Με στόχο να βρεθεί «κοινός τόπος» και τις διεργασίες σε επίπεδο διαπραγματεύσεων να είναι πυρετώδεις, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει πως η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει αντιπροτάσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές.
Αλλωστε, όπως θυμίζουν αυτό ακριβώς συμφωνήθηκε στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τόσο με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας όσο και με τον Πρόεδρο Γιούνκερ.
Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν πως, οι εκπρόσωποι του Έλληνα Πρωθυπουργού θα βρίσκονται αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους των επικεφαλής των θεσμών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη βελγική πρωτεύουσα θα μεταβούν οι κ. κ. Παππάς, Δραγασάκης, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η συνάντηση θα είναι μόνο με εκπροσώπους του Γιούνκερ.
Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%.
Συνεπώς, αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε το μεσημέρι νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την οποία εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης.
Τελεσίγραφο δανειστών και συζήτηση για χρεοκοπία
Οι ενέργειες αυτές από το Μαξίμου έρχονται τη στιγμή που οι δανειστές απέστειλαν τελεσίγραφο στη χώρα για λύση τις επόμενες 24 ώρες. Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες το «Οχι» της Κομισιόν τις ελληνικές προτάσεις και η αποχώρηση του ΔΝΤ από το Brussels Group.
Κοινοτικές πηγές, μιλώντας αποκλειστικά στο iefimerida.gr, τόνισαν πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο να στείλει τη λίστα που έχουν ζητήσει οι εταίροι. Στη συνέχεια το ελληνικό έγγραφο θα εξεταστεί από τους δανειστές προκειμένου να αποφασίσουν αν τα μέτρα που προτείνει η Ελλάδα μπορούν να υλοποιηθούν και να φέρουν τα αποτελέσματα που χρειάζεται προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.
Την ίδια ώρα δημοσίευμα του πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι, στο χθεσινό EuroWorking Group, τέθηκε για πρώτη φορά επισήμως το ζήτημα μιας ελληνικής χρεοκοπίας ως σενάριο που μπορεί να συμβεί στα τέλη Ιουνίου.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα του Reuters και όλο το παρασκήνιο περί χρεοκοπίας.