Σε δηλώσεις που έκανε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προς τους οικονομικούς συντάκτες, ανέφερε ότι οι δανειστές ζητούν φόρο καταθέσεων, σενάριο που απορρίπτει η Αθήνα, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας μικρός φόρος στις αναλήψεις μέσω και των ΑΤΜ (τέλος αναλήψεων).
Διευκρίνισε μάλιστα ότι ο «μικρός φόρος» στις συναλλαγές στα ΑΤΜ μπαίνει στο πλαίσιο της αναζήτησης αντικινήτρων για τη χρήση χρήματος σε φυσική μορφή.
Και η διάψευση...
Πριν περάσει μια ώρα, με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης πήρε πίσω αυτό που ο ίδιος είχε δηλώσει λίγη ώρα νωρίτερα!
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:
«Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στο Brussels Group, τέθηκε η πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών. Το Υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε και τόνισε πως, τουλάχιστον, όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος, web banking και τραπεζικών εμβασμάτων, η εν λόγω πρόταση αντίκειται στην πολιτική του Υπουργείου να δίνει κίνητρα για μείωση των συναλλαγών τοις μετρητοίς. Τελικά, η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ), μετά τις αντιδράσεις του Υπουργείου, αποσύρθηκαν από τη διαπραγμάτευση».
Τι είχε πει νωρίτερα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να φορολογηθούν οι αναλήψεις και οι συναλλαγές μέσω των ΑΤΜ είχε αφήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να μπει ένας μικρός φόρος για αναλήψεις από τα ΑΤΜ, με στόχο να αυξηθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος».
Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως πρόκειται για ένα από τα μέτρα που εξετάζονται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Ωστόσο οι εταίροι δεν το δέχονται ακόμα.
Λίγο αργότερα, στην ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν ήθελε αυτό τον φόρο και επέμεινε στους θεσμούς να μην μπει!
Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι ένας μικρός φόρος στις αναλήψεις μετρητών από τα ATM θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τη χρήση μετρητών και ως κίνητρο για την επέκταση της ηλεκτρονικής τραπεζικής.
Ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να φορολογηθούν «ποτέ των ποτών» κεφάλαια καταθέσεων.