Την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει με επικριτικό βλέμμα την επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, αύριο Τετάρτη, στο Κρεμλίνο δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί για δύο ημέρες επί ρωσικού εδάφους, σε ένα ταξίδι που έχει προκαλέσει την αντίδραση των Ευρωπαίων, οι οποίοι δεν αισθάνονται άνετα με την προσέγγιση των δύο χωρών.
Στη Μόσχα, πάντως, ετοιμάζουν «δώρα» για την ελληνική οικονομία, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Τσίπρα. Το πιο σίγουρο από αυτά είναι η άρση του εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, διαδικασία που θα ξεκινήσει την Τετάρτη με τη συνάντηση των δύο ηγετών.
Στη συνέχεια, 20 ελληνικές εταιρείες θα ελεγχθούν από τις ρωσικές Αρχές. Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, θέλει τη δημιουργία μεικτών, ελληνορωσικών εταιρειών επεξεργασίας των αγροτικών προϊόντων.
Επιπλέον όμως, ως ένα ακόμη «δώρο» που φέρεται να θέλει να κάνει το Κρεμλίνο στην ελληνική οικονομία είναι το χάρισμα των προστίμων για τη χαμηλή κατανάλωση φυσικού αερίου από την Ελλάδα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τα φαινόμενα, παρεμβαίνει στην Gazprom προκειμένου να χαριστούν τα πρόστιμα προς την Ελλάδα για τη μειωμένη κατανάλωση κατά 40% την περασμένη χρονιά.
Παράλληλα, η Μόσχα ασκεί πιέσεις προς την ελληνική πλευρά προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να επισκεφθεί ξανά τη Ρωσία στις 9 Μαΐου, για τις εκδηλώσεις για τη νίκη της Ρωσίας επί της Γερμανίας.
Η απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ιδιαίτερα τη δεδομένη στιγμή, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις τις προηγούμενες ημέρες, με κάποιους να μιλούν ανοιχτά για κίνδυνο της ενότητας του «μετώπου» της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία -όπως έκανε ο Μάρτιν Σουλτς- και άλλους να χαρακτηρίζουν εκτός λογικής την απόφαση της Αθήνας να γυρίσει την πλάτη στους εταίρους της και να πέσει στην «αγκαλιά» της Μόσχας, καθώς έτσι ερμήνευσαν αυτό το ταξίδι.
Χαρακτηριστικό είναι χθεσινό άρθρο του Βόλφγκανγκ Μουνχάου που δημοσίευσαν οι Financial Times, το οποίο τόνιζε ότι η Ελλάδα και ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να βρουν σωτηρία στη Μόσχα και γι' αυτό καλύτερο θα είναι καλύτερα να μιλήσουν οι δύο ηγέτες για... τον καιρό και τα σπορ. Τονίζοντας ότι δεν είναι απλή μία συνεργασία Ελλάδας- Ρωσίας, σημείωνε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει σε σοβαρό βαθμό την Αθήνα, καθώς η ρωσική οικονομία είναι σε κακή κατάσταση.
FT: Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι η Αθήνα θα γίνει «Δούρειος Ιππος» της Μόσχας
Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανησυχούν ότι μπορεί πίσω από τη συνάντηση να βρίσκεται κάτι πιο σοβαρό από το εμπόριο φρούτων, αναφέρουν οι Financial Times. Ο μεγάλος φόβος, σύμφωνα με έναν καχύποπτο υψηλόβαθμο αξιωματούχο, είναι ένα πλάνο «Δούρειου Ιππου», στο οποίο η Ρωσία θα παρέχει δάνεια δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα με αντάλλαγμα ένα ελληνικό βέτο στις κυρώσεις. Μία κίνηση που θα «σκότωνε» την ενότητα της Δύσης στο ουκρανικό θέμα.
Δεν αναμένεται ένα τέτοιο σοκ αυτή την εβδομάδα, εκτιμά η εφημερίδα. Ομως, με την Αθήνα να πλησιάζει τα πρόθυρα της πτώχευσης, η ανησυχία αυξάνεται ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα στραφεί με απόγνωση στη Μόσχα. Θα προκαλούσε μεγαλύτερο πανικό από το Σχέδιο Μάρσαλ του 1947, που ξεκίνησε για να σώσει τη χώρα από τους κομμουνιστές μαχητές που το κόμμα του κ. Τσίπρα υμνεί τώρα, σημειώνει.
Αλλοι πιστεύουν ότι το «ρωσικό χαρτί» του κ. Τσίπρα δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από ένα τέχνασμα για τις συζητήσεις με τη Γερμανία και την Ευρωζώνη. Παρά τις ιστορικές σχέσεις και το σοβιετικό ρομαντισμό του ΣΥΡΙΖΑ, αναλυτές θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι υπερβολικά συνδεδεμένη με τη Δύση -μέσω της ΕΕ και του ΝΑΤΟ- και τόσο βαθιά χρεωμένη για να την «εξαγοράσει» η Ρωσία ως αξιόπιστο σύμμαχο.
«Οι Ελληνες χρησιμοποιούν τη Ρωσία για να εκνευρίσουν το Βερολίνο, να το φοβίσουν. Ο Τσίπρας θέλει να δείξει ότι έχει και άλλες επιλογές», σημειώνει ο Θεοχάρης Γρηγοριάδης, ειδικός επί των ελληνορωσικών σχέσεων στο Free University of Berlin. «Ομως, δεν έχει πρόθεση να κάνει την Ελλάδα δορυφόρο της Ρωσίας. Οι Ρώσοι το ξέρουν αυτό. Οι Γερμανοί το ξέρουν αυτό. Είναι καθαρό θέατρο, ένα ελληνικό παιχνίδι και φοβάμαι ότι φαίνεται σαν ένα κανίς που προσπαθεί να φοβίσει ένα λιοντάρι», συμπλήρωσε.
Οι Financial Times σημειώνουν πάντως ότι προς το παρόν το Κρεμλίνο προσέχει να μην τροφοδοτήσει τη θεωρία για τα δάνεια. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πέσκοφ, ανέφερε ότι είναι αβέβαιη η παροχή οικονομικής υποστήριξης της Ελλάδας και θα εξαρτηθεί από το αίτημα της Αθήνας.