευρώ). Ο νέος φόρος για τα κέρδη εκτιμάται ότι θα προσφέρει 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια.
Ιδιωτικοποιήσεις
Τι λένε οι δανειστές: Οι εν αναμονή ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να εγκριθούν γρήγορα. Ειδικά αυτές που περιλαμβάνουν τα περιφερειακά αεροδρόμια, τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Στόχος είναι τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2022. Οι ειδικοί στόχοι για το 2016, το 2017, και το 2018 θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Ποια ήταν η θέση της Ελλάδας: Υπήρχαν παραχωρήσεις έκπληξη. Η Αθήνα έκανε λόγο για αύξηση των ιδιωτικοποιήσεων που θα απέφεραν 3.2 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένων και των αεροδρομίων. Ο στόχος των 22 δισεκατομμυρίων έως το 2022 θα υπολειπόταν, αλλά όχι πολύ.
Ποια είναι η θέση της Ελλάδας τώρα: Επιταχύνεται το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ο στόχος για φέτος παραμένει στα 1.4 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά το 2016 ανεβαίνει στα 3.7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2017 προβλέπονται έσοδα 1.2 δισεκατομμυρίων ευρώ, πολύ πιο πάνω από τα 176 εκατομμύρια ευρώ που υποσχόταν η Ελλάδα στο παρελθόν.