Εντονος προβληματισμός επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στον κύκλο των στενών συνεργατών του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας καθώς μεγάλη ομάδα βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ξεκινήσει μια ιδιότυπη «λευκή απεργία».
Ετσι, μετά την ευφορία για την εμφάνιση του κ. Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ, προβληματισμός υπάρχει για την «εξαφάνιση» από το προσκήνιο πολλών βουλευτών του κόμματος οι οποίοι αρνούνται να «επικοινωνήσουν» τα μηνύματα Σαμαρά.
Ενδεικτικό είναι μάλιστα ότι υπάρχουν βουλευτές που έσπευσαν να ακυρώσουν προγραμματισμένες τηλεοπτικές τους εμφανίσεις καθώς δεν επιθυμούν να στηρίξουν τα δυο βασικά αιτήματα του προέδρου του κόμματος:
Πρώτον, την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου με την Τρόικα και
δεύτερον, το αίτημα για πρόωρες εκλογές. Είναι οι ίδιοι βουλευτές οι οποίοι εμφανίζονται ανοικτοί στην προοπτική συναίνεσης στις κρίσιμες αποφάσεις και δεν συμφωνούν με την πολύ σκληρή στάση του περιβάλλοντος Σαμαρά απέναντι στην κυβέρνηση.
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στην Βουλή με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ κακή εικόνα στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Ν.Δ., γεγονός που σχολιάζεται έντονα.
Προχθές Τετάρτη στην Ολομέλεια, εκτός του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Μανώλη Κεφαλογιάννη και και του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας Χρήστου Σταϊκούρα που ήταν παρόντες, υπήρχε ένα γενικότερα κλίμα χαλάρωσης και αδιαφορίας. Είναι ενδεικτικό ότι γράφτηκαν για να μιλήσουν μόλις τέσσερις γαλάζιοι βουλευτές. (οι κύριοι Γιάννης Ιωαννίδης, Γιάννης Βρούτσης, Κωστής Μουσουρούλης και η κυρία Μίκα Ιατρίδη), για το νομοσχέδιο σχετικά με τις τράπεζες ενώ από το ΚΚΕ υπήρχαν 11 βουλευτές.
Ανάλογα απογοητευτική είναι και η εικόνα της Νέας Δημοκρατίας σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα . Μάλιστα σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις λέγεται ότι οι βουλευτές κινούνται με βάση την προσωπική τους ατζέντα αδιαφορώντας για την κεντρική πολιτική γραμμή την οποία στηρίζουν συγκεκριμένοι βουλευτές μεταξύ των οποίων οι κύριοι Νότης Μηταράκης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Κώστας Μαρκόπουλος, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Κώστας Τζαβάρας.
Με τη στάση τους πολλοί βουλευτές της Ν.Δ., όχι μόνο δεν βοηθάνε -όπως λένε στη Συγγρού- τη στρατηγική Σαμαρά, αλλά «τη νοθεύουν, δίνοντας την αίσθηση ότι υπάρχει, όχι μόνο χαλαρότητα, αλλά και μια υπόγεια διακομματική συνεννόηση με την κυβέρνηση και γι' αυτό δεν δίνονται κοινοβουλευτικές μάχες».
Μάλιστα, υπάρχει ομάδα βουλευτών της Ν.Δ. που ετοιμάζεται να θέσει το θέμα στον κ. Σαμαρά και θα του ζητήσει να παρέμβει, ώστε και η εικόνα του κόμματος να αλλάξει στη Βουλή αλλά και στα ΜΜΕ.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί και του αιτήματος πολλών να αλλάξει το κλίμα με αυστηρές παρατηρήσεις, ήταν η δήλωση του αναπληρωτή γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού Αργύρης Ντινόπουλος προς τους βουλευτές που ανήκουν στην λεγόμενη φιλελεύθερη πτέρυγα:
«Δεν μπορώ να ξέρω τι θέλει ο κάθε συνάδελφός μου στη Ν.Δ., αλλά η θέση του κόμματος εκφράζεται δια των συντεταγμένων οργάνων του και δια του προέδρου» είπε (ΝΕΤ), επικρίνοντας τους συναδέλφους του που υπογραμμίζουν την ανάγκη συναίνεσης και απορρίπτουν τις πρόωρες εκλογές που ζητεί, έστω και χαλαρά, η ηγεσία του κόμματος.