Την προσήλωσή του στην προσπάθεια αποτροπής της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εκφράζει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στην αυριανή έκδοση του περιοδικού "Der Spiegel", εκτιμά ωστόσο ότι «δεν πρέπει να ανταμείβεται εκείνος που παραβιάζει τους κανόνες».
«Θέλω να αποτρέψω την έξοδο της Ελλάδας. Σήμερα, μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε ακόμη καταστροφικές συνέπειες, αλλά ο φόβος ότι θα προκαλούσε την έξοδο και άλλων κρατών-μελών έχει περιοριστεί σημαντικά. Παρόλα αυτά, ολόκληρος ο κόσμος θα είχε την εντύπωση ότι η σύνθεση της Ευρωζώνης θα μπορούσε να αλλάξει. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε», δηλώνει ο κ. Γιούνκερ και προσθέτει: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε ένα Grexit. Ο χρόνος τελειώνει. Και κάποιες από τις δηλητηριώδεις δηλώσεις που έρχονται από την Αθήνα δεν κάνουν ευκολότερη την επίτευξη προόδου». Διευκρινίζει δε, ότι «η ευρωπαϊκή πολιτική δεν είναι παιχνίδι τράπουλας, όπου στο τέλος κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει» και υπογραμμίζει ότι «είτε όλοι κερδίζουν είτε όλοι χάνουν».
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, κάνει ακόμη λόγο για παρεξήγηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, όπως λέει, φαίνεται να πιστεύει ότι «υπάρχει κάποιος στην Ευρώπη ο οποίος στο τέλος μπορεί να βγάλει έναν λαγό από το καπέλο - αλλά δεν είναι έτσι» και λέει χαρακτηριστικά ότι στο τέλος, θα προτιμούσε ο λαγός «να φορά τα ελληνικά εθνικά χρώματα».
Αναφερόμενος στις συνέπειες από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο κ. Γιούνκερ δηλώνει: «Η Ελλάδα έχει ζήσει μεγάλες περικοπές στο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. Το αποτέλεσμα ήταν μια απαράδεκτη ανθρωπιστική κρίση. Κάθε πρωί πολλοί άνθρωποι στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζουν το ερώτημα του πώς θα βρουν να φάνε. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι η κρίση θα επιδεινωνόταν με ένα Grexit. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν στην Ελλάδα άνθρωποι που είναι πάρα πολύ πλούσιοι. Ζήτησα από τον κ. Τσίπρα να αυξήσει τους φόρους για τον πλούτο. Ήταν σοκαριστικό, αλλά η απάντησή του δεν ήταν τόσο ενθουσιώδης όσο περίμενα».
Ο κ. Γιούνκερ απορρίπτει πάντως τους ισχυρισμούς ότι οι Έλληνες δεν κάνουν τίποτα. «Κόπηκαν συντάξεις, μειώθηκαν μισθοί και περιορίστηκαν οι δημόσιες δαπάνες. Ειδικά οι Γερμανοί έχουν την εντύπωση ότι οι Έλληνες δεν έχουν κάνει τίποτα για να απελευθερωθούν από την δυστυχία τους. Αυτή η εντύπωση είναι λανθασμένη», τονίζει, αλλά εκφράζει και την δυσαρέσκειά του γιατί, όπως λέει, η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται λες και στην Κομισιόν είμαστε φανατικοί της λιτότητας που συνθλίβουν την αξιοπρέπεια των Ελλήνων. «Ενοχλούμαι που η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι η Επιτροπή ζητά υψηλότερο φόρο για το ηλεκτρικό ρεύμα. Είπα στον κ. Τσίπρα ότι είμαι ανοιχτός σε προτάσεις, αν οδηγούν στα ίδια έσοδα» προσθέτει και αποκαλύπτει ότι κατά την διάρκεια κάποιας συνάντησης, είχε πει στον Πρωθυπουργό ότι αν είχε κατεβεί σε εκλογές με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα είχε πάρει 80%, ενώ εκείνος πήρε μόνο 36%. «Κι εγώ είμαι της άποψης ότι πρέπει ο πολιτικός να κάνει αυτά που υποσχέθηκε. Για αυτό πρέπει να σκέφτεται προσεκτικά πριν από τις εκλογές (...) Ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε θέσεις οι οποίες εν μέρει βρίσκονται σε αντίθεση με τους κανόνες της ΕΕ. Για αυτό και οι υποσχέσεις του δεν μπορούν να εφαρμοστούν 100%. Ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να το ξέρει», αναφέρει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τονίζει ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να αλλάξει όλη την Ευρώπη με ένα δημοψήφισμα, ή με εκλογές σε μια χώρα.
Ερωτώμενος για τη θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ενδεχόμενο Grexit, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαιώνει ότι δεν γνωρίζει ούτε μια φράση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι ένας αφοσιωμένος Ευρωπαίος, ο οποίος συγκεντρώνει πάνω του το παρελθόν και το μέλλον. Έτσι, όλοι - και ειδικά οι Έλληνες - θα έκαναν καλά να τον ακούνε προσεκτικά», εκτιμά και επαναλαμβάνει την αρχή «αλληλεγγύη έναντι σταθερότητας». «Παρά το γεγονός ότι καταλαβαίνω μια προσωρινή αδυναμία να συμμορφωθεί κανείς με τους κανόνες, δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση όπου θα ανταμείβεται εκείνος που τους παραβιάζει. Για αυτό η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι προετοιμασμένη να συμμορφωθεί με τους κανόνες», καταλήγει ο κ. Γιουνκέρ.