Στον... πατριωτισμό των Ελλήνων επαφίεται, πλέον, η εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού, καθώς όπως... προειδοποιεί το υπουργείο Οικονομικών, στη περίπτωση που δεν αποδώσουν τα εισπρακτικά μέτρα όσα έχει υπολογίσει η Τρόικα με το οικονομικό επιτελείο, τότε το έλλειμμα θα «φουσκώσει» κατά τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ και θα φτάσει στο 9%, απαιτώντας όπως είναι προφανές και νέα διορθωτικά μέτρα!
Και δεν είναι, βέβαια, μόνο ο φετινός Προϋπολογισμός που κινδυνεύει να πάει... περίπατο, είναι και ο σχεδιασμός του 2012, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών, είναι προφανές ότι εάν δεν αποδώσουν τα ίδια μέτρα το 2011, δεν μπορούν να αποδώσουν ούτε το 2012, άρα θα απαιτηθούν κι άλλα μέτρα έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος.
Το... γαϊτανάκι των νέων μέτρων δεν σταματά, όμως, στη φετινή και την επόμενη χρονιά, αφού μια απλή ματιά στα στοιχεία του Προσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι οι επικεφαλής της Τρόικας δεν πρόκειται να αναχωρήσουν από την Αθήνα- και βέβαια να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση τους που είναι προϋπόθεση για την 6η δόση- εάν δεν «κλειδώσουν» και τη διετία 2013- 2014. Και για να γίνει σαφές τι πρέπει να περιμένουμε αρκεί να αναφέρουμε ότι ενώ η αρχική πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου ήταν για απόδοση 28,4 δισ. ευρώ από τα μέτρα που έχουν ή πρόκειται να ληφθούν στη περίοδο 2011- 2015, ο πήχης πλέον κατεβαίνει στα 26,2 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι αναζητούνται 2,1 δισ. ευρώ για να μη πέσει έξω όλο το Πρόγραμμα.
Όσον αφορά, πάντως, στη φετινή και την επόμενη χρονιά- που σύμφωνα με πολλούς αναλυτές θα κρίνουν το εάν η Ελλάδα θα αποφύγει ή όχι τη χρεοκοπία- το βάρος των πρόσθετων μέτρων πέφτει για μια ακόμα φορά στα εισπρακτικού και όχι στα διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα. Για τη διετία 2011- 2012 τα πρόσθετα μέτρα φτάνουν σε πλήρη ανάπτυξη τα 9,2 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, από τις φοροαπαλλαγές αναμένονται 1,950 δισ. ευρώ, από το νέο Τέλος ακινήτων 3,5 δισ. ευρώ, από το νέο Μισθολόγιο 1,1 δισ. ευρώ, από τις περικοπές στις συντάξεις 740 εκατ. ευρώ, από την εργασιακή εφεδρεία 200 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, το κονδύλι για τις αποδοχές στο Δημόσιο διαμορφώνεται τελικά φέτος στα 15,2 δισ. ευρώ και περιορίζεται το επόμενο έτος στα 13,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 2 δισ. ευρώ λιγότερα. Το κονδύλι για τις συντάξεις παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα, παρά την αύξηση των αποχωρήσεων, κάτι που αποκαλύπτει το εύρος των περικοπών. Όσον αφορά στο πεδίο των φόρων στη περιουσία, αίσθηση προκαλεί το ότι από τα 732 εκατ. ευρώ της αρχικής πρόβλεψης για φέτος, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα βάλει του χρόνου στα ταμεία του περίπου 3,8 δισ ευρώ!!!