Σε περαιτέρω αποκάλυψη της Ανατολικής Στοάς του Γυμνασίου στην Αρχαία Ολυμπία - του μοναδικού τμήματος από το εμβληματικό κτίριο που σώζεται, αν και αποσπασματικά- έχουν προχωρήσει οι ανασκαφές στην περιοχή, που διενεργούνται στο πλαίσιο του έργου για την αποκάλυψη και ανάδειξη του μνημείου.
Συγκεκριμένα, άλλα 30 μέτρα της Ανατολικής Στοάς είδαν το φως κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ερευνών, οι οποίες θα συνεχιστούν με στόχο την αποκάλυψη επιπλέον τμήματός της. Τα παραπάνω έγιναν γνωστά κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπου παρουσιάστηκε η μελέτη για την αποστράγγιση των όμβριων υδάτων, η οποία πήρε ομόφωνα το «πράσινο φως» από τα μέλη του.
Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση, προβλέπεται η επέκταση της ανασκαφής και η περαιτέρω αποκάλυψη της Ανατολικής Στοάς, η οποία μέχρι πριν από τις πρόσφατες ανασκαφές είχε αποκαλυφθεί σε μήκος 70μ., ενώ με τη λήξη του τρέχοντος ΕΣΠΑ, στο οποίο είναι ενταγμένο το έργο, πιθανόν να αποδοθούν ακόμη 50 μ. Πάντως μια ένταξή του στο επόμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα θα μπορούσε να αποδώσει ακόμη 80 μ. Με τις ανασκαφές, ωστόσο, παρατηρήθηκε αλλαγή στη συμπεριφορά των υδάτων από τις βροχοπτώσεις, που ενώ πριν κατευθύνονταν κατά μήκος του δρόμου, δίπλα στο μνημείο, τώρα συσσωρεύονται σε μια πολύ μεγάλη λεκάνη, πλημμυρίζοντας την περιοχή που ανασκάπτεται. Το πρόβλημα έρχεται να επιλύσει η μελέτη, η οποία προνοεί ώστε οργανωμένα και με ειδικές διαμορφώσεις, μη ορατές, τα νερά να οδηγούνται περιμετρικά του χώρου, με κατεύθυνση τον παρακείμενο Κλαδέο ποταμό. Επιπλέον, όπως σημειώθηκε, η γεωμετρία του σχεδιασμού θα είναι τέτοια ώστε να μην δημιουργηθούν αντίστοιχα προβλήματα με την επέκταση της ανασκαφής.
Από τον Μάρτιο του 2013 είναι σε εξέλιξη το έργο αποκάλυψης και ανάδειξης του Γυμνασίου, καθώς και της χωροθέτησης της νέας εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, που έπρεπε να μετατοπιστεί ανατολικότερα λόγω των ανασκαφών. Το Γυμνάσιο της αρχαίας Ολυμπίας -που διαμορφώθηκε στα ελληνιστικά χρόνια, με το σωζόμενο κτίριο να χρονολογείται στον 2ο αι. π. Χ.- προοριζόταν για την προπόνηση των αθλητών του δρόμου και του πεντάθλου. Ήταν ένα τεράστιο σύνθετο κτίριο, έκτασης περίπου 22 στρεμμάτων, με στοές κι ένα μεγάλο υπαίθριο χώρο, όπου γίνονταν οι προπονήσεις για τις ρίψεις, το ακόντιο και τον δίσκο. Έχει κατασκευαστεί δίπλα στην κοίτη του Κλαδέου ποταμού, ο οποίος ήδη από την αρχαιότητα του προκάλεσε μεγάλες καταστροφές.
Πηγή Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Συντάκτης: Ελένη Μάρκου