Μία νέα μελέτη από την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Και προειδοποιεί ότι η πιθανότητα να χτυπήσει την Καλιφόρνια ένας μεγάλος σεισμός έχει αυξηθεί δραματικά. Ερευνητές ανέλυσαν τα τελευταία δεδομένα από το πολιτειακό σύνθετο σύστημα των ενεργών γεωλογικών ρηγμάτων, καθώς και νέες μεθόδους μετάφρασης αυτών των δεδομένων σε πιθανότητες για σεισμό.
Η εκτίμηση για την πιθανότητα ότι η Καλιφόρνια θα έρθει αντιμέτωπη με έναν σεισμό μεγέθους 8 Ρίχτερ ή και περισσότερο μέσα στα επόμενα 30 χρόνια έχει αυξηθεί από 4,7% σε 7,0%, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
«Είμαστε τυχεροί που η σεισμική δραστηριότητα στην Καλιφόρνια είναι σε σχετικά χαμηλά επίπεδα κατά τον τελευταίο αιώνα», αναφέρει ο Τομ Τζόρνταν, διευθυντής του Σεισμικού Κέντρου της Νότιας Καλιφόρνιας και συγγραφέας της μελέτης. «Αλλά γνωρίζουμε ότι οι τεκτονικές δυνάμεις ασκούν συνεχώς πιέσεις στις πηγές του ρήγματος του Αγίου Ανδρέα, κάνοντας ένα μεγάλο σεισμό αναπόφευκτο», τονίζει.
«Το μοντέλο UCERF3 παρέχει στους ηγέτες μας και το κοινό μία βελτιωμένη πληροφόρηση πάνω στο τι να περιμένουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε καλύτερα».
Το νέο μοντέλο πρόβλεψης σεισμών στην Καλιφόρνια, ή αλλιώς το UCERF3, είναι βελτιωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα, καθώς ενσωματώνει τα τελευταία δεδομένα γεωλογικών ρηγμάτων του πολιτειακού σύνθετου συστήματος καθώς και τις νέες μεθόδους που τα μετατρέπουν σε πιθανότητες σεισμού.
Η μελέτη επιβεβαιώνει πολλά προηγούμενα ευρήματα και ρίχνει φως στο πως οι μελλοντικοί σεισμοί θα διανεμηθούν στην πολιτεία, ενώ κάνει εκτιμήσεις και πάνω στο μέγεθος των σεισμών.
Σε σύγκριση με την προηγούμενη αξιολόγηση που εκδόθηκε το 2008, το UCERF2, το εκτιμώμενο ποσοστό των σεισμών 6,7 Ρίχτερ, του μεγέθους δηλαδή που είχε τις καταστροφικές συνέπειες στο Νόρθριτζ το 1994, έχει μειωθεί κατά 30%.
Η αναμενόμενη συχνότητα τέτοιων γεγονότων σε όλη την πολιτεία έχει μειωθεί από έναν μέσο όρο του ενός κάθε 4,8 χρόνια, σε ένα κάθε 6,3 χρόνια.
Παρόλα αυτά, στη νέα μελέτη, η εκτίμηση για τις πιθανότητες που έχει η Καλιφόρνια να αντιμετωπίσει ένα σεισμό μεγέθους 8 ή και περισσότερων Ρίχτερ μέσα στα επόμενα 30 χρόνια χρόνια έχει αυξηθεί από το 4,7% που έδινε το UCERF2, σε περίπου 7,0%, σύμφωνα με το UCERF3.
Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που χτύπησε το Σαν Φρανσίσκο στις 18 Απριλίου του 1906 γκρέμισε το 80% της πόλης και άφησε πίσω του 3.000 νεκρούς
Τα επιστημονικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται για να προειδοποιήσουν σχετικά με έναν πιθανό σεισμό είναι δύο. Ένα δελτίο πρόβλεψης σεισμών που δείχνει που και πότε θα μπορούσε η Γη να σειστεί από τα πολλά ρήγματα της πολιτείας και ένα μοντέλο που προβλέπει την εδαφική κίνηση, το οποίο εκτιμά την πιθανότητα εμφάνισης παλμού με δεδομένα από τα ρήγματα.
Το UCERF3 είναι μοναδικό στο είδος του, και είναι ό, τι πιο πρόσφατο έχει ανακαλυφθεί για να προβλεφθεί ένας πιθανός σεισμός στην Καλιφόρνια. Αναπτύχθηκε και ελέγχθηκε από δεκάδες κορυφαίους επιστήμονες από τομείς όπως η σεισμολογία, η γεωλογία, η γεωδαισία, η παλαιοσεισμολογία, τη φυσική των σεισμών και τη σεισμική μηχανική.
Πάντως, η Λούσυ Τζόουνς, σεισμολόγος από την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία και σύμβουλος του δημάρχου του Λος Άντζελες τουίταρε ότι «αυτή η νέα επιστήμη δεν αλλάζει την πρωταρχική βάση των διαχειριστών έκτακτης ανάγκης για έναν μεγάλο σεισμό», ενώ πρόσθεσε ότι είναι «τυχαίο» ότι συμβεί.
Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα
Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Βόρεια Καλιφόρνια αποτελείται από πέντε κύριες διακλαδώσεις που έχουν συνολικό μήκος 1.250 μίλια (2.011 χλμ). Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν 99% πιθανότητες για έναν σεισμό 6,7 Ρίχτερ ή ακόμα και περισσότερων στα επόμενα 30 χρόνια στην Καλιφόρνια, λόγω των ρηγμάτων που βρίσκονται στην περιοχή. Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα που σχηματίζει το τεκτονικό σύνορο μεταξύ της πλάκας του Ειρηνικού και της πλάκας της Βόρειας Αμερικής είναι το μεγαλύτερο στην περιοχή.