Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα έχει φλερτάρει κάμποσες φορές με τη χρεοκοπία. Ποτέ άλλοτε, όμως, δεν έχει φτάσει σε ένα χρονικό όριο όπως τώρα που έχει μπροστά της μόλις λίγες εβδομάδες για να υπογράψει μια νέα συμφωνία. Σε αντίθετη περίπτωση να βγει από το ευρώ και θα επιστρέψει στη δραχμή.
Ο Guardian, γράφει τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα ή τι πρόκειται να συμβεί στο επόμενο διάστημα. Ειδικά μετά το δραματικό Eurogroup της Ρίγας όπου όλοι οι ομόλογοι του Γιάνη Βαρουφάκη έδειξαν αρκετά ενοχλημένοι με τη στάση της ελληνικής πλευράς. Η δήλωση του Μαλτέζου ΥΠΟΙΚ, Έντουαρντ Σικλούνα περί πλήρως κατάρρευσης της επικοινωνίας, δίνει τον τόνο της αντιπαράθεσης. Από την πλευρά του ο Ντάισελμπλουμ τόνισε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για νέο πακέτο στήριξης μετά τον Ιούνιο, όσο δεν υπάρχει πρόοδος αυτή τη στιγμή.
«Από τον Ιανουάριο, η νέα κυβέρνηση έχει παλέψει να πείσει για μια αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος. Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν γίνει πολλές συναντήσεις στις Βρυξέλλες, που σχεδόν όλες ήταν έντονες και κατέληγαν σε νεύρα και εντάσεις, ενώ και οι κατά καιρούς δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη για την πολιτική των Βρυξελλών, έχει μεγαλώσει το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Χάνει συμπάθειες
Το τελευταίο διάστημα, αναφέρει το άρθρο, η ελληνική πλευρά όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να κερδίσει κι άλλους με το πλευρό της, αλλά χάνει κι εκείνους που έβλεπαν με κάποιο συμπάθεια τις απόψεις της και ήθελαν, όπως είναι η Γαλλία, η Ολλανδία, και η Ιταλία. Τώρα, φαίνεται πως οι Βρυξέλλες έχουν με το μέρος τους την παρτίδα και χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Φινλανδία θέλουν να επιβάλλουν σκληρή γραμμή κατά της Ελλάδας.
«Κι όλα αυτά όταν ο χρόνος κυλά» τονίσει ο δημοσιογράφος αναφερόμενος στα 7,2 δις ευρώ που περιμένει να λάβει η Ελλάδα πριν βρεθεί κυριολεκτικά στο χείλος του οικονομικού γκρεμού.
Το δημοσίευμα αναφέρει εκτενώς την πορεία της αριστερής κυβέρνησης του Α. Τσίπρα από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, τις φάσεις που έχει περάσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τη στάση του Γιάνη βαρουφάκη αλλά και την οικονομική στενότητα στο εσωτερικό της χώρας.
Αναφέρει ακόμη ότι η Αθήνα εμφανίζεται πεπεισμένοι ότι μπορεί να «κρατήσει» έως τα τέλη Ιουνίου σε μια προσπάθεια να πετύχει μια νέα συμφωνία.
Ο ίδιος ωστόσο αναρωτιέται εάν πραγματικά η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει έως τον Ιούνιο καθώς υπάρχουν αμφιβολίες για την ρευστότητα αλλά και την διάθεση τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και οι δανειστές για μια συμφωνία.
Τα πρόσωπα
Όσο για τα πρόσωπα που αναμένεται να παίξουν ρόλο το επόμενο διάστημα στο ελληνικό θέμα, το άρθρο αναφέρει τους: Τσίπα, Βαρουφάκη, Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε, Λαγκάρντ και Πούτιν.