Στη σκιά του πύργου του Αιφελ, ένας σεφ με το ψηλό χαρακτηριστικό καπέλο του, μαζεύει βότανα, ανάμεσα σε παρτέρια με φράουλες και ντομάτες.
Δεν είναι ο μόνος. Στο κέντρο του Παρισιού έχουν κάνει σύνθημά τους το «τρώτε ντόπια προϊόντα» και εφοδιάζουν τις κουζίνες τους με υλικά που μόλις λίγο πριν έχουν κοπεί από τους κήπους που βρίσκονται στις ταράτσες των εστιατορίων.
«Οι σαλάτες μας αλλάζουν κάθε ημέρα, ανάλογα με το τι μαζεύουμε και χωρίς την ανάγκη να μεταφερθούν, τα υλικά είναι πιο φρέσκα», λέει ο Ογκιέ Ποτιέζ, του εστιατορίου Frame, μιλώντας στο AFP ενώ ταυτόχρονα γεμίζει το καλάθι του στον κήπο.
Δεν υπάρχουν όμως μόνο κήποι αλλά και κοτέτσια, με τις κότες να τρώνε τα υπολείμματα από την κουζίνα, αλλά και μελίσσια στις ταράτσες! Βέβαια, όπως γίνεται κατανοητό, ακόμη και ένας κήπος 600 τετραγωνικών, όπως αυτός στην οροφή του συγκεκριμένου εστιατορίου, δεν αρκεί για να παράσχει όλες τις προμήθειες.
Από τους πρώτους που το ξεκίνησαν ήταν ο Γιανίκ Αλενό, ο οποίος έφτιαξε έναν μικρό κήπο με βότανα πάνω από το εστιατόριό του, Le Terroir Parisien. Σε αυτό τον βοήθησε ο μηχανικός με οικολογική συνείδηση, Νικολά Μπελ, ο οποίος στη συνέχεια επιμελήθηκε και τον αντίστοιχο κήπο του ξενοδοχείου Pullman.
Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες του ίδιου, η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν επηρεάζει τα φυτά που καλλιεργούνται ψηλά και όχι στο έδαφος, ενώ δίνουν βάση στις οργανικές καλλιέργειες, τοποθετώντας για παράδειγμα βασιλικό και γαρύφαλλα δίπλα στις ντομάτες για να κρατούν μακριά ό,τι μπορεί να βλάψει τα φυτά.