Μπορεί να έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια από την ολοκλήρωση των πυραμίδων, ωστόσο στην Αίγυπτο υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δουλεύουν σαν σκλάβοι με κίνδυνο της ζωής τους υπό αντίξοες συνθήκες για να εξάγουν ασβεστόλιθο.
«Εχει πάρα πολύ ζέστη ακόμα και το Δεκέμβριο. Και είναι πραγματικά δύσκολο να αναπνεύσουμε όταν σηκώνεται σκόνη. Οι εργαζόμενοι χτυπούν τις μηχανές με σφυριά για να κάνουν θόρυβο, προειδοποιώντας τους άλλους εργαζόμενους ότι τα βαριά μηχανήματα είναι πολύ κοντά τους», λέει ο φωτογράφος Μοχάμεντ Άλι Εντίν, περιγράφοντας μια χαρακτηριστική σκηνή σε ένα λατομείο ασβεστόλιθου στην Μίνγια της Αιγύπτου. «Κανείς δεν μπορεί να ακούσει τον άλλο, πρέπει να φωνάζουν» συμπληρώνει.
Ο Αλί Εντίν πρωτοεπισκέφθηκε τα λατομεία το 2009 μαζί με έναν δημοσιογράφου που έγραφε ένα σχετικό βιβλίο. «Εμεινα εκεί μόνο δύο ημέρες. Δεν μπορούσα να πάρω φωτογραφίες για περισσότερο από μισή ώρα πριν αρχίσουν να τσούζουν τα μάτια και τα πνευμόνια μου» εξηγεί.
Αλλά η ιστορία των εργαζομένων, που ζούσαν σε ένα τέτοιο περιβάλλον τον εντυπωσίασε. Ετσι 6 χρόνια αργότερα επέστρεψε στη Μίνγια με επιχορήγηση από το ίδρυμα Ντοκιμαντέρ και Ταινιών Manuel Rivera-Ortiz.
Στους 4 μήνες που έμεινε εκεί να φωτογραφίζει τα λατομεία, λέει ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ κατά καιρούς αρκετοί έχουν χάσει ένα πόδι ή χέρι τους. Ο ίδιος ζούσε περίπου 150 μίλια μακριά, στο Κάιρο και όπως λέει, οι περισσότεροι άνθρωποι στην πρωτεύουσα είναι εντελώς απληροφόρητοι για τις συνθήκες της επικίνδυνης αυτής της βιομηχανίας. «Κανείς δεν δημοσιεύει οποιαδήποτε είδηση στο Κάιρο, ή ακόμα και στη Μίνγια, για το τι συμβαίνει σε λατομεία» εξηγεί.