Από τη φάση της διαβούλευσης και των εντατικών κυβερνητικών συνεδριάσεων, την Κυριακή, η ελληνική πλευρά περνάει τη Δευτέρα στην κρίσιμη φάση της τελικής συμφωνίας με τους δανειστές.
Η Wall Street Journal αναφέρει πως η ελληνική πλευρά επιθυμεί να μειώσει το χάσμα με τους δανειστές προβάλλοντας μια σειρά από φιλόδοξες προτάσεις όπως η κατάργηση των προνομίων πρόωρης συνταξιοδότησης, την επιβολή φόρων σε μεσαία και ανώτερα στρώματα και την ελαχιστοποίηση των δαπανών.
Αξιωματούχοι της Αθήνας έλεγαν ιδιωτικά πως ελπίζουν αυτό το πακέτο των μέτρων να γίνει δεκτό, καθώς θεωρούν πως είναι ικανό να αυξήσει τα έσοδα από τους φόρους και να μην χρειαστεί να μειώσουν τις συντάξεις στο επίπεδο που ήθελαν οι δανειστές.
Επίσης, σημείωναν ότι αυτό που προσπαθεί η Αθήνα είναι να αποφύγει την επιβολή ελέγχων κεφαλαίου, επομένως είναι πιθανό να υπάρξει μια υποχώρηση και να γίνουν δεκτά κάποια από τα αιτήματα των πιστωτών. Στο μεταξύ, αρκετά στελέχη της ΕΚΤ δείχνουν αρκετά θορυβημένα με τα τις εκροές καταθέσεων που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα και λένε πως θέλουν να δουν τη Δευτέρα μια πολιτική απόφαση που ξεπερνάει την υπάρχουσα κατάσταση.
Όπως αναφέρει το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας: «Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να επιλέξει τη Δευτέρα αν θα παίξει με τους όρους της Ευρώπης (μεταρρυθμίσεις για να λάβει χρήματα) ή θα προκαλέσει αυτούς τους όρους, θα έχει σε αντιπαράθεση με τη Γερμανία και θα οδηγήσει τα πράγματα σε μια αποσταθεροποιητική τροχιά προς τη χρεοκοπία και το Grexit.
Αναφέρει, δε, πως πίσω από το νέο σχέδιο της Αθήνας βρίσκεται ο Γιάννης Δραγασάκης σε μια προσπάθεια να πλησιάσει τις απαιτήσεις των δανειστών με μέτρα που δεν θα έρχονται, όμως, και σε σύγκρουση με την Αριστερή Πλατφόρμα. Παρά ταύτα, η λίστα περιέχει μια σειρά από μέτρα λιτότητας για τους συνταξιούχους.
Το άρθρο αναφέρει πως η Αθήνα εξακολουθεί να πιστεύει πως η Γερμανία διά της Μέρκελ, έστω και την ύστατη στιγμή, θα προχωρήσει σε κάποιες υποχωρήσεις θέλοντας να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Ωστόσο, το μήνυμα της καγκελαρίου ήταν σαφές την Κυριακή. Καμία διαπραγμάτευση εντός της Συνόδου Κορυφής. Αυτά είναι δουλειά των υπουργών Οικονομικών.