Οι Ελληνες δεν αντέχουν άλλο την αστάθεια και την «παγωμένη» κατάσταση. Ανυπομονούν για τη συμφωνία.
Αυτά γράφει ο Εντ Κόνγουεϊ σε άρθρο του, περιγράφοντας μία εικόνα χάους στην Αθήνα, όπου βρίσκεται τις τελευταίες ώρες. Ο οικονομικός συντάκτης του Sky News είναι ιδιαίτερα επικριτικός για την ελληνική κυβέρνηση, σχολιάζοντας ότι υπουργοί δεν ξέρουν τι κάνουν οι συνάδελφοί τους και τονίζει ότι η Αθήνα δεν έχει πλάνο με συνοχή στη διαπραγμάτευση.
«Είμαι στην ελληνική πρωτεύουσα για κάτι παραπάνω από 24 ώρες και ήδη το αφήγημα έχει αλλάξει τόσες φορές όσες ένα κανονικό θέμα μέσα σε μία εβδομάδα. Οταν έφτασα χθες το απόγευμα, μία καλά πληροφορημένη πηγή μου είπε ότι οι ελληνικές αρχές σίγουρα θα πλήρωναν τη δόση των 300 εκατ. στο ΔΝΤ την Παρασκευή.
Σήμερα το απόγευμα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης λένε ότι δεν θα καταβάλουν τη δόση αν δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι την Παρασκευή ή τη Δευτέρα. Χθες φαινόταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές για το πρωτογενές πλεόνασμα που πρέπει να στοχεύουν τα επόμενα χρόνια. Σήμερα φαίνονται πιο μακριά. Πριν από λίγες ώρες ένα μέλος του Eurogroup περίμενε μία συμφωνία μέσα ''σε ώρες'', μετά είπε ότι δεν είναι τόσο αισιόδοξος», γράφει ο Κόνγουεϊ, σχετικά με τις εξελίξεις.
Κάποια από αυτά είναι σίγουρα τακτικές διαπραγμάτευσης και ριψοκίνδυνης διπλωματίας, σχολιάζει. Αλλά όχι τόσο, προσθέτει. «Η πραγματική αίσθηση που έχεις φτάνοντας στην Αθήνα είναι εκείνη του χάους. Ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση, στα υψηλότερα κλιμάκια, πολλοί υπουργοί απλά δεν ξέρουν τι κάνουν οι συνάδελφοί τους. Κανείς στην πραγματικότητα δεν ξέρει ποιο είναι το πλάνο σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Και όσο περισσότερο χρόνο περνάς εδώ, τόσο πιο πολύ φαίνεται ότι αυτό γίνεται επειδή δεν υπάρχει πλάνο με συνοχή».
Μία τέτοια άστατη στάση στην οικονομική πολιτική μπορεί να φαίνεται γοητευτική, συνεχίζει ο Κόνγουεϊ. Στην πράξη όμως, έχει αρχίσει να φθείρει τη ζωή εδώ, προσθέτει. «Από τότε που ανέβηκε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει κάνει κυριολεκτικά τίποτα σε όρους εγχώριας οικονομικής πολιτικής. Βέβαια, αυτό περιλαμβάνει τα μεγάλα θέματα: όχι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όχι πάταξη της διαφθοράς, όχι αναδιάρθρωση φόρων, όχι αλλαγές σε συντάξεις ή επιδόματα. Αλλά αυτό αφορά και τα μικρά, απαραίτητα: το υπουργείο μεταφορών δεν υπογράφει πλέον τις άδειες οδήγησης βαρέων οχημάτων, όλες οι επενδύσεις στις περιφέρειες έχουν σταματήσει, κάποια τμήματα του δημόσιου τομέα έχουν ξεμείνει τόσο από ρευστό που δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Δεν υπάρχουν πλοία για τον Αη Στράτη εδώ και 1,5 μήνα».
Σχεδόν όλες οι αποφάσεις για την πολιτική, από τις μικρότερες έως τις μεγαλύτερες έχουν αναβληθεί με τη δικαιολογία ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία με τους Ευρωπαίους. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια χαρά σε ένα πολιτικό σύστημα με ισχυρή, αμερόληπτη, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, όπως η Μ. Βρετανία. Στην Ελλάδα, όπου οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες είναι στελεχωμένες πολιτικά και πολλές μη πολιτικές αποφάσεις ρουτίνας πρέπει να έχουν υπουργική έγκριση, αυτό είναι μία καταστροφή, αναφέρει ακόμη ο Βρετανός οικονομικός συντάκτης.
«Το χειρότερο είναι η κατάσταση των οικονομικών της χώρας, τόσο στα δημόσια ταμεία όσο και στο τραπεζικό σύστημα. Υπήρχε μία φήμη σήμερα στην Αθήνα ότι τις δύο τελευταίες ημέρες της περασμένης εβδομάδας, περίπου 800 εκατ. ευρώ αποσύρθηκαν από τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι άνθρωποι σχολιάζουν ότι όταν κάνεις ανάληψη από ΑΤΜ, το πιο πιθανό είναι να μην πάρεις νέα χαρτονομίσματα, αφού απλά ο κόσμος δεν βάζει πίσω τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς του».
Αυτό φαίνεται και από ένα μικρό στατιστικό στοιχείο. Στις περισσότερες χώρες το ρευστό που οι πολίτες έχουν στις τράπεζες είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που κυκλοφορεί στην οικονομία (σε τσέπες, σε ταμεία καταστημάτων ή κάτω από το στρώμα). Στη Μ. Βρετανία είναι περίπου δεκαπλάσιο, γράφει ο Κόνγουεϊ.
Στην Ελλάδα, πάντα είναι αρκετά μικρότερο, συνεχίζει. Είναι μία οικονομία με μακράν μεγαλύτερη μαύρη αγορά οπότε εξ ορισμού υπάρχουν περισσότερα χρήματα εκεί έξω. Ακόμη κι έτσι όμως, πριν από την κρίση το ποσό που ήταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς ήταν περίπου διπλάσιο από εκείνο που υπήρχε σε ρευστό. Μετά από την κρίση, αυτή η σχέση αντιστράφηκε. Σήμερα, υπάρχουν 4,1 δισ. ευρώ περισσότερα σε ρευστό από ότι σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Δεν είναι να απορεί κανείς που η Bundesbank προειδοποίησε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι «πέντε λεπτά πριν τα μεσάνυχτα», μπροστά σε μία πιθανή κατάρρευση, καταλήγει ο Κόνγουεϊ. «Ενας λόγος επιπλέον που όλοι τώρα είναι κάτι παραπάνω από ανυπόμονοι για μία συμφωνία. Δεν μπορούν να ανεχθούν άλλο αυτή την αστάθεια, την παγωμένη κατάσταση και το χάος», γράφει κλείνοντας το άρθρο του.