Στα χέρια του Brussels Group βρίσκεται η νέα, «ενισχυμένη» λίστα μεταρρυθμίσεων η οποία και περιέχει τα μέτρα που επιθυμεί να λάβει η κυβέρνηση με στόχο να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους Ευρωπαίους και να έλθει έστω και μια μικρή οικονομική «ανάσα» για τη χώρα.
Η νέα λίστα, 26 σελίδων, φανερώνει πως, μέσα σε συνθήκες πραγματικής οικονομικής ασφυξίας, η Ελλάδα προσπαθεί να αποφύγει τη ρήξη με την Ευρωζώνη και για τον λόγο αυτό σχεδόν διπλασίασε το ύψος των μέτρων από 3,7 δισ. ευρώ σε 6,1 δισ.
Αυτή η κίνηση καλής θέλησης δείχνει και τη διάθεση της κυβέρνησης να έρθει σε συμβιβασμό με τους δανειστές και να αποφύγει το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών με ότι αυτό συνεπάγεται.
Τι μέτρα περιλαμβάνει η λίστα
Για να γίνει το πρώτο βήμα προς τη συμφωνία η κυβέρνηση προτείνει και αναλύει 24 μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και άλλους τομείς από τις οποίες αναμένει έσοδα από 4,6 έως 6,1 δισ. ευρώ.
- Ελεγχοι σε εμβάσματα και offshore που ανήκουν σε Ελληνες φορολογούμενους με προβλεπόμενα έσοδα 725 – 875 εκατ. ευρώ
- Καταπολέμηση λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνικών προϊόντων και οινοπνευματωδών ποτών με προβλεπόμενα έσοδα από 250 - 400 εκατ. ευρώ
- Πιο ισχυρή νομοθεσία για τις ενδοομιλικές συναλλαγές με προβλεπόμενα έσοδα 40 - 60 εκατ. ευρώ
- Εισαγωγή της φορολοταρίας αποδείξεων με έσοδα 270- 600 εκατ. ευρώ
- Καταπολέμηση φοροδιαφυγής και φορολογικής απάτης στον ΦΠΑ με 350 - 420 εκατ. ευρώ
- Βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με έσοδα 225 - 235 εκατ. ευρώ
- Νέα ρύθμιση των 100 δόσεων με προβλεπόμενα 300 - 400 εκατ. ευρώ
- Διάφορα μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων με έσοδα για το 2015 από 414 - 450 εκατ. ευρώ
- Εφαρμογή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις με προβλεπόμενα έσοδα 50 - 70 εκατ. ευρώ
- Εισαγωγή του φόρου πολυτελείας με έσοδα 20 εκατ. ευρώ
- Μεταρρύθμιση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (εννοείται η κατάργηση φοροαπαλλαγών) με προβλεπόμενα έσοδα 300 - 400 εκατ. ευρώ
- Καταπολέμηση φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες με προβλεπόμενα έσοδα 20 - 30 εκατ. ευρώ
- Κίνητρα για την πληρωμή οφειλών που έχουν προέλθει από φορολογικούς ελέγχους με έσοδα 100 - 200 εκατ. ευρώ
- Κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου (κληρονομιές κτλ.) με έσοδα 50 - 70 εκατ. ευρώ
- Εσοδα από πολιτιστικές δραστηριότητες 5 - 10 εκατ. ευρώ
- Αδειοδότηση ιντερνετικού στοιχηματισμού με προβλεπόμενα έσοδα 125 - 175 εκατ. ευρώ
- Δημόσιοι διαγωνισμοί για την παροχή αδειών στα τηλεοπτικά μέσα με προβλεπόμενα έσοδα 350 - 380 εκατ. ευρώ.
Ανατροπή και στο πρωτογενές πλεόνασμα
Η Αθήνα, μάλιστα, κάνει σημαντικές παραχωρήσεις και στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015.
Ειδικότερα, στο κείμενο προβλέπεται ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να πιάσει το 3,1% του ΑΕΠ (ο μέχρι τώρα στόχος στο Μνημόνιο ήταν 3%) από το 1,5% που διαπραγματευόταν, ενώ, στο πιο αισιόδοξο σενάριο το πλεόνασμα θα φθάσει στο 3,9%.
Οι παροχές δημιουργούν αντιδράσεις
Ωστόσο, μέσα στην 26 σελίδων επιστολή του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν και παροχές ύψους 1,1 δισ. που δημιουργούν πονοκέφαλο στους Ευρωπαίους και τα οποία το Brussels Group είναι δύσκολο να αποδεχθεί.
Το πρώτο και πιο βασικό «αγκάθι» είναι εκείνο της κατάργησης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που θα επέβαλλε περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις του δημοσίου. Το μέτρο θα απαιτήσει επιπλέον 326 εκατομμύρια ευρώ φέτος. Οι εταίροι, ωστόσο, το χαρακτηρίζουν ως μεγάλο ατόπημα.
Παράλληλα, η πρόθεση της κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων είναι «κόκκινο πανί» για τους Ευρωπαίους οι οποίοι εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο ανατρέπονται μεταρρυθμίσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα.
Σημαντική εστία διαφωνίας ήταν και παραμένουν και οι ιδιωτικοποιήσεις με Ελλάδα και Βρυξέλλες να διαπιστώνουν ότι έχουν εντελώς διαφορετική οπτική. Η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να κάνει κάποιες υποχωρήσεις, ωστόσο, τα έσοδα που προβλέπονται είναι αισθητά λιγότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ, συνεχίζουν να υπάρχουν υπουργοί που απορρίπτουν κάθε πιθανότητα αποκρατικοποίησης.
Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στο κείμενο, η κυβέρνηση δέχεται να υπάρξουν οι μικρότερες δυνατές επιβαρύνσεις για όσους θα κερδίσουν τους διαγωνισμούς, αλλά κάνει και βήματα πίσω για την προστασία σε όρους και εργασιακά δικαιώματα για τους υπαλλήλους των κρατικών επιχειρήσεων. «Minimum protection, terms and conditions for employees» αναγράφεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει όλες τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει.
Τέλος, το πλάνο για σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού είναι κάτι που προκαλεί επιπλέον «πονοκέφαλο» στις Βρυξέλλες και είναι μέτρο για το οποίο θα υπάρξει πολλή συζήτηση στο άμεσο μέλλον.
Θετικό κλίμα βλέπει η Αθήνα, αλλά όχι Eurogroup
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το νέο γύρο διαπραγματεύσεων και κυρίως το σημερινό EuroWorking Group, ωστόσο, η πιθανότητα σύγκλησης του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα παραμένει «θολή».
«Εχουμε πολύ δρόμο ακόμη» λένε από τις Βρυξέλλες
Την ίδια στιγμή στην Ευρωζώνη αποτιμούν τη σημερινή τηλεδιάσκεψη ως ένα ακόμη βήμα της εν εξελίξει διαδικασίας και τίποτα παραπάνω.
Πηγές της Κομισιόν ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά για να γίνει σε τεχνικό επίπεδο τόσο σε Αθήνα όσο και Βρυξέλλες».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η δουλειά είναι απαραίτητη «προκειμένου να φτάσουμε σε μια ολοκληρωμένη συμφωνημένη και συνολική λίστα μέτρων που θα αποτελέσει τη βάση για μια αξιόπιστη προοπτική που να ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».