Η Ανδρος των εφοπλιστών, η Ανδρος των εικαστικών τεχνών, η Ανδρος των αέναων ταξιδιών και των μισών επιστροφών. Τώρα το νησί αναδύεται με αξιώσεις και στο χάρτη των φεστιβάλ, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα νέο τοπόσημο πολιτισμού, με οδηγό το Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου και καλλιτεχνικό διευθυντή τον σπουδαίο σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη.
Ο ίσκιος, η αύρα του Παντελή Βούλγαρη και της Ιωάννας Καρυστιάνη βρίσκεται παντού στην Ανδρο. Πολύ πριν γυριστεί εκεί η ταινία του Μικρά Αγγλία, είχε επιλέξει συνειδητά ως πατρίδα του καλοκαιριού το πανέμορφο, ερμητικό και ταυτόχρονα κοσμοπολίτικο νησί. Με νησιώτες γονείς, ένιωσε ως ρίζα, ως γενέθλιο τόπο την Ανδρο με το που την πρωτοεπισκέφτηκε. Το τοπίο, οι μύθοι της, οι άνθρωποι τον γοήτευσαν. Κάπως έτσι, και έχει όλα αυτά τα χρόνια δεχθεί πολλές προτάσεις για να αναλάβει καλλιτεχνικές διευθύνσεις, ο Παντελής Βουλγαρης αποφάσισε να δεχθεί την πρόσκληση να γίνει καλλιτεχνικός διευθυντής ενός νέου θεσμού που γεννιέται φέτος, στην 1η Αυγούστου. Του Διεθνούς Φεστιβάλ Ανδρου.
(Ο Παντελής Βούλγαρης φωτογραφημένος από τον Ανδρέα Σιμόπουλο)
Καρδιά του φεστιβάλ θα είναι μια ανοιχτή υπερσύγχρονη σκηνή 900 θέσεων στον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας. Ενα θέατρο που γεννήθηκε μέσα από το όραμα και την ανάγκη για προσφορά στο νησί του Ανδριώτη Αλκιβιάδη Τάττου ο οποίος ξεκαθαρίζει πως "το όνειρό μου είναι να ακούγεται η Άνδρος ως ο τόπος ενός Φεστιβάλ. Όπως είναι η Θεσσαλονίκη κι η Καλαμάτα". Μια ακόμα περίπτωση, λοιπόν, ευεργέτη, που ξεπερνά γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και που παρά την κρίση χτίζει μια υποδομή, μια εγγύηση για το μέλλον και τη φήμη του τόπου του.
Το θέατρο βρίσκεται σε στρατηγική θέση, με πανοραμική θέα προς το Νότο. Χτίστηκε με την πέτρα-ταυτότητα του νησιού, την ξερολιθιά, και την τεχνική των ντόπιων μαστόρων, επάνω στη φυσική κλίση του εδάφους, δημιουργώντας ένα πέταλο 40 μέτρων. Διαθέτει τέσσερα διαζώματα, έντεκα σειρές κερκίδων, δύο εισόδους, τέσσερις εξόδους και σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό, με καμαρίνια και βοηθητικούς χώρους για το κοινό. Η νέα σκηνή διαθέτει κυλικείο, πρόσβαση για ΑΜΕΑ και γειτνιάζει με τα δυο κεντρικά parking του οικισμού. Το σχεδιασμό της υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Κυριακή Κονδυλάτου και Κωνσταντίνος . Όπως υπογραμμίζουν: "Η ιδέα ήταν να ενσωματωθεί στο φυσικό τοπίο, χωρίς να αλλοιώνει τη φυσιογνωμία, όπως συνέβαινε και στα αρχαία θέατρα. Στόχος μας είναι δηλαδή όσοι αντικρίζουν τη σκηνή να λένε: το θέατρο αυτό βρισκόταν πάντα σε αυτή τη θέση".
Τι θα δούμε εκεί; Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου θα παρουσιάσει παραστάσεις αρχαίου δράματος που θα φτάσουν στο νησί από την Επίδαυρο («Τρωάδες» από το Εθνικό Θέατρο και «Αχαρνής» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα) και συναυλίες σημαντικών Ελλήνων τραγουδιστών (Δήμητρα Γαλάνη, Φίλιππος Πλιάτσικας κ.ά.), παράλληλα με τις εμφανίσεις διακεκριμένων καλλιτεχνών από την Άνδρο (Kατερίνα Πολέμη) και ντόπιων σχημάτων. Ο Παντελής Βούλγαρης δίνει το περίγραμμα και τους στόχους του φεστιβάλ ως εξής: "Φιλοδοξία του νέου θεσμού είναι να φιλοξενεί κάθε χρόνο εκδηλώσεις τέχνης δίνοντας την ευκαιρία στους Ανδριώτες –κι όχι μόνο– να χαρούν Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Δοκιμασμένους στην τέχνη αλλά και νεότερους. Φυσικά, ο χώρος θα διατεθεί και στους ίδιους τους Ανδριώτες και στην τέχνη τους. Στα θεατρικά σχήματα που χρόνια προσφέρουν ποιοτικές παραστάσεις, στη Φιλαρμονική των Νέων και στη Χορωδία. Εύχομαι η φετινή χρονιά να είναι σημαντική και επίσης να μας δώσει την ευκαιρία να σκεφτούμε τα καλύτερα για τα επόμενα χρόνια»
Η μελέτη, που εκπόνησε το 2004 ο χορηγός, δεν περιορίζεται στην ανοιχτή σκηνή. Αφορά επίσης τη δημιουργία Κέντρου Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, ένα αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα εντός του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας, δίπλα από το διατηρητέο νεοκλασικό Δημαρχιακό Μέγαρο, σε έκταση 4,5 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του Δήμου Άνδρου. Όταν ολοκληρωθεί το έργο θα διαθέτει, δίπλα στην ανοικτή σκηνή, κλειστό πολυκέντρο 350 θέσεων, κλειστό θέατρο, φουαγιέ για εκδηλώσεις και ειδικά διαμορφωμένους υπαίθριους χώρους.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Το πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, που από το 2016 θα φιλοξενεί και μετακλήσεις από το εξωτερικό, θα ξεκινήσει την 1η Αυγούστου με συναυλία των Φίλιππου Πλιάτσικα - Γιάννη Μηλιώκα. Στις 12 Αυγούστου θα παρουσιαστούν οι "Τρωάδες" του Ευριπίδη, από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Εκάβη), Μαρία Κίτσου (Ανδρομάχη), Κόρα Καρβούνη (Κασσάνδρα), Νίκο Ψαρρά (Ταλθίβιος) κ.ά. Η παράσταση θα ανοίξει τα φετινά Επιδαύρια στις 3 και 4 Αυγούστου.
Στις 17 Αυγούστου τη "σκυτάλη" θα πάρουν οι "Αχαρνής" του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία και απόδοση Γιάννη Κακλέα, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη , τον Άρη Σερβετάλη και τον Φάνη Μουρατίδη.
Στις 20 Αυγούστου η Κατερίνα Πολέμη θα παρουσιάσει με το συγκρότημά της δικές της επιτυχίες καθώς και τραγούαπό τον κινηματογράφο.
Στις 25 Αυγούστου, τέλος, η Δήμητρα Γαλάνη θα διατρέξει ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού μαζί με το κουαρτέτο Chronos.