H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει ένα παράλληλο με το ευρώ νόμισμα ειδικά και μόνο για την Ελλάδα, υποστηρίζει σε ρεπορτάζ της η ισπανική εφημερίδα El Mundo, επικαλούμενη πηγές από τη Φρανκφούρτη.
«Η κυβέρνηση της Αθήνας χρειάζεται αυτή και μόνο την εβδομάδα 7,2 δισ. ευρώ για να μπορέσει να πληρώσει στο τέλος του μήνα συντάξεις και μισθούς δημοσίων υπαλλήλων. Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που δέσμευσε όλα τα αποθεματικά των φορέων του Δημοσίου μεταφέροντάς τα στην Τράπεζα της Ελλάδος» γράφει η απεσταλμένη της ευρείας σε κυκλοφορία ισπανικής εφημερίδας στο Βερολίνο, Ροσαλία Σάντσες.
Ταυτόχρονα, σπεύδει να τονίσει ότι «είναι βέβαιο πως κανείς δεν ελπίζει σε σημαντική πρόοδο στο άτυπο Eurogroup της Παρασκευής και πως η τελική ημερομηνία διευθέτησης (του ελληνικού ζητήματος) είναι η 11η Μαΐου».
Αυτός είναι ο λόγος που, κατά την Ισπανίδα ανταποκρίτρια, «η ΕΚΤ και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί οργανισμοί προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο». Και «προκειμένου να υπάρξει μια ισορροπία, η ομάδα του Ντράγκι σχεδιάζει ένα παράλληλο για την Ελλάδα νόμισμα».
Η ΕΚΤ ετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα
Η ΕΚΤ «ανέλυσε το σενάριο που θέλει την Ελλάδα να μένει χωρίς λεφτά και να ξεκινήσει να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με κουπόνια (τα λεγόμενα IOU), δημιουργώντας έτσι ένα δεύτερο εικονικό νόμισμα μέσα στο μπλοκ του ευρώ» αναφέρουν στην El Mundo αξιωματούχοι της Φρανκφούρτης που όμως δεν κατονομάζονται. «Η ιδέα των IOU δεν είναι καινούρια» διευκρινίζει η Σάντσες και αναφέρει πως έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορες ενώσεις και πως «τις τελευταίες εβδομάδες και η κυβέρνηση Τσίπρα δεν τα βλέπει με κακό μάτι». Ομως, «μια τέτοια επιλογή δεν θα απέτρεπε μια μεγαλύτερη κρίση, συμπεριλαμβανομένης και της εξόδου της Ελλάδας από την Ενωση» διευκρινίζει η Ισπανίδα δημοσιογράφος. Ενα παράλληλο νόμισμα θα ισοδυναμούσε σχεδόν με ένα Grexit» σημειώνουν αξιωματούχοι της ΕΚΤ στην «El Mundo».
Η λύση των IOU δεν είναι παρά μια προσωρινή λύση, μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσουν σε Grexit
«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών της Φρανκφούρτης, υπάρχει ένα 30% των Ελλήνων που θα κατέληγε να πάρει τα IOU αντί των μετρητών σε ευρώ, όμως οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να τα δεχθούν, καθώς θα τα απέρριπτε η ΕΚΤ, με το αιτιολογικό ότι θα οδηγούσε σε εθνικοποίηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και σε επιβολή αυστηρών ελέγχων διακίνησης κεφαλαίων» υποστηρίζει η Σάντσες.
Καταλήγοντας, η Ισπανίδα δημοσιογράφος επισημαίνει ότι και η Goldman Sachs προειδοποίησε ότι «η έκδοση των IOU δεν θα είναι μια βιώσιμη λύση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, δεδομένου ότι αυτές οι ιδιότυπες “δραχμές” θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο για συναλλαγές στο εσωτερικό της χώρας, όμως δεν θα χρησίμευαν για την αγορά εισαγόμενων αγαθών. [...] Τελικά, τα IOU είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν (τη χώρα) στα πρόθυρα της εξόδου από το ευρώ».