Το σχέδιο-πρόταση της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπως το κατέθεσε η ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες έρχεται στο φως της δημοσιότητας.
Η εφημερίδα Real News παρουσιάζει όλη την πρόταση που παρέδωσαν οι Δραγασάκης, Παππάς, Τσακαλώτος στους δανειστές.
Τι προβλέπει
Κεντρική ιδέα του ελληνικού σχεδίου είναι πως αυτό δεν είναι βιώσιμο και προτείνεται η αναδιάρθωσή του μέσω αναχρηματοδότησης με νέα εργαλεία, όπως η παράταση της διάρκειας του πρώτου Μνημονίου ή η διασύνδεση του επιτοκίου των δανείων με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.
Στο σχέδιο προτείνεται ακόμη η διαγραφή του 50% της συνολικής ονομαστικής αξίως των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Real News».
Το πρώτο σκέλος της πρότασης αφορά τα ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης δανειακής σύμβασης, τον Μάιο του 2010, και ανέρχονται σε 52,9 δισ. ευρώ. Η Αθήνα προτάσσει ως ιδανική επιλογή τη μετατροπή των δανείων αυτών σε αέναο ομόλογο με επιτόκιο 2% έως 2,5%. Με δεδομένη τη δυσκολία στη μετατροπή των δανείων, ως εναλλακτική πρόταση προτείνει εναλλακτικά την επιμήκυνσή τους για 100 χρόνια.
Το δεύτερο σκέλος της ελληνικής πρότασης αφορά τα δάνεια του EFSF τον οποίο διαδέχτηκε το 2013 ο ESM και ανέρχονται σε 141 δισ. ευρώ Καθώς στην περίπτωση των δανείων του EFSF δεν υφίσταται η δυνατότητα μεταβολής του επιτοκίου, η ελληνική πλευρά προτείνει να διαχωριστούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας έτσι ώστε το ήμισυ των ομολόγων να αποδίδουν ένα επιτόκιο της τάξης του 5% και το υπόλοιπο σε μια σειρά από ομόλογα μηδενικού επιτοκίου, τα οποία θα αποπληρώνουν το 50% της οφειλής στη λήξη τους.
Διαβάστε ολόκληρη την πρόταση στα αγγλικά σε μορφή pdf