Μολύβι και χαρτί -Η κυβέρνηση ξαναγράφει τη συμφωνία - iefimerida.gr

Μολύβι και χαρτί -Η κυβέρνηση ξαναγράφει τη συμφωνία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα εμπλουτίζει την ελληνική πρόταση με στοιχεία της πρότασης που κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα οι δανειστές στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Συνάντηση μόνο αν υπάρξει πρόοδος

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, γάλλος αξιωματούχος, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, τονίζει σήμερα πως η προαναγγελθείσα συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ- Ολάντ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε από την Σύνοδο των G7, ανέφερε πως η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών είναι απαραίτητη, ώστε να δοθεί τέλος στην όποια αβεβαιότητα.

Οπως υπογράμμισε, την Δευτέρα η Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει συναντήσεις με σκοπό να βρεθεί λύση στο ελληνικό θέμα.

Ζυμώσεις για να ξαναγραφτεί η συμφωνία

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε πολιτικό επίπεδο, δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, καθώς στις Βρυξέλλες βρίσκεται ελληνική αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή του Νίκου Παππά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου για να δει τα περιθώρια συγκλίσεων προκειμένουν να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη.

Σε ερώτηση για την αποστολή της αντιπροσωπείας αυτής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «είναι εξουσιοδοτημένη έτσι ώστε να υπάρξει σύγκλιση ανάμεσα σε κυβέρνηση και θεσμούς. Η πρόταση της κυβέρνησης αποτελεί βάση των συζητήσεων».

Όσον αφορά το κείμενο της ελληνικής πρότασης, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι σε αυτό δεν αντανακλάται η θέση της κυβέρνησης αλλά το καταστάλαγμα των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του Brussels Group, προσθέτοντας ότι οι θεσμοί κατέθεσαν μια πρόταση 5 σελίδων που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. «Δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι δεν έχουν γίνει συζητήσεις και δεν έχουν κατατεθεί προτάσεις», συμπλήρωσε.

Προς παράταση του υφιστάμενου προγράμματος

Σε ερώτηση για το αν στόχος είναι η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «αυτό δεν ανταποκρίνεται από μόνο του στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας».

Για το αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας όταν θα έρθει η συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «την έχουμε στο μυαλό μας», κάνοντας λόγο για θέμα πολιτικής ευθύνης των βουλευτών. Ερωτηθείς δε αν θα υπάρξουν διαγραφές βουλευτών ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι «δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε καμία περίπτωση διαγραφής, γιατί προφανώς η συμφωνία που θα έρθει στην Κ.Ο. δεν θα μπορέσει βουλευτής να έχει τη δυνατότητα να διαφωνήσει». «Οι διαγραφές βουλευτών δεν είναι στην κοινοβουλευτική παράδοση ενός κόμματος όπως ο ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε.

Νέα συμφωνία από Σεπτέμβριο

Εμείς μιλάμε για μια ενιαία συμφωνία, ενιαίους όρους και ενιαία προαπαιτούμενα, είπε ο κ. Σακελλαρίδης όταν δημοσιογράφος είπε για το περιεχόμενο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας. «Δεν μιλάμε για σπασμένους χρονικά όρους. Να υπάρξει συμφωνία που να επικυρωθεί τώρα με κάποιους όρους και μετά τον Σεπτέμβριο να πάμε σε νέα συμφωνία με νέους όρους», σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, επίσης, ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλη απόσταση στο δημοσιονομικό θέμα, προσθέτοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ζητήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής για το ελληνικό θέμα.

Την Τετάρτη νέα συνάντηση κορυφής

Το κλίμα για τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ, που θα γίνει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, προετοιμάζει από σήμερα η ελληνική αποστολή. Εκεί βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, αλλά και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, οι οποίοι θα είναι σε συνεχείς επαφές με τους τρεις θεσμούς, ώστε να βελτιωθεί η 47σέλιδη ελληνική πρόταση.

Τα βασικά αγκάθια ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς είναι το ύψος του δημοσιονομικού κενού και του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά επίσης και τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.

Τι ξαναγράφουν στο σχέδιο συμφωνίας

Η κυβέρνηση διά του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να υιοθετήσει στο σύνολό της την πρόταση των δανειστών και αυτό που διαμηνύουν πηγές του Μαξίμου είναι ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ενσωματώσει στην ελληνική πρόταση τα πιο ανώδυνα στοιχεία της πρότασης των δανειστών.

Θα μπορούσε, για παράδειγμα, όπως λένε οι ίδιες πηγές, να μην αλλάξει κάτι όσον αφορά στον χαμηλότερο συντελεστή του ΦΠΑ, αλλά στον μεσαίο και από το 11% να πάει στο 12%, να γίνουν κάποιες μικρές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό ή να υπάρξει μια υποχώρηση για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Τέλος, το πιο σημαντικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης παραμένει για την κυβέρνηση το κρίσιμο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, ως προϋπόθεση για μια βιώσιμη συμφωνία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας συμφωνία ξαναγράφει
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ