Και ενώ τα σενάρια για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και πιστωτές φούντωναν, ξαφνικά ξέσπασε καβγάς.
Από τη μία πλευρά η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πως γράφεται πλέον και το κείμενο της συμφωνίας, αλλά οι δανειστές έχουν διαφορετική άποψη. Συγκεκριμένα ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν αλλά και Βερολίνο όχι μόνο δεν επιβεβαίωσαν τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με την ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης, αλλά αντιθέτως τον διέψευσαν.
Η Ελλάδα βλέπει συμφωνία, όχι όμως και οι πιστωτές
Ενδεικτικό είναι πως ο γερμανικός Τύπος επισημαίνει ότι ενώ η Ελλάδα και ο Αλέξης Τσίπρας αισιοδοξούν, οι Βρυξέλλες βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα.
Παράλληλα, από την ΕΚΤ προσθέτουν πως υπάρχουν κανόνες και δεν πρόκειται να γίνει καμία έκτακτη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα. Εξάλλου, μόλις χθες Σόιμπλε και Ντάισελμπλομ έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην Ελλάδα πως δεν έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς και θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να φτάσουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία.
Λαγκάρντ: Δεν βλέπω ουσιαστικά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις
Επιπλέον, μπορεί η Αθήνα να διαμηνύει πως η συμφωνία είναι πλέον πολύ κοντά, ωστόσο η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υποστηρίζει, σύμφωνα με το Reuters, πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Ωστόσο, επισήμανε πως έχει ένα «καλό προαίσθημα» ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, για να συμπληρώσει με νόημα πως οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές συνεχίζονται, καθώς υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει.
Γερμανικός Τύπος: Εκπληκτοι στις Βρυξέλλες για τις δηλώσεις της Αθήνας περί προόδου
Στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι η Αθήνα βρίσκεται «στην τελική ευθεία» για μια συμφωνία με τους πιστωτές της αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος.
Μετά τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα όλα τα χρηματιστήρια έκλεισαν με άνοδο, επισημαίνει στο άρθρο της η Die Welt, σημειώνοντας ότι οι αγορές φαίνεται να πείστηκαν.
Παρ' όλα αυτά, προσθέτει, ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεσήμανε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας δεν θα ξεκινήσουν να εργάζονται σε ένα προσχέδιο μιας τελικής συμφωνίας ακόμη, καθώς τίποτα ουσιαστικό δεν έχει συμβεί τις τελευταίες ώρες.
Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβκσις δήλωσε: «Εργαζόμαστε πολύ εντατικά για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σε επίπεδο εργασίας. Όμως εξακολουθούμε να είμαστε ακόμη μακριά». Έκπληκτος δήλωσε ένας Γερμανός διαπραγματευτής από τις δηλώσεις περί προόδου, ενώ και μια εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αρνήθηκε να κάνει λόγο για προόδους, σύμφωνα με την Die Welt.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προειδοποίησε την Ελλάδα ότι ο χρόνος τρέχει: «Σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο πρέπει οι συζητήσεις να μεταφερθούν στο χαρτί».
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, λίγο πριν την έναρξη της συνόδου της Ομάδας G7 στη Δρέσδη, προειδοποίησε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είναι καταστροφή για όλους. Ένα Grexit, πρόσθεσε, θα επιφέρει οικονομική δυστυχία στην Ελλάδα.
Παράλληλα ο Λιου προειδοποίησε τους Ευρωπαίους. Η άποψη, σημείωσε, ότι ένα Grexit δεν θα έχει επιπτώσεις για την υπόλοιπη ευρωζώνη είναι αφελής.
Σε ανάλογο πνεύμα με αυτό του Λιου φάνηκε πάντως να κινείται και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία προειδοποίησε χθες ότι η ευρωπαϊκή ενότητα έχει πολύ μεγαλύτερη αξία και η Ευρώπη έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από το σύνολο των μεμονωμένων χωρών-μελών.
Η εφημερίδα Die Zeit και η οικονομική Handelsblatt επισημαίνουν τα σχόλια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος χθες δήλωσε: «Εκπλήσσομαι συνέχεια όταν ακούω από την Αθήνα ότι "είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία"».
Η Suddeutsche Zeitung σημειώνει σε άρθρο της ότι το θέμα της Ελλάδας είναι πιθανό να συζητηθεί κατά τη σύνοδο της Ομάδας G7, αν και δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.
Το αργότερο ως την Παρασκευή, προσθέτει η εφημερίδα, οπότε θα συζητηθεί το θέμα «γεωπολιτικοί κίνδυνοι», ενδέχεται να τεθεί και το ζήτημα της Ελλάδας, κάτι που επιβεβαίωσε ένας Γερμανός αξιωματούχος: «Στον τελευταίο κύκλο (συζητήσεων) θα αναφερθούμε σε γεωπολιτικά ζητήματα, στην Ουκρανία, και σύντομα και στην Ελλάδα».