Η ανταλλαγή προτάσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών έχει πάρει τέτοια έκταση τις τελευταίες ημέρες, που η Κομισιόν έχει βρει και ένα νέο όρο για όλο αυτό: paperology («εγγραφολογία»).
Ομως, αυτή τη φορά, μετά από την υποβολή δύο προτάσεων από την Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, το κλίμα φαίνεται να βαραίνει.
Η διάθεση της επιφυλακτικής αισιοδοξίας που χαρακτήριζε τις συζητήσεις τις τελευταίες εβδομάδες έδωσε γρήγορα τη θέση της στο φόβο και την καχυποψία. Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν ιδιωτικές διαβεβαιώσεις ότι μία συμφωνία θα επιτευχθεί, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να πάρει μία «τονωτική ένεση» ευρώ πριν εκπνεύσει το πρόγραμμα στα τέλη του μήνα, σημειώνουν οι Financial Times.
Η Αθήνα κάνει επικίνδυνα κακούς υπολογισμούς
Αντί για αυτό, αξιωματούχοι από τους Θεσμούς που εμπλέκονται στις συζητήσεις ανησυχούν τώρα ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει επικίνδυνα κακούς υπολογισμούς. Θεωρούν ότι η Αθήνα παρατείνει εσκεμμένα τις διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή, πιστεύοντας ότι οι δανειστές τελικά θα κάνουν πίσω και θα συμφωνήσουν σε μία μεγάλη ελάφρυνση χρέους και ρευστό με λίγους όρους.
«Δεν θέλουν μία συμφωνία μαζί μας. Θέλουν απλά ελάφρυνση χρέους», ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος ενός εκ των Θεσμών, αφού είδε την τελευταία πρόταση της Ελλάδας, μιλώντας στους Financial Times. «Δεν νομίζω ότι θα μετακινηθούν. Πιστεύω ότι περιμένουν από εμάς να κάνουμε πίσω και δεν θα το κάνουμε», πρόσθεσε ο ίδιος. «Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν είμαστε στο 2012, όταν οι Ευρωπαίοι ήταν διατεθειμένοι απλά να πετάξουν χρήματα στο πρόβλημα».
Γιούνκερ: Οι Ελληνες έχασαν και την Κομισιόν
Το ότι «βαραίνει» το κλίμα ήταν εμφανές και στην Κομισιόν, που από καιρό θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους συμμάχους της Αθήνας. Σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν στη συνάντηση των 29 Επιτρόπων την Τρίτη στο Στρασβούργο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τους είπε πως η Αθήνα «έχασε την Κομισιόν». «Απέτυχαν να δουν ότι ο καλύτερος φίλος των μικρών και μεσαίων χωρών- μελών είναι η Κομισιόν», ανέφερε ένας αξιωματούχος εξιστορώντας τα σχόλια του Γιούνκερ.
Δεν μας λένε πως θα καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό
Οι Ελληνες αξιωματούχοι επιμένουν ότι αυτό δεν ισχύει. Ενας ανώτερος αξιωματούχος ανέφερε ότι η πρόταση που υποβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας μείωσε στο μισό τη διαφορά ανάμεσα στα πρωτογενή πλεονάσματα που ζητούσαν οι δανειστές στην πρόταση της προηγούμενης εβδομάδας και σε εκείνη της Αθήνας. «Οι δανειστές πρέπει να κάνουν το ίδιο», συμπλήρωσε.
Ομως, αξιωματούχοι των δανειστών που έχουν δει το έγγραφο ανέφεραν ότι παρότι μίκρυνε η διαφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, δεν υπάρχει συζήτηση για το πώς η Αθήνα σκοπεύει να καλύψει τη διαφορά, ιδιαίτερα στα επίμαχα ζητήματα της αύξησης του ΦΠΑ στην ενέργεια ή τις περικοπές στις συντάξεις. Αντί για αυτό, η Αθήνα υπέβαλλε ένα δεύτερο έγγραφο για ελάφρυνση χρέους. Οι δανειστές επανειλημμένα έχουν τονίσει ότι το ζήτημα είναι εκτός του τραπεζιού μέχρι να υπάρξει συμφωνία για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα υιοθετήσει η Ελλάδα για να απελευθερωθούν τα υπόλοιπα 7,2 δισ. ευρώ του προγράμματος.
«Άποψή μου είναι ότι οι Ελληνες μετρούν το χρόνο μέχρι να φτάσει η ώρα μηδέν και μετά νομίζουν ότι θα κάνουμε πίσω. Ανησυχώ ότι δεν έχουν καταλάβει ακόμη πότε είναι η ώρα μηδέν», είπε άλλος ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, μιλώντας στους Financial Times.