Ενα από τα μνημεία που είχε συμπεριληφθεί στα επτά θαύματα του κόσμου σχεδιάζει να «ζωντανέψει» η Αίγυπτος.
Πρόκειται για το Φάρο της Αλεξάνδρειας και οι σχετικές μελέτες έχουν ήδη κατατεθεί στον κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας, προκειμένου να εγκριθούν, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Μοσταφά Αμίν.
Κατασκευασμένος περίπου το 280 π.Χ., ο λευκός μαρμάρινος Φάρος εκτιμάται ότι έφτανε στα 137 μ. ύψος. Υπήρξε ένα από τα ψηλότερα κτίσματα που είχε κατασκευάσει άνθρωπος για αιώνες. Τρεις σεισμοί τον κατέστρεψαν από το 956 έως το 1323 και το 1480 τα απομεινάρια του χρησιμοποιήθηκαν για να κατασκευαστεί το φρούριο Κάιτ Μπέι.
Το αντίγραφο του Φάρου της Αλεξάνδρειας θα χτιστεί κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν ο πρωτότυπος, ενώ το κόστος των εργασιών δεν έχει αποκαλυφθεί. Το 1994, ερείπια από το Φάρο εντοπίστηκαν από Γάλλους αρχαιολόγους στο βυθό της θάλασσας. Ο Ζαν Ιβ Εμπερ, επικεφαλής των ερευνών έγραψε τότε ότι βρήκε «στήλες όλων των μεγεθών, βάσεις στηλών, κιονόκρανα, σφίγγες και αγάλματα και κάποιους τεράστιους ογκόλιθους από γρανίτη, που με βάση το σημείο που βρέθηκαν, σίγουρα ανήκουν στο διάσημο φάρο», όπως αναφέρει η Telegraph.
Σύμφωνα με ειδικούς, η σημασία του Φάρου της Αλεξάνδρειας προκύπτει και από τη μακρά επιρροή της καινοτόμου αρχιτεκτονικής του, καθώς φαίνεται ότι έχει επηρεάσει τόσο το ισλαμικό όσο και το δυτικό στιλ της αρχιτεκτονικής.