Λίγες μόλις ώρες μετά τη συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεσή του να θέσει το ζήτημα της συμφωνίας με τους εταίρους στην κρίση του λαού.
Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναλυτική ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές ξεκαθαρίζοντας ότι βασικός στόχος είναι ένας «έντιμος συμβιβασμός».
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι εάν η συμφωνία δεν είναι εντός του πλαισίου που έχει θέσει η κυβέρνηση τότε αυτή θα τεθεί στην κρίση του λαού.
«Είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων. Στόχος είναι ο έντιμος συμβιβασμός στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει. Πιστεύω στις επόμενες ημέρες θα έχουμε συμφωνία. Σε περίπτωση που δεν έχουμε λύση εντός του πλαισίου τότε θα τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πάντως, ο πρωθυπουργός έσπευσε να ενημερώσει βουλευτές και κόμμα ότι πιστεύει πως η κυβέρνηση δεν θα αναγκαστεί να πάει σε δημοψήφισμα.
Δεύτερη αναφορά σε δημοψήφισμα
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες που ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε δημοψήφισμα, κάτι που δεν είχε κάνει τις προηγούμενες εβδομάδες, παρά το γεγονός πως αρκετά στελέχη, αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είτε το... σιγοψυθίριζαν είτε το έλεγαν ανοιχτά.
Μάλιστα, το πρωί της Τρίτης, ο Αλέξης Μητρόπουλος επανέλαβε πως εάν η συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα θα πρέπει να τεθεί στην κρίση του λαού.
Σημειωτέον, ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει πολλές αντιδράσεις για το ζήτημα από τους εταίρους εκτός από τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η επιθυμητή συμφωνία με τους δανειστές, ο επικεφαλής του Eurogroup σχολίασε ότι αυτό δεν θα ήταν και τόσο καλή ιδέα. «Θα κόστιζε χρήματα, θα δημιουργούσε σοβαρή πολιτική αβεβαιότητα και δεν νομίζω ότι έχουμε το χρόνο. Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες έχουν τον χρόνο για κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα για τα δημοψηφίσματα
Στο Σύνταγμα προβλέπονται δύο ειδών δημοψηφίσματα:
- Δημοψήφισμα για «κρίσιμα εθνικά θέματα»: προκηρύσσεται για ένα θέμα που η κυβέρνηση θεωρεί κρίσιμο και εθνικής σημασίας, με τη σύμφωνη γνώμη 151 βουλευτών.
- Νομοθετικό δημοψήφισμα: προκηρύσσεται για ήδη ψηφισμένο νομοσχέδιο, που απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της αυξημένης πλειοψηφίας των 180 βουλευτών.
Ειδικότερα, στο άρθρο 44 του Συντάγματος προβλέπονται τα εξής:
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του υπουργικού Συμβουλίου.
Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου (σ.σ.: 180 βουλευτές) και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.
Πότε θα προκηρυχθεί το δημοψήφισμα
Το δημοψήφισμα προκηρύσσεται μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη της σχετικής απόφασης της Βουλής.
Ως ημέρα διεξαγωγής ορίζεται η Κυριακή, ενώ η ψηφοφορία αρχίζει στις 7.00 και ολοκληρώνεται στις 19.00 της ίδιας ημέρας. Για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας, στο μεν πρώτο είδος δημοψηφίσματος για κρίσιμα εθνικά θέματα θα πρέπει η συμμετοχή των ψηφοφόρων να είναι στο 40%, ενώ για το δεύτερο το λεγόμενο «νομοθετικό» θα πρέπει στην κάλπη να προσέλθει το 50% του εκλογικού σώματος.
Ετοιμάζουν 8 + 1 μέτρα για να πείσουν τους δανειστές
Μέσα σε αυτό το κλίμα και μετά από τις εξελίξεις με τον Γιάνη Βαρουφάκη, η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο-σκούπα το οποίο θα περιλαμβάνει οκτώ μέτρα για να καμφθούν οι αντιστάσεις των δανειστών και να ξεκλειδώσει η συμφωνία για τη χρηματοδότηση.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την «Καθημερινή», στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται:
- Εκτακτη εισφορά. Σενάρια που έχουν εξεταστεί είναι η διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης αυξημένης για τα εισοδήματα από ένα επίπεδο και πάνω (π.χ. 30.000 ευρώ) ή έκτακτος φόρος από ένα ύψος κινητής και ακίνητης περιουσίας και άνω.
- Αύξηση του φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη (στόχος 20 εκατ. ευρώ).
- Ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης με περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
- Δημοπρασία τηλεοπτικών αδειών (με εκτίμηση για έσοδα 350 εκατ. ευρώ).
- Φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων (με στόχο έσοδα 50 εκατ. ευρώ).
- Αλλαγές για αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ (λοταρία, ηλεκτρονικές πληρωμές για συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ, ψηφιοποίηση συναλλαγών), με συνολικό στόχο αύξηση εσόδων τουλάχιστον κατά 600 εκατ. ευρώ.
- Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού για αύξηση εσόδων κατά 250 εκατ. ευρώ.
- Διατάξεις για το καθεστώς πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, με τα κριτήρια «κουρεμένα» σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά υψηλότερα από τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.
Παράλληλα, το ασφαλιστικό, όπως όλα δείχνουν αναμένεται να ανοίξει από τον Ιούνιο, κάτι που υπαινίχθηκε και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου.
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Βήματος, ο κ. Βαρεμένος δήλωσε πως «υπάρχει ανάγκη επεμβάσεων στο ασφαλιστικό. Θα μπορούσαν όμως αυτές οι επεμβάσεις να μην είναι στον γνωστό μπούσουλα των περικοπών, γιατί είναι αυτό το πιο απλό και το πιο μετρήσιμο εκ των προτέρων».
«Εγώ προσωπικά δεν ξέρω σε ποιο σημείο έχει φτάσει η διαπραγμάτευση, εναλλακτικές λύσεις ενίσχυσης των ταμείων, που δεν ξέρω ποιες μπορεί να είναι αυτές ακριβώς, αλλά μπορεί να υπάρχουν. Ετσι κι αλλιώς, το θέμα του ασφαλιστικού θα τεθεί τον Ιούνιο και ο Ιούνιος δεν είναι μακριά», παραδέχτηκε.
Τέλος, επέμεινε ότι κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ως τότε πρέπει να είναι προετοιμασμένοι «για τέτοιου είδους λύσεις ή προτάσεις, οι οποίες να μας βγάζουν έξω από αυτή την πεπατημένη πού περιέγραψα πριν, γιατί ήταν και υπόσχεσή μας ότι περικοπές δεν πρόκειται να ξαναγίνουν σε αυτό το μονοπάτι.»