Στο επίκεντρο του κυβερνητικού συμβουλίου, που συνεδριάζει στις 6 το απόγευμα, θα βρεθεί η προετοιμασία του φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, αλλά και όλες οι ανατροπές που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών στις καθημερινές συναλλαγές και τον τρόπο διενέργειας φορολογικών ελέγχων.
«Καυτός» θα είναι ο Ιούνιος, αφού το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ανατροπές στις καθημερινές συναλλαγές και στον τρόπο διενέργειας των φορολογικών ελέγχων, περνώντας από ηλεκτρονικό «κόσκινο» ό,τι κινείται!
Στο κυβερνητικό επιτελείο πιστεύουν πως νομοθετώντας μια σειρά από μέτρα τα οποία θα φέρουν λεφτά στα ταμεία του κράτους, θα εξασφαλίσουν και το «κλειδί» για την οριστική συμφωνία.
Οι αλλαγές που έρχονται στο φορολογικό
Στο κυβερνητικό συμβούλιο αναμένεται να συζητηθούν όλα όσα θα περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό πακέτο. Για κάποια από αυτά κυβέρνηση και δανειστές έχουν ήδη δώσει τα χέρια, ενώ σκληρή είναι η διαπραγμάτευση για το ποσοστό του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ.
Τα μέτρα που αναμένεται να περιλαμβάνονται στο νέο ασφαλιστικό
- Επιβολή ειδικού φόρου για τις 500 πιο πλούσιες οικογένειες της Ελλάδας.
- Αύξηση φόρου στην πολυτελή διαβίωση (αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού, πισίνες, σκάφη κ.λπ.).
- Λοταρία αποδείξεων.
- Εκτακτη εισφορά για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ, χωρίς τη μείωση κατά 30%.
- Υποχρεωτική χρήση καρτών για πληρωμές.
- Περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
- Πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
- 1 έως 5 ευρώ ή 3%-5% ανά διανυκτέρευση στα πολυτελή καταλύματα σε νησιά του Αιγαίου με 3.100 ή 4.100 κατοίκους και άνω.
- 3% φόρος επί του τζίρου σε μπαρ - νυχτερινά κέντρα - πολυτελή εστιατόρια στα νησιά, αλλά μόνο κατά τη θερινή περίοδο.
- Φόρος πολυτελείας 6% σε κοσμηματοπωλεία, είδη ρουχισμού, έργα τέχνης σε όλη τη χώρα.
Υποχρεωτική εγκατάσταση τερματικών σε όλες τις επιχειρήσεις
Η πρώτη παρέμβαση στην οποία θα προχωρήσει το ΥΠΟΙΚ είναι η υποχρεωτική εγκατάσταση τερματικών σε όλες τις επιχειρήσεις. Ποιος είναι ο στόχος; Κατ' αρχάς, η υποχρεωτική χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για συναλλαγές ακόμα και μικρού ύψους. Επιπλέον, θα καταστεί δυνατή η υποχρεωτική ηλεκτρονική διακίνηση τιμολογίων με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στη «ρίζα» της, ενώ σε δεύτερη φάση θα καταστεί δυνατή η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το ΚΕΠΥΟ.
Αμνηστία των αδήλωτων εισοδημάτων
Το «κλειδί» για τη σωστή λειτουργία και εφαρμογή του συστήματος θα επιτρέπει στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να αντλούν στοιχεία από τις τράπεζες όχι μόνο για την ύπαρξη λογαριασμών και των υπολοίπων τους (αυτό ήδη γίνεται), αλλά για τις κινήσεις αυτών των λογαριασμών σε βάθος 10ετίας.
Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μόλις καταστεί δυνατή η λειτουργία αυτής της ηλεκτρονικής εφαρμογής θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία της αμνηστίας των αδήλωτων εισοδημάτων, είτε αυτά βρίσκονται στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό.
Το κίνητρο θα είναι η φορολόγησή τους με συντελεστή 15-20%, χωρίς να υποχρεούνται να επαναπατριστούν, με άρση και των ποινικών κυρώσεων. Από τη διαδικασία θα εξαιρεθούν οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, χωρίς να έχει καταστεί ακόμα σαφές πώς θα εντοπιστούν.
Οι διατάξεις θα συζητηθούν -μεταξύ άλλων- στο κυβερνητικό συμβούλιο και αποτελούν την αιχμή του δόρατος στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για το πώς θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα χωρίς να αυξηθούν άμεσοι και έμμεσοι φόροι.
Το «πακέτο» τέθηκε επί τάπητος στην πρωινή σύσκεψη του Γ. Δραγασάκη με την Ένωση Τραπεζών και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, συμφωνήθηκε ότι μέσα στον Ιούνιο θα έχουν διευθετηθεί όλες οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με το τραπεζικό σύστημα.